Stad kiest nieuwbouw voor Cultuurfabriek en laat drukkerij Strobbe slopen: “Minder uitgeven dan oorspronkelijk geraamd”
De stad Izegem is niet langer van plan een Cultuurfabriek in de voormalige gebouwen van drukkerij Strobbe te voorzien. In de oorspronkelijke plannen ging het om een herbestemming van een stukje industrieel erfgoed, maar nu is beslist de hele drukkerij te slopen en toch voor een nieuwbouw te kiezen. De oppositie hekelt dat ongeveer twee miljoen euro aan ontwerpkosten zo verloren gaan.
Drukkerij Strobbe was 127 jaar lang een belangrijke werkgever in de stad, met als bekendste uithangbord scheurkalender De Druivelaar. Het familiebedrijf verhuisde naar Heule, waar het nu deel uitmaakt van de INNI-Group. De stad kocht de gebouwen op met de bedoeling er een nieuwe Cultuurfabriek in onder te brengen, met plaats voor de bib, kunstacademie Art’Iz en het stadsarchief.
In de achterliggende zone ontwikkelt ION dan weer een nieuwe woonwijk. De stad strikte met het Duitse Bel Sozïetat een gerenommeerd Duits architectenbureau, dat koos voor een ontwerp waarbij grote delen van de drukkerij een herbestemming zouden krijgen.
Onhaalbare dromen
“Met respect voor het industrieel erfgoed”, klonk het indertijd. Van die belofte blijft nu niets meer over. De stad besloot vorig najaar het project door de hoge bouw- en grondstofprijzen uit te stellen tot de volgende legislatuur. Nu heeft de stad ook beslist toch voor een nieuwbouw te kiezen, wat betekent dat de drukkerij onder de sloophamer verdwijnt.
“De wol is er wel, maar de wil om te weten ontbreekt”, vat Giel Seynaeve (Vlaams Belang) die wijziging samen. “Deze meerderheid kan geen gebrek aan ambitie verweten worden, wel aan daadkracht. Zou het niet goed zijn de ambities te beperken en de financiën van de stad goed te bewaken?”
“Daarom vragen we om het aub bij één groot en financieel haalbaar project te houden. Hypothekeer volgende meerderheden niet met onhaalbare dromen. Zie ook de onnodig gemaakte kosten bij het ontwerp van de evenementenhal of de keuze om voor jeugdhuis De Tunne te huren in plaats van een nieuwbouw te plaatsen.”
“Beter wachten”
Vlaams Belang hekelt dat de stad ongeveer 1,4 miljoen euro aan ereloon- en ontwerpkosten heeft gemaakt voor een ontwerp dat nu niet meer uitgevoerd zal worden. “Met personeelskosten erbij loopt het verkwanselde bedrag voor deze ‘droomfabriek’ zelfs op tot 2 miljoen euro”, meent Kurt Grymonprez (STiP). “Een bedrag dat nu verticaal geklasseerd wordt.”
“De stad zou beter wachten met de afbraak en wachten tot het nieuwe bestuur na de verkiezingen aan de macht is, want er zit veel kans in dat er weer centen zullen verloren gaan door andere ideeën of een nieuwe visie. Begin eerst met een nieuw zwembad te bouwen, daar is de nood ook groot. Wij zien meer heil in de renovatie van de huidige site van de kunstacademie in de Kruisstraat.”
Vlaamse subsidies
Burgemeester Bert Maertens (N-VA) duidt die nieuwe wending. “De kostprijs voor de Cultuurfabriek was opgelopen tot maar liefst 22 miljoen euro. Onverantwoord hoog en daarom hebben we het project in de koelkast gestopt. Tegelijk deed zich de kans voor om bij de Vlaamse overheid een subsidieaanvraag voor het luikje van de bouw van de kunstacademie in te dienen.”
“Raakt die goedgekeurd, dan betaalt de overheid 75 procent van de investering. Op die manier zouden we de kosten kunnen beperken tot 12 miljoen euro. Dat verloopt via de Design-Build-Finance-Maintain-formule (DBFM), wat onder andere betekent dat de ontwikkelaar nadien het gebouw nog dertig jaar lang onderhoudt. Het spreekt voor zich dat ons dossier meer kans maakt als het een nieuwbouw betreft, want de drukkerij is nu eenmaal een oud gebouw met gebreken en zonder duurzaamheid. Door voor een nieuwbouw te kiezen zal de Cultuurfabriek ook groter in oppervlakte zijn dan in het oorspronkelijke ontwerp.”
“Geleerd uit denkoefeningen bij eerste ontwerp”
De burgemeester beseft dat er geld is verloren gegaan aan kosten voor een ontwerp dat nu niet in uitvoering gaat. “Maar we halen onze winst uit de mogelijke subsidies. Rijven we die binnen, dan zullen we finaal nog altijd 9 miljoen euro minder uitgeven dan oorspronkelijk beraamd.”
“Bovendien hebben we veel geleerd door de gemaakte denkoefeningen bij het eerste ontwerp. Denk maar aan de ideeën rond het laten samensmelten van de bib en het archief. We kiezen ook bewust voor een nieuwbouw op die locatie. De gebouwen waren al onze eigendom en bovendien zitten we pal in het centrum, wat voor een mooie synergie met de lokale horeca en handel kan zorgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier