https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laurens Vandewalle is jongste gemeenteraadslid: “De burgemeesterssjerp zie ik mettertijd ook wel zitten”

Laurens Vandewalle is de junior in de Kortemarkse gemeenteraad: “Als politieker probeer je mee te timmeren aan de toekomst van je eigen dorp.” (foto JDK)
Redactie KW

Met zijn 26 lentes is Laurens Vandewalle de junior in de Kortemarkse gemeenteraad. Dat hij heel wat politieke ambitie koestert, steekt hij niet onder stoelen of banken. De Kortemarkse politici aller partijen mogen wat hem betreft alvast de ring vrijmaken voor een politiek zwaargewicht in spe.

Laurens Vandewalle woont in de Koutermolenstraat en is de zoon van Koen en Anita Dewilde. “Ik werd gevraagd om in de politiek te stappen door mijn partijgenoot Jan Stoens, die momenteel gemeenteraadsvoorzitter is”, steekt Laurens van wal.

Ik kan kwaad worden om discussies zonder inhoud, want daar geraak je nooit uit

“De politieke interesse was er wel, maar ik wou eerst mijn studies afwerken. Ik ben leraar Frans-Geschiedenis en ik geef nu voor het tweede jaar op rij les in het MMI hier in Kortemark. Daarvoor werkte ik in het bedrijf van mijn ouders, dat gespecialiseerd is in taxi- en luchthavenvervoer.”

“Open VLD sprak mij qua filosofie en programma het meest aan, dus zegde ik toe. Ik was dan ook erg gelukkig dat ik meteen een zitje in de gemeenteraad verzilverde. Drie jaar in de politiek heeft me nog meer wegwijs gemaakt in het lokale beleid en als politieker probeer je mee te timmeren aan de toekomst van je eigen dorp. Je ziet je eigen gemeente op alle vlakken evolueren”, klinkt het enthousiast.

Schepenambt

“Wie politiek zegt, zegt ook gemeenteraad. Daar kan het er maandelijks soms hard aan toe gaan. Ik kan kwaad worden om discussies zonder inhoud, want daar geraak je nooit uit.”

“Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik meer wil dan enkel mijn zitje als gemeenteraadslid. Een schepenambt is mijn ambitie en daarbij denk ik dan aan financiën, openbare werken of mobiliteit. Eerlijk gezegd, die burgemeesterssjerp zie ik mettertijd ook nog wel zitten”, droomt Laurens al even luidop.

“Maar laat ons beginnen bij het begin. Momenteel ben ik ook secretaris van mijn partij, wat inhoudt dat ik de verslagen opmaak. Mijn politieke werk valt momenteel nog te combineren met mijn job in het onderwijs, maar ik kan niet ontkennen dat ik dagelijks na het lesgeven nog enkele uren bezig ben met verbeteren en lessen voorbereiden.”

Fietsnetwerk

“Ook het contact met de Kortemarkenaren vind ik belangrijk, zowel live als via sociale media, zeker het laatste anderhalf jaar. Ik benadruk altijd dat alle realisaties in de gemeente het resultaat zijn van heel het bestuur en niet van één iemand. Mijn deelname aan de lokale politiek bracht serieus wat verandering in mijn leven. Het geeft een goed gevoel als je in groep kan meewerken aan heel wat projecten en iets in de positieve zin kan veranderen voor de hele gemeente.”

“Mocht ik politieke knopen mogen doorhakken, dan koos ik zeker en vast voor een uitbreiding van het nu al uitstekende fietsnetwerk en zou ik zeker oog hebben voor de toestand van de straten in de gemeente. Ook de dorpskern van Zarren houdt me bezig, want daar raast het verkeer maar al te vaak met een te grote snelheid door”, besluit Laurens.

(Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.