Ontdek hier de plannen van het stadsbestuur van Brugge voor 2023

Op zondag 2 april start de Ronde van Vlaanderen opnieuw in Brugge. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wil een van de buurgemeenten fuseren met Brugge? Wie volgt Dirk Van Nuffel op als Brugse korpschef? En mag Club Brugge straks beginnen bouwen aan zijn nieuw stadion? In heel wat belangrijke dossiers ligt de bal niet in het kamp van het Brugse schepencollege. Wat ze wel zelf volledig in de hand hebben, ligt grotendeels vast. Burgemeester Dirk De fauw en zijn schepenen gunnen ons een blik in hun agenda. Dit mag je dit nieuwe jaar al zeker verwachten …

Dirk De fauw (burgemeester): “BRUSK, De Ronde en kleinere bussen”

• Na de afbraakwerken zal op de Sint-Andreassite de eerste steen gelegd worden van de nieuwe museumhall BRUSK. Op die plek zal de komende maanden een monumentaal gebouw verrijzen, samen met een stadspark.

• De belangrijke wegeniswerken in de Katelijnestraat en in de Vlamingstraat/Sint-Jorisstraat worden afgewerkt. “De heropening van de Katelijnestraat zal ons in de gelegenheid stellen om ons autoluwe gebied in de binnenstad te vergroten.”

• Op zondag 2 april klinkt op de Markt het startschot van de Ronde van Vlaanderen. De avond vooraf zal op het startpodium opnieuw een muzikaal optreden zijn. De week voor de kerstvakantie ontvangt Brugge ook De Warmste Week. Waar het glazen huis zal worden geplaatst, is nog niet bekend.

• Midden 2023 komt er een nieuw bussenplan, met minder bussen doorheen alle straten van onze binnenstad én met elektrische busjes. “In de eerste helft van 2023 rollen we een grote informatiecampagne uit om alle reizigers tijdig te informeren over de aanpassingen.”

• Met kleine en grote verbeteringen werken aan Brugge Fietsstad.

• Dit jaar gaan de voorbereidingen van start van de werken van een nieuwe vaste brug aan Steenbrugge, een nieuwe fietsersbrug nabij die brug en de nieuwe grote fiets- en voetgangerstunnel aan de voorkant van het station.

Mathijs Goderis (schepen van Jeugd, Dierenwelzijn en Preventie): “Jeugd bevragen en katten steriliseren”

• In 2018 kreeg Brugge het vijf jaar durende label van Kindvriendelijke Stad. Dit jaar probeert de stad die prestigieuze titel opnieuw binnen te halen. “Van de gelegenheid maken we gebruik om in kaart te brengen wat we allemaal voor de jeugd doen. En dat gaat heel breed: van veilige mobiliteit voor kinderen tot de kinderopvang in de stad.” Er komt een grote bevraging van de leerlingen in het zesde leerjaar en zesde middelbaar, aan de hand van een videospel. Zo wil de stad te weten komen wat er leeft bij de jeugd. “Dat willen we daarna elk jaar herhalen.”

• De Bruggelingen extra aanmoedigen om hun katten te steriliseren, castreren en chippen. “Er komt een grote campagne om mensen te adviseren. Bezint eer ge begint, zal het motto zijn.”

Mercedes Van Volcem (schepen van Openbare Werken en Begroting): “Minnewaterpark, florale expo en natuurbegraafplaats”

Sportpark De Gulden Kamer krijgt extra voetbalvelden, goed voor 2,7 hectare extra sportoppervlakte.

Park Steevens in Sint-Kruis opent deze lente. “Met deze gronden zorgen we voor veilige fiets- en wandelpaden, een nieuw park voor de buurt en breiden we het aanliggende Veltembos uit.”

Uitbreiding Beisbroekdreef met 26 hectare. “Deze grond werd in pacht genomen door een landbouwer en komt vrij. We plannen een bosuitbreiding van 15,32 hectare en een uitbreiding van 11,2 hectare aan heide en grasland voor schapen.”

• Na de festivalzomer start de heraanleg van het Minnewaterpark.

Het Katelijnepark wordt opgewaardeerd. “Als dichtst bevolkte deelgemeente blijft in Assebroek toch de nood voor extra open, groene ruimtes bestaan. Met het nieuwe Katelijnepark vullen we deze nood in en geven we de inwoners van Assebroek een nieuw prachtig stukje groen.”

• Onder de naam Blooming Brugge organiseert de Stad Brugge samen met Frederiek Van Pamel eind dit jaar een florale expo.

• In het najaar wordt gestart met de aanleg van een natuurbegraafplaats op De Blauwe Toren. “We willen de mogelijkheid bieden om de as van een overledene in een natuurbegraafplaats, of begraafplaats met natuurlijke omgeving, te begraven.”

• Op 9 januari start de aanleg van een nieuw park in de binnenstad: Bleekweide. Verder wordt ook Kustpark Knapen in Zeebrugge verder ontwikkeld. In het najaar wordt daar het parklandschap aangelegd.

Vernieuwing dolomietpaden in het Astridpark, Gentpoortvest, Boninvest, Kazernevest, Kruisvest en Gulden-Vlieslaan.

• In 2023 wil de stad 41.000 m² ontharden en nog meer speelplaatsen groener maken.

Franky Demon (schepen van Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu en Sport): “Reiefestival, urban sports en Beleidsplan Ruimte Brugge”

• Naast nieuwe edities van de klassiekers Cirque Plus en het lichtparcours van Wintergloed vindt van 18 tot en met 20 augustus het Reiefestival plaats. “Op het programma staan theater, performance en muziek. Eén voor één unieke creaties, speciaal gemaakt voor dit festival. Heel wat Brugse culturele partners werken ook mee aan dit festival, dat leven wil brengen in de stad. In het voorjaar maken we het programma bekend.”

• In het najaar moet de oude stelplaats van De Lijn omgeturnd zijn tot een plek voor urban sports. “We nemen ook verdere stappen in lopende dossiers zoals de projecten van de sportparken, Sint-Pietersplas en site Knapen.”

• In aanloop van de Ronde van Vlaanderen wordt een heus activiteitenprogramma uitgewerkt, waarvan een Brugse Wieleravond de start zal zijn.

• De jaarlijkse Brugse sportprijzen worden voor de zestigste keer uitgereikt en vieren dus hun diamanten jubileum.

• De schepen wil dit jaar opnieuw een urban walk in Brugge.

• Verdere uitwerking van grote projecten zoals het Kaaidistrict, site Lanssens, het voetbaldossier, de Veemarkt … “En eind 2023 willen we klaar zijn met het Beleidsplan Ruimte Brugge. Het belang hiervan is niet te onderschatten, want dit zal de krijtlijnen uitzetten van het Brugse ruimtelijke beleid tot 2050.”

Mieke Hoste (schepen van Toerisme): “Databank, wandelapp en sectorportaal”

• In het begin van het jaar ontvangen alle erkende toeristische logies een uitnodiging om hun gegevens in de nieuwe toerismedatabank te updaten. “Deze databank is de unieke bron waarin we gegevens verzamelen, bewerken en vertalen alvorens ze te ontsluiten naar onze diverse toepassingen, zoals onze websites. Die worden in 2023 in een nieuw jasje gestopt, afgestemd op de verwachtingen van de gebruikers en uitgebreid naar zes talen.”

• Er komt een meertalige wandelapp. “Een doorslag van de wandelgids die we in 2022 lanceerden, aangevuld met foto’s, video, 360°-beelden en augmented reality. Op die manier willen we de niet-publiek toegankelijke plekken in de stad toch naar de doelgroepen ontsluiten waar we actief op werken.”

• Er komt een sectorportaal, waar alle partners van de stad toegang tot krijgen. Doel is om vanaf één plaats de sector te informeren en ondersteunen. “Daarin houden we de toeristische sector op de hoogte van beleidsbeslissingen, hindergevoelige evenementen, zal men een druktekalender kunnen raadplegen om de eigen inzet van mensen en middelen te optimaliseren, kan info- en promotiemateriaal worden aangevraagd, krijgt men toegang tot de toerisme- en fotodatabank en relevante regelgeving, enzovoort.”

Jasper Pillen (schepen van Burgerzaken en Onderwijs): “Meer plek voor kunstonderwijs, sterrenweide en uitvaarten in cultuurcentra”

• De officiële ingebruikname van het klooster van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat als ruimtes voor het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en het kunstsecundair onderwijs (KSO). Daarnaast wordt ook de noordvleugel van de huidige KSO-locatie in de Katelijnestraat aangepakt, zodat er een moderne en energiezuinige schoolomgeving komt, met behoud van de geklasseerde buitenkant. Tegen het begin van komend schooljaar verhuist een deel van KSO naar Huize Minnewater.

• De reglementen voor de concessies op de begraafplaats worden vernieuwd.

• Er komt een sterrenweide op de centrale begraafplaats in Assebroek.

• Om het plaatsgebrek in de bestaande aula’s op te lossen, wordt er een regeling uitgewerkt om een uitvaart te kunnen organiseren in bijvoorbeeld cultuurcentra. Huwen in buitenlucht wordt voorbereid, maar zal pas in de zomer van 2024 kunnen.

Nico Blontrock (schepen van Cultuur): “Erfgoedfabriek, Moods in het nieuw en een nieuwjaarsconcert”

• Naast de voorbereidingen voor BRUSK opent dit jaar de Erfgoedfabriek. “Zelfs deze gloednieuwe depotruimte zal te klein zijn voor alle objecten. Om het plaatsgebrek op te lossen, zullen we out of the box moeten denken. Musea Brugge heeft alleen al een stock van bijna 80.000 voorwerpen. De inventarisatie van alle objecten loopt dit jaar ten einde.”

• Na de Hugo van der Goes-tentoonstelling sluit het Sint-Janshospitaal de deuren voor een grondige renovatie, om midden december de deuren opnieuw te openen.

• Voorbereiding van het project Ter Doest, dat straks de grootste archeologische site van het land wordt.

Herbekijken van Moods, Benenwerk, Klinkende Kroegen en WijKlanken. “Moods in de huidige vorm verdwijnt. Aan onder meer organisator Cactus Muziekcentrum hebben we een alternatief gevraagd. Benenwerk moet méér naar het oorspronkelijke idee terugkeren. Voor Klinkende Kroegen en WijKlanken is er meer interesse dan dat er beschikbare plaatsen zijn. Om niet meer met een lottrekking te moeten werken, zullen we de criteria herbekijken.”

Het zeer kritisch tegen het licht houden van Musea Brugge. “Voor mij zijn er geen heilige huisjes. Moeten alle musea nog blijven bestaan? Moeten we er nieuwe openen? Ik sta voor alles open. Maar in 2024 wil ik dat we 1 miljoen bezoekers over de vloer krijgen. Dat zou nooit eerder gebeurd zijn in Brugge.”

Plan uitwerken om het Stille Brugge – de hoek met onder meer het Volkskundemuseum, het Kantcentrum, de schuttersgilden, enzovoort – te doen heropleven. “Dit moet geen tweede Gouden Driehoek worden, maar we moeten cultuurliefhebbers en toeristen ook tot daar krijgen.”

• De lokale amateurgezelschappen aanmoedigen om samen te werken, en zelfs te fuseren. “Heel wat verenigingen zitten in de problemen door een gebrek aan financiën, locaties, spelers of regisseurs. Als we niet willen dat deze verdwijnen zoals onze revuegezelschappen, dan zal er samengewerkt moeten worden. Daarin zal ik de lead nemen.”

Interne en externe samenwerkingen stimuleren. “Nog meer samenwerken met de andere schepenen, zodat bijvoorbeeld toerisme en cultuur elkaar verder versterken of dat er uitvaarten kunnen plaatsvinden in de cultuurzalen. Daarnaast wil ik ook meer de handen in elkaar slaan met onze omliggende buurgemeenten. De UiTpas is daarvan een eerste en belangrijke stap. Ook het uitlenen van materiaal over de stadsgrenzen heen moet in de toekomst veel makkelijker kunnen.”

Verjongen en vervrouwelijken van de Sociaal-Culturele Raad.

• Voorbereiden van het dossier om in 2030 opnieuw de Europese Cultuurhoofdstad te kunnen worden.

• “Ik droom van een nieuwe jaarlijkse traditie in Brugge: een klassiek nieuwjaarsconcert in de Stadsschouwburg op 1 januari. Maar dan in de stijl van Vlaanderen Zingt. Waar iedereen mag meezingen en waar er stevige ambiance mag zijn. Met dé hits van de klassieke muziek.”

Minou Esquenet (schepen van klimaat en energie, milieubeleid, smart city en facilitair beheer): “Scharphoutsite, Masterplan voor begijnhof en nieuwe website”

• In de lente worden de oude gebouwen op de Scharphoutsite in Lissewege gesloopt, waarna in het najaar de bouwwerken starten, volgens de principes van circulair bouwen.

• Opstellen van een masterplan voor het Begijnhof.

• Klaarmaken van het renovatiedossier voor Huize Minnewater.

• Omvormen van de pastorie in Sint-Pieters tot een eco-sociaal deelhuis.

• Om burgers te helpen bij het energiezuinig renoveren van hun woning komt er in 2023 extra ondersteuning, onder meer via een Klimaathuis.

Versnelde energie-investeringen en plaatsen van zonnepanelen in een tiental stadsgebouwen.

• Lancering van een nieuwe website brugge.be en het uitbreiden van de stadsapp met nieuwe toepassingen. “Zo voorzien we de mogelijkheid om digitaal een optie te nemen op een datum om te huwen.”

Pieter Marechal (schepen van personeel & organisatie, klantgerichte dienstverlening en welzijn): “Diabetes stoppen, aanwerven en dienstverleningsbus”


• Met de campagne ‘halt 2 diabetes’ gaat de stad vanaf februari de Bruggelingen begeleiden om diabetes te helpen voorkomen.

• Een uitgebreid behoefteonderzoek bij de senioren, in samenwerking met de VUB. “In 2030 zal een derde van onze inwoners ouder dan 65 zijn. We moeten ons daarop voorbereiden en dat willen we doen met de input van de doelgroep zelf.”

• Na een tijdelijke wervingsstop zijn sinds Nieuwjaar de aanwervingen opnieuw gestart. “We willen ons terug op de arbeidsmarkt gooien met een vernieuwde communicatiestrategie om voor onze vacatures de beste kandidaten aan te spreken.”

• Ingebruikname van de dienstverleningsbus, zeg maar een rijdend gemeentehuis.

Pablo Annys (schepen van sociale zaken, werk en ondernemen): “Opening WZC Sint-Pietersmolenwijk, defusie ziekenhuizen en Brugge Awards”

• De langverwachte opening van het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk, annex kinderdagverblijf en dagverzorgingscentrum. Deze investering van 50 miljoen euro zal vermoedelijk in mei geopend worden.

• Een ordentelijke defusie met het Henri Serruysziekenhuis in Oostende tegen eind oktober. In het voorjaar willen we landen met een zorgstrategisch plan voor het AZ Sint-Jan, AZ Sint-Lucas en AZ Alma.

• Economisch wordt er in de haven van Zeebrugge verder geïnvesteerd. Er komt een nieuwe kaaimuur in de zuidwestelijke achterhaven van Zeebrugge, ten zuiden van het Verbindingsdok.

Start-up incubator Brugge.inc neemt in mei zijn intrek in het Katelijnepoort Business Center.

• Begin juni worden in het BMCC voor het eerst de Brugge Awards uitgereikt, waarmee de stad ondernemend Brugge in de kijker wil plaatsen.

• Uitkijken naar de resultaten van een seniorenbehoefteonderzoek en van het dak- en thuislozenonderzoek voor de Brugse regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier