Sam Calmeyn (N-VA) legt eed af als gemeenteraadslid in Zonnebeke: “In politiek om mensen te helpen”

Nieuw raadslid Sam Calmeyn en gemeenteraadsvoorzitter Thijs D'Alleine na de eedaflegging op het gemeentehuis. © Zenon Bekaert
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

In opvolging van Jens Six, die naar Ieper verhuist, legde Sam Calmeyn (33) de eed af als nieuw gemeenteraadslid voor oppositiepartij N-VA in Zonnebeke. “De burger verdient gemeenteraadsleden die er alles aan doen om van hun gemeente een leefbare en mooie gemeente te maken.”

“Ik hoop en ben er praktisch zeker van dat mensen aan politiek doen om anderen te helpen. Bij mij is dat zeker zo. Wie zich lokaal engageert, doet dat voor de mensen uit zijn omgeving”, begint Sam zijn verhaal. “Ik was lid van de raad van maatschappelijk Welzijn en ik heb daar veel geleerd. Vooral dat we in ons land een groot vangnet hebben voor zij die het nodig hebben. Ik juich dit ten zeerste toe. Met een beetje hulp kunnen mensen die het moeilijk hebben hun leven terug op het juiste spoor krijgen. Ik heb er al lang interesse in maar de laatste jaren is dit gegroeid. “

Sam (33) is beroepshalve hulpverlener-ambulancier en woont met echtgenote Angeline Vermeulen en de twee dochters Ilyana (7) en May- Linn (6) in de Wolvestraat te Zonnebeke. “Sinds een tweetal jaar studeer ik verpleegkunde. Naast het fulltime werken is dit niet altijd gemakkelijk”, verduidelijkt Sam.

Sociaal

Het nieuw raadslid is een heel sociaal iemand en staat dicht bij de mensen. “Ik ben zeer graag onder de mensen, ik heb veel sociaal contact nodig. Alleen zijn is niets voor mij. Ook voor mijn job is het nodig om sociaal ingesteld te zijn.”

“Wie zich lokaal engageert, doet dat voor de mensen uit zijn omgeving”

Dat sociaal zijn komt tot uiting als lid zijn van de brandweer. Daarnaast zetelt hij in het bestuur van de Dartsclub in d’Oude Timmerie en hij is medewerker van het Zonnebeeks Amateur Theater. “Welke impact het mandaat van gemeenteraadslid zal hebben op mijn privéleven valt af te wachten. Het is een belangrijke functie waar ik tijd voor zal maken. De burger verdient het dat de mensen van de gemeenteraad er alles aan doen om van hun gemeente een leefbare en mooie gemeente te maken.”

Lokaal

“Nationaal komen de standpunten in grote lijnen overeen met hoe ik er zelf over denk. Toen de lokale werking van N-VA aan de deur stond om te vragen of ik niet op de lijst wilde staan, heb ik toch even getwijfeld. Maar ik was geïnteresseerd en ik zag een kans om lokaal iets te kunnen doen. Mijn politiek idool is Peter De Roover. Zijn uitmuntende dossierkennis en zijn gedrevenheid in de kamer zijn om naar op te kijken.”

Als geboren en getogen Zonnebekenaar vindt hij Zonnebeke een mooie gemeente. “Sommige plaatsen zouden een opfrisbeurt kunnen gebruiken, iets waar we met onze fractie een punt van maken. Ook de verkeersveiligheid binnen de gemeente kan op sommige punten beter, we hopen dat we in de toekomst hieraan iets kunnen mee helpen veranderen.”

Ambitie

“Het is mijn ambitie om mijn plaats bij de volgende verkiezingen te behouden, al is dit moeilijk te voorspellen. Mijn tussenkomsten in de raad zullen afhangen van het onderwerp. Als iets goed is, is het goed, maar als iets kan worden verbeterd moet je dat ook kunnen toegeven. Ik ben ervan overtuigd dat dit binnen het huidige kader zeker kan lukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier