Initiatiefnemer van referendum tegen fusie van Ruiselede en Wingene mag straks in Vlaams Parlement pleiten

Marc Vandaele en Stijn De Ram. © WMe
Redactie KW

Stijn De Ram, een van de initiatiefnemers van het referendum tegen de fusie van Ruiselede met Wingene, mag op dinsdag 26 maart in het Vlaams Parlement zijn bezorgdheden delen. “We hopen zo eens een andere kant van het verhaal te kunnen vertellen”, zegt hij.

Wanneer gemeenten een definitieve beslissing tot fusie nemen op de gemeenteraad, moet die nadien ook nog door de Vlaamse Overheid worden goedgekeurd. In de meeste gevallen gaat dat om een formaliteit, maar afgelopen dinsdag werd die beslissing toch uitgesteld. In Antwerpen-Borsbeek, Ruiselede-Wingene en Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht liep die beslissing namelijk niet van een leien dakje, waardoor de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering besliste om eerst nog een hoorzitting te organiseren, alvorens over te gaan tot een beslissing.

Voor Ruiselede is het Stijn De Ram, de man die er in oktober voor zorgde dat er een referendum kwam over de fusiebeslissing, die in het Vlaams Parlement een pleidooi mag houden. Daarin zal hij het volledige verhaal van de Ruiseleedse fusie uit de doeken doen, een proces waar volgens hem heel wat fouten gebeurd zijn. “De burgers van Wingene en Ruiselede hebben via de radio moeten horen dat er een fusie zou komen”, legt hij uit. “Ook voor de oppositie kwam dat nieuws als een enorme verrassing, en zelfs het gemeentepersoneel was amper enkele uren daarvoor op de hoogte gebracht.”

Van deur tot deur

“De beslissing ging dan ook meteen over de tongen in het dorp, en al snel besloot ik om samen met Marc Vandaele om het niet alleen bij praten te houden, maar ook actie te ondernemen”, vervolgt Stijn. “Samen zijn we van deur tot deur gegaan om de nodige handtekeningen te verzamelen voor een referendum, iets waar we ruim in geslaagd zijn. Daar werd in eerste instantie moeilijk over gedaan door RKD, maar uiteindelijk hebben we toch een referendum kunnen laten plaatsvinden. Maar liefst 92 procent van de burgers bleek toen tegen de fusie, maar daar werd niet naar geluisterd. Het gemeentebestuur heeft haar wil doorgedreven, en wij vinden dat die beslissing daarom opnieuw moet bekeken worden.”

Samen met andere vertegenwoordigers die tegen de fusies van Borsbeek met Antwerpen en Zwijndrecht met Beveren en Kruibeke zijn, stelde Stijn De Ram daarom de vraag aan het Vlaams Parlement om er te mogen spreken. “De visie van de Vlaamse Overheid over fusies ligt nog niet vast, en met ons betoog hopen we om eens een andere kant van het verhaal te kunnen tonen”, legt hij uit. “Er wordt heel vaak gesproken over de politieke argumenten, maar met ons verhaal willen we ook eens de kant van de burgers in de kijker zetten. Elk komen we met een heel verschillend verhaal, en we hopen dat die er samen voor kunnen zorgen dat de nood aan fusies in vraag gesteld wordt.”

Verkiezingen

Oppositiepartij Respect en de initiatiefnemers van het referendum trokken in februari naar de Raad van State met de vraag om de gemeentelijke beslissing tot fusie met de gemeente Wingene te schorsen en te vernietigen, maar dat heeft voor alle duidelijkheid niks te maken met het bezoek aan het Vlaams Parlement. “Daar werd op dit moment nog steeds geen uitspraak gedaan”, bevestigt De Ram. “We zijn nog steeds in blijde verwachting, maar we hopen wel dat er snel duidelijkheid komt. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, begint de tijd daarvoor wel te dringen.” (CS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier