Kortrijkse politiek reageert op terugkeer burgervader Van Quickenborne: “Hopen dat er nog steeds beleid zal worden gevoerd”

Nawal Maghroud (boven) en Wouter Vermeersch (onder). © gf / Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De fractieleiders in Kortrijkse politiek reageren op de terugkeer van Vincent Van Quickenborne als burgemeester van Kortrijk. Hij vervangt daarmee Ruth Vandenberghe, die op haar beurt Van Quickenborne verving als waarnemend burgemeester toen hij een post kreeg als minister in de regering De Croo in oktober 2020.

Vincent Van Quickenborne is opnieuw burgemeester van Kortrijk na een vrijwillig ontslag als minister van Justitie en Noordzee. Dat gebeurde in de nasleep van de aanslag in onze hoofdstad begin vorige week. Tunesië had vorig jaar immers al om de uitlevering gevraagd van Abdesalem Lassoued, de man die de aanslag pleegde. De bevoegde magistraat gaf geen gevolg aan die uitleveringsvraag en zo nam de minister zijn politieke verantwoordelijkheid door zelf af te treden.

Vincent Van Quickenborne vervangt daarmee Ruth Vandenberghe, die hem op haar beurt verving als waarnemend burgemeester toen hij een post kreeg als minister in de regering De Croo op 1 oktober 2020. Vandenberghe wordt terug eerste schepen. Stephanie Demeyer, die de plaats van Vandenberghe overnam als schepen, wordt opnieuw gemeenteraadslid. De vraag is hoe de Kortrijkse politiek reageert op deze stoelendans. Ruth Vandenberghe bleek, bij de Kortrijkzanen alleszins, een populaire burgemeester te zijn.

“Opportunisme”

Wouter Vermeersch, fractievoorzitter van Vlaams Belang in Kortrijk, is er ook van overtuigd dat Ruth Vandenberghe op dit moment geliefder is in Kortrijk dan Vincent Van Quickenborne: “Als ons de afgelopen dagen één iets duidelijk is geworden, dan is het dat een terugkeer van Van Quickenborne niet gedragen wordt door de Kortrijkzanen. Zijn lokale partij Team Burgemeester zal bij de gemeenteraadsverkiezingen een electorale prijs betalen voor dit zoveelste opportunisme. Het draait in deze stadscoalitie overigens al lang niet meer om de inhoud, maar wel om de postjes. Dat wordt nu opnieuw bevestigd.”

“Zijn lokale partij Team Burgemeester zal bij de gemeenteraadsverkiezingen een electorale prijs betalen voor dit zoveelste opportunisme” – Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

Vlaams Belang gemeenteraadslid Carmen Ryheul noemt Vandenberghe zelfs een ‘marionet’ van ‘Quickie’ en vraagt zich af waarom het volk hiervoor niet geraadpleegd werd: “Ruth (Vandenberghe, red.) is schaamteloos aan de kant gezet en wordt als marionet behandeld. In mijn eigen persoonlijke en ook politieke achterban merk ik dat men Ruth liever als burgemeester heeft. Als er een referendum van zo’n 20.000 euro kon komen over het wel of niet aanzetten van de straatverlichting ’s nachts, dan kon er ook een referendum komen over de aanstelling van Vincent Van Quickenborne.”

Benjamin Vandorpe, raadslid bij oppositiepartij CD&V, is iets gematigder, maar heeft ook lof voor Ruth Vandenberghe: “Hoe de posten verdeeld werden, is de interne keuken van Team Burgemeester, waar wij net zoals de Kortrijkzaan, enkel vanaf de zijlijn naar kunnen kijken. Wel willen we Ruth uitdrukkelijk bedanken voor de inzet die ze de voorbije jaren als burgemeester voor Kortrijk getoond heeft. Ze was een heel benaderbare burgermoeder, waar we constructief mee konden samenwerken. We willen ook Stephanie bedanken voor het geleverde werk, en vinden het jammer dat we haar niet meer terug zullen zien in het schepencollege, maar we waarderen dat ze terugkomt als collega binnen de gemeenteraad.”

“Wij kunnen vooral enkel hopen dat er nog steeds beleid zal worden gevoerd, want het lijkt alsof de campagne van Team Burgemeester gestart is” – David Wemel (Groen)

David Wemel, fractieleider bij de derde oppositiepartij Groen, geeft aan niet verrast te zijn van de terugkeer van Vincent Van Quickenborne: “Dit is een logisch gevolg van de verkiezingen van vijf jaar geleden. Kortrijk heeft toen gekozen voor Van Quickenborne als burgemeester en het is dan ook de normale gang van zaken dat hij die functie nu terug inneemt. Het is niet omdat Ruth Vandenberghe populair is geworden tijdens de legislatuur, dat dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zal veranderen. Wij kunnen vooral enkel hopen dat er nog steeds beleid zal worden gevoerd, want het ziet er nu naar uit dat de campagne voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen is gestart door Team Burgemeester.”

“Geslepen en talentvol politicus”

Philippe Dejaegher, fractieleider bij N-VA Kortrijk, dat in een coalitie zit met Team Burgemeester en Vooruit, ziet de terugkeer van ‘Quickie’ ook als het verwachte verloop: “Vincent is een politicus met een grote staat van dienst. Hij is al acht jaar burgemeester geweest in Kortrijk en heeft een goede reputatie. Dat staat buiten kijf.”

“Ruth Vandenberghe nam over omdat hij naar het federale parlement trok en de perceptie binnen het gemeentebestuur is dat ze het goed deed. Ze was zeer visibel en deed veel voor Kortrijk. Het is een persoon met veel IQ en EQ en het zal misschien wat pijn doen nu. Ik denk alleszins dat dit geen effect zal hebben op het beleid. Vincent Van Quickenborne is een geslepen en talentvol politicus die een krachtdadig beleid zal voeren. Hij is immers de burgemeester die in 2018 het bestuursakkoord onderhandelde.”

De fractieleidster bij de andere coalitiepartij Vooruit, Nawal Maghroud, bedankt ten slotte vooral Stephanie Demeyer, die nu schepen af is: “Als Vooruit moeien we ons niet met de keuzes binnen Team Burgemeester en Open VLD. Onze schepenen en gemeenteraadsleden blijven zich elke dag inzetten voor de Kortrijkse inwoners. Dat is voor ons het belangrijkste, om het even wie burgemeester is. We danken Stephanie oprecht voor de goede samenwerking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier