N-VA heeft bedenkingen bij buitengewone subsidie voor vzw De Boot: “Jullie geven een blanco cheque van 5.000 euro”

Vzw De Boot aan Driegrachten in Merkem. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het gemeentebestuur van Houthulst wil een buitengewone subsidie van 5.000 euro geven aan vzw De Boot voor de viering van haar 25ste verjaardag, maar op de gemeenteraad verzette de N-VA-oppositie zich tegen de “blanco cheque”. Opvallend: vier CD&V-raadsleden onthielden zich ook tijdens de stemming waardoor het punt maar net goedgekeurd raakte.

De gemeenteraad van Houthulst moest donderdag 21 maart een bijzondere toelage voor het organiseren van evenementen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van vzw De Boot goedkeuren. “Ze willen een lezingenreeks houden over water, gekoppeld aan de overstromingen en de droogte die we hier in de regio hebben”, legde burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) uit. “Daarnaast doen ze speciaal voor hun 25ste verjaardag een optreden van Bloedend Hart en is er een receptie voor alle mensen die ooit meegewerkt hebben aan de Boot. De vraag is om een buitengewone toelage toe te kennen van 5.000 euro. Waarom doen we dit niet via het gewone subsidiereglement? Dat is beperkt tot 2.500 euro en er is geen budget voorzien in de klassieke begroting onder cultuursamenwerking.”

Meer dan 300.000 euro subsidie in 25 jaar

De N-VA-oppositie had toch enkele bedenkingen bij de buitengewone toelage. “Als ik het subsidiedossier, dan stel ik vast dat je als vereniging meer moet doen en meer papieren moet invullen om 150 euro subsidie te krijgen”, kwam fractieleider Filip Vanhevel (N-VA) tussen. “Heel wat belangrijke info ontbreekt. Zo is er een vakje ‘totale kost van het project’, daarin staat vermeld ‘nog niet duidelijk’. Heel wat andere vragen zijn ook niet ingevuld, zoals hoeveel subsidies ze krijgen buiten de gemeente en de eigen inbreng. Ook de verwachte inkomsten zijn niet ingevuld. Ze noemen zichzelf een vereniging die op enkele andere wijze subsidies van de gemeente ontvangt. Om je een idee te geven: de voorbije 25 jaar heeft de gemeente al meer dan 300.000 euro betaald aan De Boot. Dat kwam onder meer omdat ze een paar jaar de toeristische dienst hebben uitgebaat, maar ook voor evenementen als De Verschijningen en De Bestanden… De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit de laatste jaren gelukkig wat afgebouwd werd.”

Kostprijs sprekers

“Het is vooral de kostprijs van de sprekers die we meehelpen dekken”, antwoordde burgemeester Vandromme. “We hebben gevraagd: in welke grootte-orde raam je het bedrag? Dan hebben we gezegd: we gaan tot 5.000 euro mee financieren. We verbinden er ook geen voorwaarden aan wat betreft aantal bezoekers, het is gewoon mee helpen aan een mooie affiche. Ik weet niet in welke mate alles gecontroleerd is wat lang geleden gebeurde, wat ik wel weet is dat we de laatste acht jaar samengewerkt hebben voor specifieke projecten en dat dit telkens gekoppeld is aan het bedrag dat betaald werd. Dit jaar is er nog geen samenwerking geweest. Vandaar deze bijzondere toelage voor de 25ste verjaardag.”

Blanco cheque

Filip Vanhevel bleef echter tegenpruttelen. “Er is niet eens een datum vermeld in de subsidie-aanvraag. Er staat eigenlijk niets in. Jullie geven gewoon een blanco cheque van 5.000 euro. Misschien is het beter om subsidies achteraf te geven zodat er een beter zicht hebt op de effectieve kosten. Bloedend Hart boek je voor minder dan 1.000 euro. Ons voorstel is dan ook om het punt uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de exacte kosten.”

Tien onthoudingen

“Op het moment dat de aanvraag gebeurde stond alles nog in zijn kinderschoenen”, verweerde Jeroen Vandromme zich. “Vandaar dat er nog geen datum op stond. De eerste vraag die ze stelden was: kunnen we dat via het klassieke subsidiereglement doen? We hebben dat niet gedaan, maar beslist om dat via de gemeenteraad te laten passeren. Het is in alle openheid en transparantie dat we naar hier komen. We konden het ook op een andere manier oplossen.”

Uiteindelijk kwam het toch tot een stemming. De N-VA-raadsleden onthielden zich, maar opvallend was dat ook een aantal raadsleden van de meerderheid zich ook onthielden, onder andere Eric Beghein (CD&V) en Filip Despierre (CD&V). Daardoor haalde het punt net een meerderheid met tien ja-stemmen en tien onthoudingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier