Kabinetsmedewerker Carina (62) blikt terug op woelige machtsoverdracht in Menen, drie jaar geleden: “We wisten dat het kritiek regende”

Carina Develter: “Ik heb nu ondertussen al gewerkt onder zes verschillende burgemeesters en die hadden elk hun eigen strekking en visie.” © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Na zijn verkiezing in 2018 ging het voor burgemeester Eddy Lust allesbehalve van een leien dakje. De eerste burger van Menen leek vaak niet uit de spotlights weg te slaan. Ook van de partij, maar steeds in de schaduw, was Carina Develter (62). Als kabinetsmedewerker is haar takenpakket divers en veeleisend. Van het voorbereiden van cruciale dossiers tot het emotioneel bijstaan van haar baas. “Je zag het gewoon aan zijn gezicht dat het opdoffers waren.”

Toen Eddy Lust als kersvers burgemeester voor het eerst plaatsnam aan zijn bureau, stond Carina pal naast hem. Met ruim 41 jaar ervaring in het stadhuis was ze dan wel niet langer groen achter de oren, kabinetsmedewerker van de burgervader was ook voor haar een nieuwe uitdaging. “Mijn benoeming vloeide voort uit de samenwerking die we al hadden opgebouwd”, lacht ze, terwijl ze door de dossiers blijft bladeren. “Toen ik hier meer dan vier decennia geleden begon, was dat bij de technische dienst. Van daaruit kon ik doorgroeien naar de aankoopdienst om dan uiteindelijk bij de dienst externe betrekkingen en economie aan te komen. Het was in die sfeer dat ik Eddy Lust leerde kennen, toen nog schepen. Niemand wist eigenlijk goed wie hij was, maar we kregen toch die professionele klik. Zo werkten we zes jaar intensief samen en kon ik na zijn benoeming als burgemeester mijn werk op zijn kabinet verder zetten.”

Die benoeming werd er eentje die niet vlekkeloos verliep. De resultaten van de verkiezingen in 2018 zorgden voor heel wat tumult in het Menens straatbeeld en vooral op het internet trokken mensen fel van leer. “Oh ja, politiek is en blijft nu eenmaal politiek”, pikt Carina meteen in. “Ik heb nu ondertussen al gewerkt onder zes verschillende burgemeesters en die hadden elk hun eigen strekking en visie. De regels en de wetten zijn nooit veranderd, maar de manier waarop ze elk de zaken aanpakten verschilde dan weer wel. Als ambtenaar moet je je vooral focussen op je werk en de dossiers en moet je het democratische proces volgen. Kun je je niet vinden in de denkwijze van de verkozen politici, dan moet je zelf maar in de politiek gaan. Als ambtenaar mag dit op geen enkel ogenblik je werk gaan beïnvloeden.”

“Natuurlijk wisten we dat het kritiek regende, vooral via sociale media. We hebben toen samen besloten dat van ons af te zetten, al was dat niet altijd even evident. Op het internet kunnen mensen echt vaak erg gemeen en kwetsend uit de hoek komen. Ik probeerde het niet te lezen, maar soms kon je niet anders en ik moest vaak toch even slikken.”

Wat de loopbaan van zowat alle burgemeesters anno 2021 heeft beïnvloed, is de coronacrisis. Ook Menen vormde hierin geen uitzondering en daar liet Eddy Lust zich vaak van een bikkelharde kant zien. Carina zag vanop de eerste lijn hoe de crisis een impact had op niet alleen de man als politicus, maar evenzeer als mens. “Het is een bijna surrealistische periode geweest, waar we plots bankjes en dergelijke moesten gaan afsluiten”, zucht Carina.

“Bij hun aanstelling besloot het volledige gemeentebestuur de kaart van de transparantie te trekken. Emails en gsm-nummers? Die staan gewoon open en bloot op de website van de stad. De burger moest een directe lijn hebben met de politiek was het idee hierachter, een lijn die ze massaal vonden tijdens de coronacrisis. Op federaal niveau werd een beslissing genomen die op gemeentelijk niveau moest worden uitgevoerd. Beslissingen die vaak vaag en erg laat bij ons terecht kwamen en natuurlijk moest de burgemeester het hier gaan oplossen. Telefoon, gsm, Messenger of WhatsApp? Op momenten leek het wel alsof zijn smartphone aan zijn oren kleefde, want iedereen belde hem voortdurend op. Mensen wilden antwoorden op hun vragen en hij maakte er een erezaak van om iedere vraag van een antwoord te dienen.”

Familieleven

“Wat heel wat mensen natuurlijk vaak vergeten is dat Eddy naast burgemeester ook partner, zoon, vader en grootvader is. Terwijl hij oplossingen zocht voor iedereen, zag hij zelf zijn familie niet meer en dat hakte er bij hem stevig in. Hij liet dat zelf erg weinig uitschijnen, want een volledige stad rekende op hem, maar voor iemand die al zo lang met hem samenwerkte? Je zag het gewoon aan zijn gezicht dat het emotionele opdoffers waren.”

Als werkkracht in de schaduw bestaat de dagtaak van Carina uit duizend-en-een verschillende dingen. Toch kan ze het zelf erg beknopt samenvatten. “Zorgen dat de burgemeester zich volledig kan focussen op het werk dat hij moet doen”, sluit ze af. “Van het inplannen van afspraken volgens het traject tot het vervolledigen van zijn dossiers, het maakt allemaal deel uit van mijn takenpakket. Dat en natuurlijk een oogje in het zeil houden als hij misschien net iets te bourgondisch zou eten. En ‘smooren’, dat mag hij van mij ook niet meer. Zowel zijn kinderen als zijn zuster willen dat hij de sigaret laat voor wat het is, dus gaan we dat hier op de werkvloer ook niet toelaten.”