Bekaert-site in Ingelmunster wil eerste West-Vlaams nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne worden: “Idee genegen, maar regionale ondersteuning is nodig”

Komt er een nooddorp op de leegstaande site van de firma Bekaert in Ingelmunster? © FODI
Depypere Patrick

De firma Bekaert wil de leegstaande bedrijfsgebouwen langs de Meulebekestraat in Ingelmunster omvormen tot een nooddorp om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat bleek uit een vraag van Enigo Vandendriessche (Vooruit) tijdens de jongste gemeenteraad. “Al is het uiteindelijk de Vlaamse regering die de eindbeslissing neemt”, reageerde burgemeester Kurt Windels (De Brug).

Volgens burgemeester Kurt Windels zijn er een drietal pistes om Oekraïners op te vangen. “Er is de mogelijkheid om mensen thuis op te vangen of om hen als privé-persoon onderdak te geven in bijvoorbeeld een leegstaand huis, appartement of deel van de woning.”

“Tot op heden ontvingen we een vijftiental aanbiedingen in Ingelmunster. Alle lof en respect voor de aanbieders, want dit is toch een niet te onderschatten engagement. We ontvingen screeningsrichtlijnen, maar deze zijn niet helemaal duidelijk. We wachten dus hiervoor een duidelijk kader af.”

“Er is ook de mogelijkheid om als gemeente onderdak te bieden, maar we zijn quasi continu volzet. We hebben nu helaas geen leegstaande panden die aan de nodige vereisten voldoen. Ook binnen de bestaande crisisopvang zijn er geen plaatsen vrij.”

Regionale ondersteuning

De overheid wil ook starten met de oprichting van nooddorpen, waar telkens 300 mensen terecht kunnen. Vlaanderen denkt aan één nooddorp per referentieregio. “De firma Bekaert liet weten dat ze hun leegstaand complex in onze gemeente willen inzetten. Als gemeentebestuur zijn we het idee genegen op, voorwaarde dat er regionale ondersteuning komt.”

Burgemeester Windels stelt dat de sociale dienst en dienst burgerzaken immers een dergelijke hoeveelheid vluchtelingen niet aankunnen. “Vandaar onze oproep naar het intergemeentelijke samenwerkingsorgaan Midwest voor extra ondersteuning.”

Plaatsbezoek

Vandaag (woensdag 23 maart, red.) om 11 uur staat er een plaatsbezoek op de site gepland. “Of het nooddorp er effectief komt, hangt in de eerste plaats af van de verdere oorlogssituatie, maar ook van de keuzes van de Vlaamse regering. Zij beslissen immers waar die nooddorpen worden geplaatst.”

Kurt Windels geeft nog mee dat Ingelmunster momenteel tien Oekraïners opvangt en dat die allemaal een band hebben met mensen die er al wonen. “We boden al hulp op administratief en logistiek vlak. Financiële tussenkomsten onder de vorm van een leefloon waren er nog niet.”