https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Halfweg legislatuur is ex-burgemeester Roland Defreyne (67) tevreden man: “Ik was zelf graag burgemeester geweest”

Ere-burgemeester Roland Defreyne blikt terug op de helft van de legislatuur. (foto Peter Maenhoudt) © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De legislatuur is halfweg en daarom zocht de Krant van West-Vlaanderen enkele prominente lokale (ex-)politici op. In Gistel: Roland Defreyne. In 2018 was hij nog lijsttrekker bij Open VLD, maar finaal werd zijn zoon Gauthier ‘eerste burger’. Defreyne senior legt zich nu volop toe op zijn rol als partijvoorzitter.

“Als voorzitter van Open VLD ben ik aanwezig bij de coalitievergaderingen, waardoor ik toch actief bij de dagelijkse beslissingen en het beleid betrokken ben”, vertelt Defreyne senior.

“De coronacrisis vormde het afgelopen anderhalf jaar de rode draad. Zo stonden de contacten en vergaderingen met de inwoners on hold, denk maar aan de ontvangst van nieuwe inwoners, de hernieuwde bebloemingswedstrijd en de wijk- en dorpsraden. Corona belette het bestuur echter niet om achter de schermen werk te maken van enkele stevige dossiers.”

“Het is niet vreemd aan een coalitie om in de eerste helft van de legislatuur dossiers voor te bereiden om ze vervolgens in de tweede helft uit te rollen”, gaat Defreyne senior verder.

Wegenwerken

“Neem nu het gigantische pakket wegenwerken. Onder meer de Vaartstraat en Sportstraat, Kleine Warande, Steenovenstraat – die straat alleen al is anderhalve kilometer lang – en Lange Lysse worden allemaal onder handen genomen. Op vlak van recreatie wordt het cultuurcentrum in Moere gemoderniseerd, langs de Sportstraat komt een omnisportveld, kunstgrasveld en Finse piste, en nabij het jeugddorp legt het bestuur een mountainbikepiste aan.”

“Ook park Egide Defever krijgt een concrete invulling en dankzij een subsidiesysteem – goed voor een investering van 50.000 tot 60.000 euro – kunnen de Gistelnaars goedkoop zwemmen in het nieuwe bad van Middelkerke. Kortom: er wordt flink gewerkt en de sfeer in de coalitie zit goed. De grootte van de partijen speelt daarbij geen rol. Elke partij krijgt de kans om met een dossier uit te pakken.”

Verkiezingssaga

Iedereen herinnert zich nog de verkiezingssaga in november 2018. Roland Defreyne was bij de verkiezingen lijsttrekker en had een akkoord met CD&V om samen een coalitie te vormen. Maar de hoge score van zoon Gauthier, die vanop een tiende plaats 1.282 voorkeurstemmen haalde, effende het pad naar een samenwerking met SP.A en N-VA. Al moest Roland Defreyne daarvoor wel het eerder gemaakte akkoord opblazen door zelf afstand te doen van een mandaat. “Toegegeven, ik had die eerder opgesomde projecten ook graag als burgemeester uitgevoerd.”

“Misschien kom ik bij de volgende verkiezingen in 2024 nog eens op als steunend kandidaat”

“Alleen, mijn persoonlijke score van 2.302 stemmen en de 35,8 procent van de partij waren zó goed, dat we in een coalitie met CD&V geen tweede viool wilden – zeg maar: konden – spelen. Dan moet je een knoop doorhakken en kiezen voor de toekomst.”

En dat is zoon Gauthier geworden, die bij z’n aanstelling 29 jaar was. “Het is een feit dat mensen zich afvroegen of zo’n jonge gast wel een stad kon leiden. Intussen heeft hij bewezen dat absoluut te kunnen. Natuurlijk steun ik hem: ik heb dertig jaar ervaring in de politiek, een handig hulpmiddel. Ik verneem dat de man in de straat ook tevreden is over de burgemeester. Vooral zijn bereikbaarheid en betrokkenheid spreekt aan.”

“Op sociale media dient Gauthier iedereen van antwoord, positief of negatief. In mijn tijd belden inwoners me op, schreven ze een brief of kwamen ze langs op een zitdag. Facebook was onbestaande. Ik vraag me soms af of ik het zou kunnen om op bijna alles te reageren. Gauthier is voltijds burgemeester en heeft geen persoonlijke medewerker om het allemaal te bolwerken. Z’n agenda zit goed vol, laat het me zo stellen.”

Nalatenschapsdossiers

Op 15 oktober wordt Defreyne 68 jaar. “Mijn verzekeringskantoor en spaarbank liet ik over aan mijn zoon Vincent, maar intussen ben ik actief als bemiddelaar in nalatenschapsdossiers. Ik wil werken tot ik 70 jaar ben. Misschien kom ik bij de volgende verkiezingen in 2024 nog eens op als steunend kandidaat. Niet als lijsttrekker, nee, dat is voor Gauthier. Zo lang je bezig bent, word je niet oud, is mijn motto. En daar helpen de drie kleinkinderen ook wel bij”, klinkt het nog.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.