Zo stemde Oostende: monsterscore voor Vooruit Plus, John Crombez op weg naar burgemeesterssjerp

Het stadhuis van Oostende. © EFO
Redactie KW

Ook de inwoners van Oostende trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Oostende.

Met alle 71 bureaus geteld is duidelijk dat Vooruit Plus van John Crombez een monsterscore haalt met 38,6 procent van de stemmen, liefst 15,9 procent meer dan de Stadslijst van Johan Vande Lanotte zes jaar geleden. Met 9.075 voorkeurstemmen is John Crombez de absolute stemmenkampioen en ook aan zet om een nieuwe coalitie te vormen. Andere Vooruit Plus-verkozenen zijn Vanessa Vens, Judith Ooms, Niko Geldhof, Alain Delanghe, Karel Labens, Hassib Ghosi, Linde De Leeuw, Nathan Blondé, Ann Brusseel, Michael Vanhee, Nancy Moyaert, Björn Tratsaert, Fabrice Goffin, Adriaan Huys, Björn Pannecoucke, Nancy Bourgoignie en Jeroen Soete.

Trots op Oostende, de kartellijst van Open VLD, Groen en CD&V onder leiding van Bart Tommelein, haalt nog 19,3 procent van de stemmen, zowat de helft van wat de drie partijen afzonderlijk behaalden in 2018. Toen wist Open VLD 19,8 procent, Groen 12,5 procent en CD&V 7,8 procent van de kiezers te overtuigen, of samen 40,1 procent. De acht verkozenen zijn Bart Tommelein, Hina Bhatti (Open VLD), Natacha Waldmann, Silke Beirens en Wouter De Vriendt (Groen), en Bart Plasschaert, Kato Hoogstoel en An Casteleyn (CD&V). Als we op het niveau van de vroegere partijen binnen het kartel kijken, valt op dat CD&V zijn zetelaantal behoudt en met Bart Plasschaert zelfs de nummer twee in stemmenaantal van de hele lijst levert, dat Groen twee zetels moet inboeten (van vijf naar drie) en dat vooral Open VLD er bekaaid van af komt en zeven van zijn negen zetels uit de vorige legislatuur moet inleveren.

N-VA sleepte 19,1 procent van de stemmen in de wacht, 2,7 procent meer dan de vorige keer. De partij gaat ook van zeven naar acht zetels. Die gaan naar Charlotte Verkeyn, Maxim Donck, Sandra Demuynck, Steven Nagels, Kristof Gesquiere, Brecht Mignauw, Lieven du Gardein en Manu Beuselinck. Het Vlaams Belang haalt 16,3 procent van de stemmen, een stijging van 3,2 procent, maar dat leidt niet tot zetelwinst. De partij blijft op zes. De Vlaams Belang-verkozenen zijn Tom Lamont, Juanita Poelaert, Jolan Deschepper, Sandra Vandenbroucke, Patrick De Vyt en Christian Verougstraete. Reddy De Mey is niet meer herkozen.

PVDA haalt met 4,3 procent net een zetel en die gaat naar lijsttrekker Dirk Van Massenhove, die bijzonder tevreden reageert. De O Mens van Yves Miroir en de eenmanslijst Samen voor Democratie halen geen zetel binnen.

Militanten van Vooruit Plus zitten al samen in Gastrobar Sam.
Militanten van Vooruit Plus zitten al samen in Gastrobar Sam. © EFO

John Crombez mag zich opmaken voor het burgemeesterschap. “Dit doet enorm veel deugd”, heeft Vanessa Vens, de nummer twee van Vooruit Plus, al gereageerd. Uittredend burgemeester Bart Tommelein gaf intussen zijn nederlaag toe en kondigde emotioneel zijn afscheid van de politiek aan. Natacha Waldmann, de Groen-kopvrouw bij Trots op Oostende, gaat wel door. Ook zij moet vaststellen dat het recept van de kartellijst niet gesmaakt werd. CD&V’er Bart Plasschaert boekt een opvallende stemmenwinst met 500 extra stemmen. “CD&V behoudt zijn drie zetels”, klinkt Plasschaert ook nog een beetje tevreden.

Charlotte Verkeyn, lijsttrekker van N-VA, gaf al toe dat ze op iets meer had gehoopt, ook al gaat haar partij licht vooruit in procenten en winnen ze er een zetel bij. “De kaarten lagen moeilijk voor mij, ik heb ze toch niet zo slecht geschud”, vindt Verkeyn. “Petje af voor John”, zegt Vlaams Belang-lijsttrekker Tom Lamont in een eerste reactie. Hij is tevreden met de lichte winst die zijn eigen partij boekt, al lijkt dat voorlopig niet voor een extra zetel te zorgen.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad