N-VA Zonnebeke vraagt samenroepen deontologische commissie en onderzoek tegen schepenen Vandoolaeghe en Jonckheere: “Wegens flagrante leugens”

Schepenen Jan Vandoolaeghe (links) en Joachim Jonckheere (rechts). © ZB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Het zat er maandagavond als naar gewoonte weer een aantal keer bovenarms op tijdens de gemeenteraad in Zonnebeke. Helemaal in het begin van de zitting vroeg fractieleider Koen Descheemaeker (N-VA) het woord en verwees naar de Facebookpagina van meerderheidspartij Team 8980 en schepen van Onderwijs Jan Vandoolaeghe. Volgens Descheemaeker zijn er daarop flagrante leugens te lezen over de nieuwbouw van de gemeentelijke basisschool in Zonnebeke.

“Daarin staat letterlijk te lezen: ‘Intussen kunnen we iedereen geruststellen: de subsidies zijn toegekend, de nodige offertes aangevraagd, ontvangen en goedgekeurd. De bouwfirma is aangesteld’”, aldus Koen. “Dat is je reinste onzin. De offertes moeten pas binnen zijn tegen 21 oktober. Er zijn dus helemaal nog geen offertes goedgekeurd en is er dus helemaal nog geen bouwfirma aangesteld.”

“De meerderheid probeert dus net voor de gemeenteraadsverkiezingen de bevolking wijs te maken dat alles vlot verloopt en dat de nieuwbouw er zeker zal komen. Men liegt er dan maar op los. Schepen Vandoolaeghe heeft de post van Team 8980 gedeeld en schepen Joachim Jonckheere plaatste een like.”

Niet de eerste keer

N-VA vroeg gemeenteraadsvoorzitter Nele Dejonghe om de gemeentelijke deontologische commissie samen te roepen en hun klacht te bekijken. Het is overigens niet de eerste keer dat Koen Descheemaeker in deze legislatuur het samenroepen van de deontologische commissie vraagt. Zoals in maart 2018 toen er op de gemeenteraad heel wat heisa was over een brochure met daarin het bestuursakkoord van #Team8980 en Descheemaeker eiste toen dat burgemeester Dirk Sioen en schepen van Communicatie Ingrid Vandepitte voor de gemeentelijke deontologische commissie verschenen.

Een andere keer was dan in januari 2021 toen bleek dat er op de begraafplaats in Zonnebeke onvoldoende columbaria waren en de urne van vier inwoners noodgedwongen tijdelijk zomaar in de grond werd gestopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier