Gratis expositie over algemeen stemrecht in zaal De Mazzel

Marc Bonte, educatief medewerker van Linx+ Regio West-Vlaanderen. (foto JS)
Redactie KW

Dankzij Torhoutenaar Marc Bonte, educatief medewerker van Linx+ Regio West-Vlaanderen, komt de reizende expositie Leve het stemrecht voor iedereen! naar Torhout. Van vrijdag 19 april tot en met vrijdag 3 mei is ze te zien in het zaaltje bij café De Mazzel in de Zuidstraat. Concreet kan de tentoonstelling bezocht worden op 20, 21, 24 en 28 april van 9 tot 12 uur en van 18 tot 20 uur en op 25 april en 1, 2 en 3 mei van 18 tot 20 uur. De toegang is gratis.

Volgehouden strijd

De expositie toert door de provincie en deed al Brugge, Kortrijk en Gistel aan. Ze belicht alle grote strijdmomenten inzake het stemrecht vanaf het ontstaan van België in 1830 tot nu.

“Democratie is niet vanzelfsprekend”, aldus Marc. “Het politieke stemrecht zoals we dat vandaag kennen, kwam er dankzij de volgehouden strijd van duizenden mannen en vrouwen gedurende tientallen jaren. Sommigen betaalden hun verbeten verweer met hun leven, raakten ernstig gewond of werden opgesloten in de gevangenis.”

De expo toont op 28 panelen een overzicht van de verschillende strijdmomenten en realisaties: van het cijnskiesrecht in 1831 over het algemeen meervoudig mannenstemrecht in 1893 en het algemeen enkelvoudig mannenstemrecht in 1919 tot en met het vrouwenstemrecht in 1948. Dit alles rijkelijk voorzien van illustraties uit verschillende archieven.

Audio en catalogus

Bij de expo hoort een audiogids die via QR-codes met de smartphone kan beluisterd worden.

“De bezoekers krijgen een gratis krantje mee en kunnen de catalogus van de expo kopen voor 15 euro”, zegt Marc. “Die catalogus bevat uitgebreidere teksten en extra illustratiemateriaal over de strijd voor het stemrecht. Tijdens de tentoonstelling loopt er een gratis wedstrijd waarmee er een catalogus te winnen valt.”

De plechtige opening is voorzien op vrijdag 19 april om 20 uur. “We hopen op een flink aantal bezoekers”, besluit Marc. “We mogen geenszins vergeten wat mensen in het verleden voor ons gedaan hebben.” (JS)

Lees meer over: