Andries Neirynck (Groen) was vorig jaar het meest actieve raadslid in Brugge

Andries Neirynck. © Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Andries Neirynck (Groen) was vorig jaar het meest actieve raadslid van Brugge. Dat blijkt uit het rapport dat deze krant jaarlijks publiceert op basis van cijfers van Stad Brugge. Opvallend: twaalf raadsleden namen minder dan tien initiatieven, of gemiddeld minder dan één per maand.

Binnen acht maanden kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Hoe deden de raadsleden het? Elk jaar vraagt Brugsch Handelsblad het activiteitsrapport van de Brugse gemeenteraadsleden op: wie diende de meeste interpellaties in, hoeveel keer kwamen de raadsleden tussen in de gemeenteraad en hoeveel schriftelijke vragen dienden onze volksvertegenwoordigers in. Hierbij moet benadrukt worden dat deze lijst enkel rekening houdt met de kwantiteit en niet met de kwaliteit.

Het voorbije jaar was Andries Neirynck (Groen) het meest actieve raadslid van onze stad. Hij nam 108 initiatieven: 51 tussenkomsten, 13 interpellaties en diende 44 schriftelijke vragen in. Hij wordt gevolgd door Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) met 99 acties en Janos Braem (Groen) met 88 initiatieven.

“In 2020 mocht ik Marleen Ryelandt opvolgen in de gemeenteraad, een taak die ik met veel enthousiasme wilde opnemen”, aldus Andries Neirynck, die in oktober op de vierde plaats op de Groen-lijst staat. “Ik probeer me toe te leggen op dossiers die betrekking hebben op ruimtelijke ordening en openbaar domein, zoals de PFAS- en cyanidevervuilingen in Zwankendamme en Kristus-Koning. Daarnaast is archeologie een grote hobby van mij. Ik ben zeer trots dat mijn schriftelijke vraag over de archeologische site op Ter Doest mee dingen in beweging heeft gezet. En met al meer dan dertig jaar op de teller bij het Bloemendalecomité blijft verkeersveiligheid me na aan het hart liggen. Zeker voor een partij in de oppositie is de gemeenteraad belangrijk. Dat is een manier om onze stem te laten gelden. In de gemeenteraad van Brugge mogen zitten, is voor mij een eer. En die rol wil ik zo ernstig mogelijk vervullen. Ik vind het bijzonder jammer dat sommige andere zeer weinig initiatief nemen.”

Minder dan tien

Opvallende vaststelling: er zijn twaalf raadsleden die minder dan tien acties ondernamen, onder wie zelfs iemand die in een volledig jaar niets deed. Voor schepen Philip Pierins (Vooruit), die ook een ‘0’ achter zijn naam heeft staan, zijn er verzachtende omstandigheden. Hij is sinds september 2022 buiten strijd na een hersenbloeding.

Nieuwkomer Ilse Coopman nam in haar eerste jaar meteen 58 initiatieven

Positieve uitschieter is Ilse Coopman. Ze debuteerde in januari 2023 in de gemeenteraad en liet meteen van zich horen met 58 initiatieven. Daarmee staat ze op positie acht in de lijst.

Oppositieleden zijn traditioneel veel actiever dan leden van de meerderheid. Eervolle vermeldingen zijn er dan ook voor Annick Lambrecht (Vooruit) en Olivier Stubbe (CD&V), leden van de meerderheid, die door veel schriftelijke vragen te stellen de meest actieve leden van hun partij zijn, en zelfs beter doen dan hun fractieleiders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier