Ongunstig advies voor vergunning De Gedeelde Tuin in Stasegem: “Willen niet dezelfde fouten maken”
De nieuwe omgevingsvergunning voor het project De Gedeelde Tuin zal er naar alle waarschijnlijkheid niet komen, zegt schepen David Vandekerckhove (Groen). De Dienst Waterlopen schreef een ongunstig advies uit voor het project.
In het najaar van 2020 diende de Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt een omgevingsvergunningaanvraag in voor een nieuwe wijk genaamd De Gedeelde Tuin in Stasegem, nabij de Bosdreef. Er zouden zo’n 42 woningen komen. Ondanks vier bezwaarschriften kende het Harelbeekse schepencollege de omgevingsvergunning onder een aantal beperkte voorwaarden toe.
Overstromingsgevaar
Het actiecomité Voor een leefbaar Stasegem ontdekte echter in oktober 2021 dat een deel van het gebied overstromingsgevoelig is, wat niet vermeld was in de aanvraag van Groep Huyzentruyt. Het comité ging in beroep en kreeg gelijk van de provincie in april 2022. Op grond van procedurefouten trok de projectontwikkelaar vervolgens naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Opnieuw werd dat in het voordeel van het actiecomité beslecht, maar Groep Huyzentruyt ging daarna nog een trapje hoger aankloppen, bij de Raad van State. In februari van dit jaar vernietigde de Raad van State de vergunning uiteindelijk definitief.
Groep Huyzentruyt liet het daar niet bij en diende een nieuw dossier in met enkele kleine wijzigingen. Zo kwam de finale beslissing opnieuw in handen te liggen van het stadsbestuur van Harelbeke. Voor deze nieuwe aanvraag werden vijf instanties om advies gevraagd. Het zou daarna vooral afhangen van het advies van de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie West-Vlaanderen.
Ongunstig advies
Nu blijkt de dienst, in tegenstelling tot bij het eerste dossier, wel op tijd een advies te hebben uitgeschreven – een ongunstig advies welteverstaan. Schepen van ruimtelijke ordening David Vandekerckhove (Groen): “Ik kan onmogelijk vooruitlopen op een toekomstige beslissing van het schepencollege, waarbij de meeste beslissingen collegiaal genomen worden, maar ik kan me niet inbeelden dat een van mijn collega’s zal pleiten om de vergunning nu nog toe te kennen. Voor mezelf en mijn collega-schepen Tijs Naert (Groen) is het alleszins duidelijk. Met dit ongunstig advies kunnen we geen vergunning afleveren. Het wordt alsmaar duidelijker dat er in het verleden in Vlaanderen te vaak foute keuzes zijn gemaakt op vlak van bouwen in overstromingsgevoelige gebieden. Die fouten willen wij in Harelbeke anno 2024 niet maken.”
In april buigt het schepencollege zich over de kwestie. De absolute deadline voor de beslissing is vastgelegd op 19 juli.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier