Mieke Van Hoorde (PVDA Brugge): “Communist is geen scheldwoord”

Mieke Van Hoorde en haar man Pierre Deschacht. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Zeven Brugse lijsttrekkers, zeven weken tot de verkiezingen. We onderwerpen elk van hen aan een spervuur van vragen van hun concurrenten. Deze week: Mieke Van Hoorde (PVDA).

PVDA laat in Brugge weinig van zich horen. Is het niet bizar om op te komen bij de verkiezingen zonder echt campagne te voeren en programmapunten te lanceren? (Raf Reuse)

Mieke Van Hoorde: “Bij elke verkiezing bevraagt PVDA de mensen in de wijken: wat loopt er mis? 1.600 Bruggelingen hebben in september 2017 deelgenomen aan onze enquête. Hun bekommernissen zijn onze prioriteiten: betaalbaar wonen, armoede bestrijden en een betere mobiliteit. Wij pleiten voor de oprichting van een wooncoöperatieve, die een woonraster van alle huurwoningen opstelt. Op basis van een puntensysteem dient een maximumhuurprijs ingesteld te worden, zodat verhinderd wordt dat nog exuberante pacht gevraagd wordt voor huizen met vochtproblemen. Stadsmedewerkers dienen toezicht te houden op alle huurwoningen, met nultolerantie voor leegstand.”

U out zich als communiste. Uw partij blijft communistische regimes in Cuba en Venezuela steunen die het niet nauw nemen met de mensenrechten… (Raf Reuse en Pol Van Den Driessche)

Mieke Van Hoorde: “Ik aanzie het woord ‘communist’ geenszins als een scheldwoord. Cuba doet het goed! Ons land neemt het niet altijd zo nauw met de mensenrechten, denk maar aan die arrestant die in zijn Antwerpse cel doodgeschopt werd door de politie. Ik huiver voor foute veralgemeningen. Niet alle communisten zijn Stalinisten. Draai het om: Hitler was een sociaaldemocraat, zijn alle sociaaldemocraten navolgers van Hitler? Neen toch!”

Er is veel verdoken armoede in Brugge. Moeten sociale woningen niet in de eerste plaats aan ‘onze mensen’ worden toegewezen in plaats van aan allochtonen? (Stefaan Sintobin)

Mieke Van Hoorde: “Eigen mensen eerst staat niet in mijn woordenboek, andere mensen eerst evenmin. Er is een sociale woningnood. Brugge zit amper aan 6,6 procent sociale woningen, sociale huisvestingsmaatschappijen moeten 9 procent van de huurwoningen in handen hebben. Bij nieuwbouwprojecten dient één derde van de huizen een sociale huurwoning te zijn. Daarnaast ijveren wij, ter bestrijding van de armoede, voor twaalf wijkhuizen in Brugge, één per 10.000 inwoners. Een concept van koffie en papieren, waar de Bruggelingen laagdrempelig hulp aangeboden krijgen: woonbegeleiding, administratieve en medische ondersteuning.”

Ook in Brugge groeit de moslimpopulatie aan. Bent u voorstander van de uitbreiding van de huidige moskee of zelfs een tweede moskee? (Stefaan Sintobin)

Mieke Van Hoorde: “Ik ben een vrijzinnige, maar respecteer elke godsdienst en vorm van vrije meningsuiting. Als er kerken toegelaten worden, dan ook moskees. Het is schandalig dat de Brugse politie vorige week een razzia hield, toen de pastoor van Zeebrugge eten aan transmigranten aan het geven was in zijn kerk. Dat is onmenselijk! In wat voor land leven wij? Men is verbaasd dat zoveel oorlogsslachtoffers naar hier vluchten, maar wie financiert de bommen die ginder gedropt worden? Ons land! Over tien jaar zullen er massaal klimaatvluchtelingen naar hier komen. We moeten solidair zijn, er iets aan doen op een menselijke manier.”

U vindt Dirk De fauw socialer dan Renaat Landuyt? (Mercedes Van Volcem)

Mieke Van Hoorde: “Het harde, rechtse standpunt van Vlaams Belang en N-VA over transmigranten stuit mij tegen de borst, maar het verrast mij niet. Ik schrik wel van de houding van een partij als SP.A. Inderdaad, op het vlak van de transmigranten is De fauw socialer dan Landuyt.”

PVDA kant zich tegen een lage-emissiezone. Is luchtvervuiling voor uw partij geen serieus probleem? (Raf Reuse)

Mieke Van Hoorde: “Uiteraard vinden wij goede luchtkwaliteit belangrijk, maar over enkele jaren zal de lage-emissiezone niet meer van tel zijn. Auto’s zullen milieuvriendelijker zijn. Het heeft geen zin om nu nog voor een paar jaar automobilisten op stang te jagen. PVDA pleit voor gratis openbaar vervoer, zeker voor Bruggelingen. Met elektrische of waterstofbussen en geen diesels, zoals de shuttlebusjes. En met extra lijnen naar het noorden van Brugge. Hoe we dat willen financieren? Door te besparen op extra parkings. Als de bussen gratis zijn, zullen er automatisch minder mensen met de auto naar het centrum komen.”

Bent u voor een nieuw stadion voor Club en tegen bijkomende bedrijventerreinen in Brugge? (Pol Van Den Driessche)

Mieke Van Hoorde: “Er is nood aan een betonstop voor bedrijventerreinen, woningen moeten voorrang krijgen. Ik wil de voetbalsupporters niet tegen de schenen schoppen, maar er zijn ernstiger problemen in Brugge dan de bouw van een nieuw voetbalstadion.”

Uw partij blijft zweren bij de klassenstrijd. Dreigt u daarmee niet de hele economie te blokkeren? (Pol Van Den Driessche)

Mieke Van Hoorde: “Wat is klassenstrijd? Ageren tegen de rijke multinationals, die met grote winsten gaan lopen ten nadele van de werknemers? Wij verdedigen resoluut de arbeiders en pleiten voor eerlijke belastingen voor iedereen, ook voor grote bedrijven. Ja, wij voeren een klassenstrijd, als wij de stakingen bij Bombardier, Aldi en Carrefour ondersteunen.”

(Stefan Vankerkhoven)

Dirk De fauw (CD&V) en Renaat Landuyt (SP.A) wensten ons geen vragen te bezorgen voor Mieke Van Hoorde.