https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Topfiguur Rik Vandevenne tekende drie jaar geleden zijn politieke pensioen

Rik Vandevenne nam in 2018 afscheid van de politiek. © JS
Jan Steenhoudt

Ruim drie jaar geleden stond Spiere-Helkijn even op zijn kop. Burgemeester Dirk Walraet, al dertig jaar aan de macht, werd het vuur aan de schenen gelegd door een nieuwe en jonge partij: Team +. Aan het roer van de partij stond evenwel een oude rot, die toen overkwam van Lijst Burgemeester: Rik Vandevenne (68). Een gevoelige overstap, die hem door Walraet en co bepaald niet in dank werd afgenomen.

“Een mes in de rug”, noemde de burgemeester het toen. In ieder geval waren die verkiezingen de spannendste van de laatste drie decennia. Lijst Burgemeester won, heel nipt, met 51 procent van de stemmen. Voor Vandevenne, die in eerste instantie nog drie jaar als gemeenteraadslid van Spiere-Helkijn wilde werken, kwam het politiek pensioen dus vroeger dan verwacht. In december kondigde hij zijn afscheid aan. “Ik ijverde al lang voor een verjonging van de politieke ploeg in Spiere-Helkijn, en ik vond dat Joris Blontrock, die niet verkozen werd, daarbij moést zijn. Bovendien was het water tussen mezelf en de burgemeester te diep geworden. Hij viseerde mij sinds mijn overstap. Mijn exit was daardoor onvermijdelijk”, zei hij toen in deze krant.

Schapen en kippen

Vandevenne ging dan wel op pensioen, zijn sociale bekommernis om ‘zijn gemeente’ bleef overeind. Hij wilde het oude zwembad, de herinrichting van het Robecynplein en de vallei van de Spierebeek; allemaal projecten die hij zelf nog in gang stak, blijven volgen. Daarnaast wil de voormalig politicus ook meer tijd maken voor zijn familie en de herinrichting van zijn tuin, waarin enkele schapen en kippen niet langer mogen ontbreken. (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.