Sint-Godelievekerk gaat dit najaar in de steigers: “Een traject van lange adem”
Op de extra gemeenteraad van donderdag 4 juli werd het bestek voor de renovatie van de Sint-Godelievekerk in Baliebrugge en de aanleg van de omgeving van de kerk en de vrije basisschool goedgekeurd. De ambitie is om dit najaar met de werken aan de kerk te starten.
De Sint-Godelievekerk wordt een polyvalente plek met plaats voor onderwijs en kinderopvang, maar dient ook als een ontmoetingsplek voor de mensen en verenigingen uit het dorp. De groene speelplek tussen de kerk en de vernieuwde schoolsite zal zorgen voor de verbinding tussen beide gebouwen met een groene afgesloten speeloase voor de school en een mooie dorpstuin, die voor iedereen toegankelijk zal zijn buiten de schooluren. De hele kerkomgeving zal baden in het groen met glooiende paden die voor een vlotte toegankelijkheid zorgen. Het ontwerp is ook afgestemd op de rioleringswerken die momenteel in de Torhoutsestraat aan de gang zijn. Voor de kerk komt er een Hoppinpunt met onder andere een bushalte die zal worden geïntegreerd in de buitenaanleg.
Ontmoetingshuis
In de kerk komt ook het zesde ontmoetingshuis binnen de gemeente Oostkamp. Het is de ambitie om van het dorpshuis een permanente ontmoetingsplek te maken met tal van activiteiten. Men zal er terecht kunnen voor een kop koffie, om de krant of een boek te lezen of gewoon om een praatje te slaan met de andere aanwezigen. Door de aparte toegang zal het dorpshuis ook toegankelijk en bruikbaar zijn tijdens de schooluren. Maar ook de functie als kerk wordt niet vergeten in het verbouwingsproject. De sacrale ruimte, die zich zal bevinden waar nu ook het altaar staat, zal volledig autonoom functioneren en blijft onder de bevoegdheid van de pastoor en de kerkelijke overheid. Zoals al van bij de aanvang van het project duidelijk werd gesteld, blijven religieuze activiteiten buiten de sacrale ruimte ook mogelijk. “We vragen ons wel af wat er gebeurt met de brandglasramen die de Sint-Godelievekerk rijk was. Ze zijn al verdwenen, maar krijgen ze ook ergens een herbestemming?”, vroeg Liliane Debaene tijdens de gemeenteraad van juni nog. Daarop kwam vanuit de meerderheid niet meteen een bevestigend antwoord.
School en kerk
Het dossier van de Sint-Godelievekerk kent een lange voorgeschiedenis die uiteindelijk resulteert in een sterk project met een verregaande integratie met de school en de kinderopvang en gedeeld gebruik van binnen- en buitenruimtes. De gemeente Oostkamp vroeg aan Urbain Architectencollectief om na te denken over beide behoeften om te zien of er samenwerking met de school mogelijk was. Dit resulteerde in 2022 in een mini-masterplan voor de dorpskern van Baliebrugge. Er bleek heel wat optimalisatie mogelijk door een aaneengesloten zone te maken van school en kerk. Maar dan moesten een aantal fundamentele keuzes gemaakt worden: de school moest de kleuter- en lagere school samenbrengen in de Vrijgeweidestraat, die aansluit op de site van de kerk en in de kerk moesten de eetzaal en bewegingszaal van de school een plek vinden. Door deze verregaande samenwerking en integratie van school, kinderopvang en vrijetijdsruimte zou de kerk veel meer gebruikt worden en de investering dus veel meer renderen.
Veel beter project
“Het is een lang traject geweest. We beseffen heel goed dat we hiermee het geduld van de Baliebruggenaar op de proef gesteld hebben, maar zo zijn we tot een veel beter project gekomen. Daar heeft de gemeenschap alleen maar baat bij. Naast een nieuwe polyvalente ruimte voor het verenigingsleven, een eigen dorpshuis en dorpstuin, biedt dit ook de beste kansen voor de toekomst van de dorpsschool. En dat is essentieel voor de verdere ontwikkeling van een vitaal dorp. Dit project is een zeer sterke hefboom om het dorpsleven in Baliebrugge te versterken”, besluit een tevreden burgemeester Jan de Keyser.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier