Stad Blankenberge ontvangt 200.000 euro dankzij schikking met strandbars in kader van gerechtelijk dossier rond prijsafspraken
De gemeenteraad van Blankenberge heeft dinsdag een schikking goedgekeurd tussen het stadsbestuur en 15 van de 16 uitbaters van strandbars. De overeenkomst kadert in het gerechtelijk dossier rond de prijsafspraken. Dankzij de dading ontvangt Blankenberge de som van 200.000 euro. Oppositiepartijen N-VA en CD&V hebben felle kritiek op deze regeling. De fractie van CD&V verliet zelfs de zaal tijdens de stemming. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) verdedigde de beslissing van zijn bestuurscoalitie.
Het onderzoek ging van start in januari 2020. In maart 2023 verschenen de betrokken uitbaters van de strandbars opnieuw voor de raadkamer in Brugge. Het parket vroeg toen om alle uitbaters naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Ruim 4 jaar later is er nog steeds geen definitieve uitspraak gevallen in dit dossier.
Burgemeester Björn Prasse (Open Vld): “De raadkamer kan in haar beslissing rekening houden met het element burgerlijke belangen. De stad stelde zich burgerlijke partij en was geschaad in haar burgerlijke belangen. Om de burgerlijke belangen van de Stad te regelen hebben we nu een ontwerp van dadingsovereenkomst uitgewerkt. Dit werd afgesloten met 15 van de 16 partijen. Eén partij ging niet akkoord met de dading en ondertekende dus niet. De raadkamer zal op 8 mei 2024 een beslissing nemen in dit dossier.”
Criminele feiten
Voormalig burgemeester Daphné Dumery (N-VA), die nu in de oppositie zetelt, is niet te spreken over de handelswijze van de meerderheid. “Dit is een overeenkomst waarbij voor alle betrokken stranduitbaters de spons over strafbare fouten geveegd wordt. De ondertekenaars bekennen aan de Blankenbergenaar dat ze strafbare feiten hebben gepleegd. Deze overeenkomst stelt ook duidelijk dat ze als enige bedoeling heeft om een lange strafprocedure te ontlopen terwijl net een uitspraak door een strafrechter ons de kans zou geven om een onderscheid te maken tussen de bedenkers van de fraude en de anderen die uit schrik om hun broodwinning te verliezen hebben meegedaan aan deze criminele feiten.”
“Door deze dading zouden alle stranduitbaters in de toekomst nog kunnen meedingen naar een concessie bij de stad Blankenberge terwijl er toch enkelen van hen ernstig ons vertrouwen hebben geschonden. Ik ben ervan overtuigd dat deze dading nietig is. Jullie moeten dat eens goed bekijken. Het wetboek economisch recht zegt duidelijk dat er geen overeenkomsten mogen worden gesloten waarbij het voorwerp van mededinging verhinderd, beperkt of vervalst is. Wij stemmen dus tegen.”
Onbegrijpelijk
Gemeenteraadslid Sandy Buysschaert (CD&V) benadrukte nogmaals dat de oppositie al sinds 1 maart 2023 inzage vroeg in dit dossier. “De beslissing van het college van burgemeester en schepenen om tot een dading over te gaan is onbegrijpelijk. We spreken over een doorverwijzing door de Procureur des Konings naar de correctionele rechtbank, in het kader van artikel 66 van het strafwetboek. Waarom heeft het toenmalige stadsbestuur zich burgerlijke partij gesteld? Omdat het belang van iedere inwoner wel eens geschaad kan zijn. Dit nieuwe stadsbestuur geeft een totaal fout signaal.”
“Het zal in ieder geval niet met ons zijn. Wat het college hier doet, is iedereen gelijk behandelen en daar stellen we nu echt vragen bij. Het zou wel eens kunnen dat de correctionele rechtbank van oordeel is dat de ene partij een andere rol gespeeld heeft dan de andere. Wat voor signaal wordt vanuit de politiek hiermee gegeven? We spreken hier toch nog altijd over een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank en het strafwetboek. Misschien moeten we gewoon eens de vraag stellen wat u de volgende keer zal doen bij doorverwijzingen naar de correctionele rechtbank. Wat hier voorligt, druist in in alles in tegen ons gevoel van rechtvaardigheid.” Waarna de CD&V-raadsleden de zaal verlieten.
Nadeel
“Er wordt hier gezegd dat wij een spons over het strafrechtelijke vegen. Dit is niet de inhoud en de bevoegdheid van onze dading. Men zou moeten het onderscheid kennen tussen de burgerlijke belangen en de strafrechtspleging. Met deze dading vegen we de spons over het nadeel dat de stad zou hebben geleden als zou blijken dat er prijsafspraken gemaakt zouden zijn”, reageert Prasse. “We zetten de burgerrechtelijke procedure stop in plaats van mogelijks nog jaren te procederen op burgerrechtelijk vlak tegen 14 van onze concessionarissen. Het klopt niet dat de raadkamer al zou hebben doorverwezen. We hebben iedereen over dezelfde kam geschoren omdat we geen rechter zijn. Dankzij deze dading zijn we alvast zeker dat we 200.000 euro zullen ontvangen.”
Lees ook:
Bom onder Blankenbergse strandbars: gerecht onderzoekt mogelijke prijsafspraken – KW.be
Parket wil alle uitbaters van strandbars in Blankenberge voor rechter wegens prijsafspraken – KW.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier