“Tijd om fakkel door te geven”: Philippe Van Steenberghe neemt na 48 jaar afscheid van de gemeenteraad van Zulte
Voor het eerst sinds het ontstaan van de fusiegemeente Zulte in 1977, zal komende zondag de naam van Philippe Van Steenberghe (71) niet op de Zultse stembrieven prijken. Philippe was 48 jaar lang politiek actief en zetelde slechts één legislatuur niet in de gemeenteraad. “Er zijn twee speeches uit mijn carrière die ik nooit zal vergeten.”
Op 1 januari 1977 smolten Zulte, Olsene en Machelen officieel samen tot één gemeente. Philippe Van Steenberghe zetelde als 23-jarige in de eerste gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente en merkte op de eerste bijeenkomst dat de fusie nog niet verwerkt was.
Boze Zultenaars
“Ik was geheel onverwacht verkozen vanop de elfde plaats van de Vrije Kristelijke Eenheidslijst”, begint Philippe. “Ik was wel actief in Zulte, ik kwam uit de KSA en was nog medewerker van jeugdhuis Knipperlicht, maar ik had amper campagne gevoerd. We behaalden tien zetels met KVE destijds, allemaal mensen uit de deelgemeente Zulte.”
“De CVP-meerderheid van burgemeester Georges Peirs daarentegen, bestond vooral uit Machelenaars. Daarbovenop zou het gemeentehuis na de fusie in Olsene terechtkomen. Dit terwijl Zulte toen en nu nog steeds te grootste deelgemeente is. Op die eerste gemeenteraad zaten wel 150 boze Zultenaars in het publiek die vonden dat de macht uit hun deelgemeente verdween.”
“Het was een bijzonder woelige gemeenteraad. Een van de toespraken die me altijd zal bijblijven was die van Daniël Vestens die verkozen werd voor KVE. Hij deed zijn beklag over het uitverkopen van de gemeente Zulte en gooide tijdens zijn speech dertig zilverlingen op tafel, als referentie naar Judas die Jezus verraadde voor dertig zilveren munten.”
Controverse
Nog een onvergetelijk moment voor Philippe, was de controverse rond de aanstelling van een nieuwe gemeentesecretaris in 2009, onder het burgemeesterschap van Henk Heyerick (CD&V). “De toenmalige gemeentesecretaris Monique Coryn ging op pensioen en er waren twee kandidaten om haar te vervangen: een kandidaat gesteund door CD&V en onze huidige secretaris Sylvie Bohez. Zij had het op het schriftelijke examen beter gedaan dan haar concurrent maar hij haalde door de mondelinge proef nipt meer punten in totaal.”
“Herman De Vos (Open Zulte) hield een vurige speech over het gesjoemel bij dat mondeling examen en eiste een geheime stemming. Achteraf kon je een muis horen lopen in de raadszaal. De stemming werd gehouden in stemhokjes en tot ieders verbazing verloor de kandidaat die gesteund werd door de CD&V-meerderheid. Pijnlijk, want zijn vader had al flessen champagne meegebracht om te vieren.”
“CD&V trok echter naar de Raad van State die de aanstelling terugdraaide. Er volgde later een nieuwe geheime stemming waarbij Sylvie opnieuw gekozen werd als gemeentesecretaris. Toen de deuren van de raadszaal terug opengingen, werd die beslissing op gejuich en applaus onthaald door het gemeentepersoneel dat buiten stond te achten. Het leek wel een stadion, dat zal ik ook nooit vergeten.”
Liberalen
In 1982 scheurde André Denys zich af van KVE om een eigen lijst te beginnen. KVE verloor zwaar en Philippe werd niet verkozen. In 1988 wou hij stoppen met politiek maar hij liet zich overhalen door André Denys om mee op zijn liberale lijst te staan. Sindsdien zit Philippe onafgebroken in de gemeenteraad, 24 jaar als oppositielid en sinds 2012 als deel van het bestuur.
“De verkiezingen van 2012 waren een enorm feest, toen braken we eindelijk de meerderheid van CD&V. Samen met GVZ en N-VA hadden we net genoeg zetels. Ik herinner me nog dat, toen de coalitie gesmeed werd, iedereen aan tafel zijn gsm in een kast moest opbergen. Er kwamen immers telefoons van bovenaf om de andere partijen aan tafel onder druk te zetten om toch met CD&V in zee te gaan.”
Huisbezoeken
“In 2018 heb ik gezegd dat ik me nog één keer zou smijten en ik heb me daaraan gehouden. Ik zou nog kunnen meedoen maar ik wil Joe Biden of Donald Trump niet achterna. Nu tijdens de campagne is het wel ongewoon rustig voor mij. Ik ben toch een keer mee geweest voor huisbezoeken. Dat heb ik altijd graag gedaan, ook al ben ik een keer gebeten door een hond.”
“Nu is het tijd om de fakkel door te geven, al vind ik het nog steeds belangrijk dat er ook oudere figuren op de lijst staan en dat ook hun belangen vertegenwoordigd worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier