Wie doet straks een gooi naar de burgemeesterssjerp in Kortrijk?

Het beloven boeiende verkiezingen te worden in Kortrijk volgend jaar. © Belga
Redactie KW

Binnen minder dan een jaar trekken de Kortrijkzanen naar de stembus om een nieuwe burgemeester en gemeenteraad te kiezen. Voor het eerst gebeurt dat zonder opkomstplicht. Het gros van de partijen in Kortrijk kijkt, met eerst nog de Europese, Vlaamse en federale verkiezingen in het vooruitzicht, de kat uit de boom.

Voorlopig maakte enkel Groen al bekend dat David Wemel hun frontman wordt in de strijd om de burgemeesterssjerp. Hij krijgt de steun van Jaouad Karim, Marleen Dierickx en Matti Vandemaele. Huidig gemeenteraadsleden Cathy Matthieu en Philippe Avijn zwaaien af. Zoals het een groene partij betaamt zetten Wemel en de zijnen volop in op een verdere ontharding en vergroening van de stad.

“Meer groen”

“Als wij mee besturen dan zal er op het einde van 2030 net minder beton zijn in deze stad. Meer groen, minder grijs. Schrijf maar op: met Groen in het bestuur krijgen zowel het Schouwburgplein als Kortrijk weide een grondige vergroening. En als Groen mee bestuurt, wordt elke euro in de natuurbank besteed aan het verwerven en beschermen van open ruimte in onze stad”, klonk het bij zijn voorstelling. Ook de betaalbaarheid en duurzaamheid van woningen worden, net als fietsveiligheid, speerpunten bij Groen Kortrijk.

Impact opkomstplicht?

Bij Vlaams Belang zijn Wouter Vermeersch, federaal lijsttrekker in juni, en Carmen Ryheul certitudes. Beiden komen regelmatig aan bod in de gemeenteraad en zijn intussen, dankzij vele protestacties, vertrouwde gezichten in het Kortrijkse straatbeeld. De vraag is welke impact de afschaffing van de opkomstplicht heeft voor hen. Een onderzoek van De Standaard leert dat bijna een derde van stemmers van Vlaams Belang nooit meer naar het stemhokje gaat nu de opkomstplicht wordt afgeschaft. De speerpunten van de partij worden ongetwijfeld veiligheid én de terugkeer van Vincent Van Quickenborne. “Als ons de afgelopen dagen één iets duidelijk is geworden, dan is het dat zijn terugkeer niet gedragen wordt door de Kortrijkzanen. Zijn lokale partij Team Burgemeester zal bij de gemeenteraadsverkiezingen een electorale prijs betalen voor dit zoveelste opportunisme,” liet Vermeersch zich al ontvallen.

Knopen doorhakken

Aan de andere zijde van het politieke spectrum, bij PVDA, is er nog nagenoeg niets bekend. Al mikt de partij sowieso wel op minstens één zitje in de gemeenteraad en heeft het met Jouwe Vanhoutteghem ook de provinciaal voorzitter in de rangen.

Ook bij de grootste oppositiepartij CD&V moeten de knopen nog doorgehakt worden, al beschikken ze daar over meer weelde dan in 2018. Er is dossiervreter Benjamin Vandorpe, fractieleider Hannelore Vanhoenacker of nationaal voorzitter van JONGCD&V, Sien Vandevelde. Die laatste als lijsttrekker kiezen zou een illustratie zijn voor de verjongingskuur van de partij.

Wie van de twee?

De plotse terugkeer van Vincent Van Quickenborne als burgemeester zet de Kortrijkse liberalen weer op scherp. Zijn voorganger en intussen eerste schepen burgemeester Ruth Vandenberghe stak nooit onder stoelen of banken dat ze graag ook na 2025 burgemeester zou blijven, maar de plotse terugkeer van ‘Quickie’ kan haar droomscenario aan diggelen slaan. Al kan Vandenberghe na haar passage als burgemeester rekenen op serieus wat goodwill onder de Kortrijkse bevolking én binnen haar partij. Van Quickenborne beseft dat ook. Bij Team Burgemeester moeten ze dus nog de knoop doorhakken met wie het als lijsttrekker naar de verkiezingen gaat: de politiek doorgewinterde Vincent Van Quickenborne of ‘publiekslieveling’ Ruth Vandenberghe. Een bron binnen de stadscoalitie liet weten dat die tweestrijd al langer onder de radar werd gevoerd.

Een belangrijke nuance bij de term ‘lijsttrekkerschap’. Die plek heeft minder ‘waarde’ dan bij vorige verkiezingen. De kiezer krijgt vanaf nu meer beslissingsmacht over wie de burgemeester wordt. “De stemmenkampioen van de grootste fractie krijgt 14 dagen de tijd om een coalitie te vormen”, legt Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers uit.

Stemmenkanonnen

Bij de andere leden van de stadscoalitie, Vooruit en N-VA, communiceren ze pas begin volgend jaar over het lijsttrekkerschap. Met Axel Ronse (N-VA) en Maxim Veys (Vooruit) hebben ze, door hun werk en forse aanwezigheid in het Vlaams Parlement, elk een stemmenkanon in de rangen. Bij Vooruit lijken schepenen Philippe De Coene, Bert Herrewyn en Axel Weydts zekerheden, bij N-VA hetzelfde voor Kelly Detavernier.

Toch ook opvallend is dat Vooruit maar ook CD&V in Kortrijk vasthouden aan de klassieke partijnaam terwijl in veel andere gemeentes lokaal voor een andere naam gekozen wordt. Net zoals Open VLD al in de vorige legislatuur deed met Team Burgemeester. (JFH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier