Kortrijkzanen na terugkeer burgemeester Van Quickenborne: “Ruth mocht van ons gerust blijven”

De markt van Kortrijk op maandagmorgen © Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op de markt in Kortrijk spraken wij maandagochtend met enkele marktbezoekers over hun ‘nieuwe’ burgemeester: Vincent Van Quickenborne.

In de nasleep van de aanslag in onze hoofdstad begin vorige week nam minister van Justitie en de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vorige week vrijdag ontslag. Tunesië had vorig jaar immers al om de uitlevering gevraagd van Abdesalem Lassoued, de man die de aanslag pleegde. De bevoegde magistraat gaf geen gevolg aan die uitleveringsvraag en zo nam de minister zijn politieke verantwoordelijkheid door zelf af te treden.

Dat wil zeggen dat hij zich nu terug volledig kan focussen op zijn functie als burgemeester van Kortrijk. Vincent Van Quickenborne vervangt daarmee Ruth Vandenberghe, die op haar beurt Vincent Van Quickenborne verving als waarnemend burgemeester toen hij een post kreeg als minister in de regering De Croo op 1 oktober 2020. Vandenberghe wordt terug eerste schepen. Stephanie Demeyer, die de plaats van Vandenberghe overnam als schepen, wordt opnieuw gemeenteraadslid.

Rolmodel

Wat denkt de Kortrijkzaan in de straat over de terugkeer van ‘Quickie’? Wij gingen het deze ochtend op de Kortrijkse markt aan voorbijgangers vragen. Stefan Vancraeynest, die 12 jaar lang werkte voor de administratieve dienst van Stad Kortrijk, kent het reilen en zeilen van de Kortrijkse politiek: “Als de burgemeester zich tijdelijk laat vervangen door de eerste schepen en een ander ambt aanneemt, is het ook meer dan normaal dat die terugkeert als die met dat ambt stopt, om welke reden dat dan ook is. Ik vind de terugkeer dus normaal.”

“Heeft dat dan een politieke stoelendans als gevolg? Meestal wel. De politici zullen nu onderling moeten zien hoe ze het oplossen. Verder lig ik daar wel niet wakker van. Ik kan enkel zeggen dat Ruth (Vandenberghe, red.) een zeer waardige plaatsvervangster was en dat ze zich zeer populair heeft gemaakt in Kortrijk. Ze was als vrouwelijke burgemeester een rolmodel voor de volgende generatie vrouwen. Van mij mocht ze zeker blijven.”

“Vincent Van Quickenborne is echt geen volksmens. Hij kent me, maar negeert me compleet als hij me ziet” -Abdel

Een andere marktbezoekster vindt het ook jammer dat er nu een vrouwelijke burgemeester minder is in ons land: “Ze deed het goed, Vincent ook, maar het is jammer voor haar. Ja, ze mag samen verder werken met Vincent Van Quickenborne, maar hij is nu wel burgemeester. Het is jammer dat een vrouw naar de zijkant wordt geschoven, nu ook in de nationale politiek (Gwendolyn Rutten gaf aan te stoppen met nationale politiek omdat het partijbestuur haar niet aanstelde als vervangster van Van Quickenborne, red.). We zullen wel zien wat de toekomst brengt in de Kortrijkse politiek.”

“Allesbehalve een volksmens”

Abdel, woonachtig te Bissegem, ziet die toekomst somber in: “Ik ken Vincent Van Quickenborne van tijdens zijn vorige legislatuur als burgemeester. Ik had voordien een restaurant in het Kortrijkse en stond daardoor al vaak in contact met hem. Ik vind het terecht dat hij ontslag genomen heeft als minister, hij was gewoon niet bekwaam. Wat gebeurt is, was zijn persoonlijke fout. Als burgemeester kan hij er misschien wel mee door, maar hij is allesbehalve een volksmens. Hij kent me en negeert me gewoon als hij me op straat ziet. Ik krijg geen ‘goeiendag’ van hem en ik snap dat niet. Vroeger stemde ik voor Open VLD, maar mijn stem zijn ze hier alleszins kwijt.”

Roos Verschaeve geeft aan slechte ervaringen te hebben gehad met Vincent Van Quickenborne
Roos Verschaeve geeft aan slechte ervaringen te hebben gehad met Vincent Van Quickenborne © Rémi Bruggeman

Roos Verschaeve geeft ten slotte aan ook slechte ervaringen te hebben gehad met Vincent Van Quickenborne als burgemeester. “Ik ging naar het stadhuis om een probleem op mijn werk aan te kaarten (het gaat hier over een extern verzelfstandigd agentschap, red.). Het is al tien jaar dat hij er weet van heeft, maar hij doet er niets aan. Van Ruth Vandenberghe heb ik daarentegen nog niets slechts gehoord. Ze mag gerust burgemeester van Kortrijk blijven, als het van mij afhangt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier