https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Lieven Huys, Brecht Warnez en Hedwig Kerckhove blikken terug: “Bijzondere gemeenteraadsverkiezingen”

Brecht Warnez, Lieven Huys en Hedwig Kerckhove. (foto Nele)
Redactie KW

Drie jaar geleden vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de gemeente Wingene konden we spreken van één van de spannendste verkiezingsstrijden ooit. We polsten bij Lieven Huys, Brecht Warnez en Hedwig Kerckhove (CD&V) omtrent hun ervaringen en toekomstplannen.

“De gemeenteraadsverkiezingen waren bijzonder”, begint burgemeester Lieven Huys (48). “De kiezer kreeg een grote opgave om uit de drie kopmannen één gloednieuwe burgemeester te kiezen. De sjerp werd begin dit jaar aan mij doorgegeven en daar ben ik trots op. Ik ben sinds 1994 actief in de politiek en ik heb er nog geen minuut spijt van.”

“In het jaar 2010 werd ik schepen en nu ben ik burgemeester van Wingene. Ik ben tevreden dat ik het gemeentebestuur mag besturen. De coronapandemie zorgde dan weer voor een onbewuste rem op tal van zaken. Tijdens de afgelopen periode waren er andere prioriteiten. Al bij al zijn we de periode goed doorgekomen. Tijdens die periode ervoer ik dat ik misschien niet tussen, maar wel dichtbij de mensen stond. Iedereen had elkaar nodig en ook wij als gemeentebestuur waren steeds nabij. Er werd veel afgewogen en afgemeten.”

Vruchten van geplukt

“Er werd inderdaad veel afgewogen”, gaat Brecht Warnez (32) verder. “Tijdens die periode hebben we veel kunnen doen voor de mensen. Er waren gezinnen met praktische vragen, maar ook ondernemers met het water aan de lippen. We hebben hen kunnen helpen. Daarvoor doe ik ook aan politiek. Maar ook los van corona hebben we niet stilgezeten. Een van de eerste dingen waar ik werk van wilde maken, was de communicatie en dienstverlening moderniseren. We hebben daar toch stappen gezet, mag ik zeggen. En tijdens corona hebben we daar de vruchten van geplukt.”

De afgelopen verkiezingen waren voor Brecht heel speciaal. “Ik beleefde de verkiezingen anders dan mijn collega’s, want ik was geen burgemeesterskandidaat. De uitslag voor onze partij was schitterend met 78 procent van de stemmen. Daarnaast was het fantastisch dat ik als eerste Wingenaar verkozen werd in het Vlaams Parlement. Ik ben dan ook superblij met mijn dubbel mandaat. Ik kan zoveel meer doen voor de gemeente en de streek. De vragen die ik krijg zijn natuurlijk ruimer dan Wingene. Dagelijks zijn er problemen waar ik probeer een oplossing voor te zoeken. Daarnaast wil ik ook dat er genoeg Vlaamse centen naar onze streek gaan. Zo kunnen we ook hier de uitdagingen aanpakken.”

Spanningsveld

Hedwig Kerckhove (63) is ook niet aan zijn proefstuk toe binnen de politiek. Hij zetelt sinds 1994 in de politiek. “Ik maakte de vijfde editie van de verkiezingen mee en de laatste verkiezing was speciaal”, vertelt Hedwig. “De stemmingsavond bracht ons tot een antwoord en het werd een eerlijk antwoord. Lieven behaalde de meeste voorkeursstemmen, dus logisch dat hij burgemeester werd. Voor mezelf was het een uniek moment, want ik behaalde een recordaantal stemmen. Alles is goed verlopen en verteerd. Als je aan politiek doet, moet je goed wakker zijn, maar binnen onze partij vult iedereen elkaar aan.”

“Tot op vandaag ben ik tevreden met wat gerealiseerd werd. Dingen die afgesproken waren, gebeurden correct. De wegenwerken lopen vlot, de bouwprojecten met een nieuwe centrumschool op de planning komen zeker tot stand en bij de landbouwsector probeer ik te redden wat te redden valt. Als er problemen zijn is het vaak met vergunningspapieren en meestal gebeurt de beslissing boven het lokaal gebeuren. Soms kan ik dus niet veel doen en dat is lastig.”

Leuke toekomst

Burgemeester Lieven ziet de toekomst goed in, maar benadrukt dat corona nog niet helemaal verdwenen is. “We moeten waakzaam blijven”, aldus Lieven. “Op intern niveau nemen we stilletjes aan alle dossiers opnieuw op, zodat we het verloren jaar niet volledig verloren laten gaan. Onze doelstelling is om het verkiezingsprogramma volledig te kunnen uitvoeren. We hebben nog drie jaar de tijd en dat moet lukken.”

“Als schepen van cultuur en dienstverlening kijk ik uit naar het nieuw vrijetijdscentrum dat we zullen bouwen”, weet Brecht. “De bedoeling is om midden in het groen een echte thuis voor onze burgers te maken. Ook onze dienstverlening mag wat moderner en efficiënter. Het voordeel is dat ik als parlementslid in veel gemeenten kom en steel met mijn ogen.”

(NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.