Open VLD, Groen en CD&V trekken samen naar de kiezer als ‘Trots op Oostende’
Open VLD, Groen en CD&V trekken in oktober volgend jaar naar de kiezer met de gemeenschappelijke stadslijst ‘Trots op Oostende’. De top 3 op de lijst en de lijstduwer raakten in de wandelgangen al bekend.
Zaterdagmorgen keurde het bestuur van Open VLD de nieuwe lijst unaniem goed. Bij de ledenvergaderingen van CD&V (92 procent) en Groen (76 procent) gaf een ruime meerderheid hun fiat voor het akkoord om met één lijst op te komen.
“Het decreet lokaal bestuur maakt duidelijk dat samenwerking de meeste kansen biedt om het initiatief te nemen na de verkiezingen om een coalitie te maken”, legt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) de keuze voor één lijst uit. “Wij willen vooral een positief verhaal brengen. Het moet daadkrachtig en coherent zijn en we moeten het samen doen voor Oostende.”
Bart Plasschaert en voorzitter Lode Lancksweerdt (CD&V) vullen aan: “In de huidige coalitie werken we met drie van de vier partijen erg goed samen en we hebben ook gemeenschappelijke speerpunten.”
Afspraken
Voor Groen voerde Natacha Waldmann mee de onderhandelingen : “Ook de opeenvolgende crisissen de afgelopen jaren hebben we samen aangepakt. Het vertrouwen tussen de drie partners is dan ook groot. De leden van Groen krijgen inspraak en zullen meeschrijven aan een programma. Dat is een traditie en zit ook in het DNA van de partij.”
Wouter De Vriendt (Groen) vult aan: “We hebben trendbreuken gerealiseerd rond armoedebestrijding en mobiliteit en die willen we niet verliezen. We gaan met Trots op Oostende voor wat ons bindt.”
“Wij willen samen vooral een positief verhaal brengen voor Oostende” – Burgemeester Bart Tommelein
De drie partijen maakten afspraken over waar ze gemeenschappelijk voor staan op het vlak van sociaal beleid, woonbeleid, mobiliteit, veiligheid, lokale economie, toerisme en een pak andere zaken. Aandacht voor de Nederlandse taal, hoogbouw in harmonie, randparkings, de uitbouw van een erfgoeddienst, acties op de huurmarkt, de ontharding van pleinen, een recyclagepark en een duidelijke neen aan het massa- en dagtoerisme zijn eveneens speerpunten. Er moet ook een toilettenplan komen. “Het definitieve programma moeten we nog schrijven, maar al deze thema’s komen zeker aan bod”, zegt een van de onderhandelaars.
Top 3 en lijstduwer
De top 3 van de lijst ziet er als volgt uit: Bart Tommelein (Open VLD), Natacha Waldmann (Groen) en Bart Plasschaert (CD&V). Bij Groen moet dat officieel nog door een pollcomité bekrachtigd worden, maar het is duidelijk dat de huidige schepen voor welzijn en onderwijs dé vrouw wordt van Groen in Oostende en de absolute nummer 2 van ‘Trots op Oostende’.
Wouter De Vriendt (Groen) wordt lijstduwer (plaats 41). Open VLD schuift voor de tweede lijstduwersplaats Danick Minne naar voor. Open VLD krijgt in de top 10 nog 5 plaatsen en 19 in totaal op de lijst. CD&V krijgt 7 plaatsen en Groen 12.
Er werden ook afspraken gemaakt over de financiering en de drie onafhankelijke kandidaten die nog op de lijst komen.
Björn Anseeuw: “Niet het zoveelste wiel aan de wagen”
Björn Anseeuw (N-VA) : “Als drie partijen samen een lijst willen maken, is dat hun vrije keuze. Met de N-VA zijn we meer dan sterk genoeg om op eigen benen te staan. We willen wegen op het beleid en dat is ook wat we nu al vier jaar doen in Oostende. Als er nu meer bedrijven willen investeren in onze stad, dan is dat omdat we een schepen van Ondernemen hebben die zich daarmee bezighoudt. Als er nu meer geld dan ooit naar veiligheid en politie gaat, dan is dat omdat we met de N-VA daarop wegen. Zo kan ik nog heel veel voorbeelden geven. Wegen op het beleid kun je alleen doen als je ongebonden en met een duidelijk, eigen verhaal aan de onderhandelingstafel komt. Het is niet mijn ambitie om het zoveelste wiel aan iemand anders wagen te zijn. Daarom trekken we opnieuw op eigen kracht naar de kiezer.”
Christian Verougstraete (Vlaams Belang): “Samenbundeling is teken van onmacht”
Christian Verougstraete (Vlaams Belang): “Deze lijst is een samenbundeling van verschillende ideologieën. Ik zie toch wel wat tegenstellingen tussen Groen en CD&V. En de CD&V stelt veel minder voor dan in de tijd van burgemeester Goekint. De nieuwe lijst is een teken van onmacht en vooral een poging van Tommelein om burgemeester te blijven. Dat is zijn volste recht. Maar ik denk dat de mensen liever stemmen voor een aparte partij die ideologisch ergens voor staat en dat mis ik in deze lijst. De drie kopstukken en lijstduwer hebben me niet verrast. Wouter De Vriendt kon moeilijk op de tweede plaats staan want dat moet een vrouw zijn. Ze hopen dat ze stemmen halen, maar ik betwijfel dat.”
John Crombez: “Bij ons staat partijnaam er tenminste in”
John Crombez (Vooruit) : “Het samengaan is voor de kiezer wat jammer. Je had vroeger partijen, programma’s en ideologieën maar omdat het decreet veranderd is en de grootste lijst mag beginnen om een meerderheid te vormen, zijn er nu meer gemeenschappelijke lijsten. Je ziet het in meer gemeenten, maar het is vooral bedoeld om de grootste te worden en om de burgemeester aan de macht te houden. Voor ons verandert er niets en wij gaan op eigen kracht verder. Momenteel houden we huisbezoeken en pas in het najaar starten we lijstvorming.”
Crombez geeft ook een kwinkslag : “Een tijd geleden startten we onze campagne als ‘Vooruit met Oostende’ en zij maken nu een lijst met ‘trots op Oostende’. Het verschil is dat onze partijnaam er wel in zit en bij hen niet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier