Dedecker en Descheemaecker in de clinch na verkiezingsbrief: dubbelinterview tussen Middelkerkse lijsttrekkers gaat dan toch niet door

Marc Descheemaecker (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) stonden aanvankelijk open voor een dubbelinterview met het journalistieke platform Apache, maar een recente brief van Descheemaecker deed de situatie kantelen. © Collage PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Marc Descheemaecker (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) stonden aanvankelijk open voor een dubbelinterview met het journalistieke platform Apache, maar een recente brief van Descheemaecker deed de situatie kantelen. De brief, een verkiezingspamflet gericht aan de inwoners van Middelkerke, leidde tot spanningen tussen de twee politici. In de brief stelt Descheemaecker vragen bij de financiële situatie van de gemeente, wat bij Dedecker in het verkeerde keelgat schoot. “Ik begrijp niet waarom Jean-Marie zo aanstoot neemt aan deze brief”, reageert Descheemaecker. “Het enige wat ik zeg, is dat Middelkerke hoge schulden heeft en dat we moeten streven naar een leefbare toekomst.”

Op 5 oktober verscheen er een interview in ‘Apache’ waarbij Jean-Marie Dedecker aanvankelijk niet wilde deelnemen, maar uiteindelijk toch reageerde. Helaas was de toon opnieuw gezet. ”Ik vind dit jammer”, zegt Marc Descheemaecker. De verkiezingskoorts slaat ook bij Jean-Marie toe? “Ik weet het niet, je moet dat allemaal kunnen relativeren natuurlijk. Iedereen wordt terug maagd op de nacht van 13 oktober, nietwaar?”, grapt Descheemaecker.

Fusiegeruchten

Een opmerkelijke wending in het hele debat is de fusiediscussie die plotseling op gang is gekomen. Volgens Descheemaecker is het Dedecker zelf die het thema heeft gelanceerd, in de nationale media zowel op VTM als in De Zevende Dag op VRT, om vervolgens zijn eigen rol te ontkennen. “In de verkiezingscampagne hier in Middelkerke was een fusie geen thema! Niemand had er iets over gezegd en dat was ook goed zo”, benadrukt Descheemaecker.

De plotselinge beschuldigingen dat N-VA Middelkerke een fusie met Oostende zou nastreven, noemt hij te gek voor woorden. “Eén, we hebben er nooit over gesproken, twee, we zijn er absoluut tegen, drie, een fusie is niet nodig, en vier, de schulden van Middelkerke zijn zo hoog dat andere gemeenten ons met veel misprijzen bekijken. Ook dat doet pijn, want dat is ook niet heel correct”, aldus een verontwaardigde Descheemaecker. “We kunnen onze eigen problemen oplossen, maar dan moeten we ook effectief iets doen aan die schuldenlast.”

Geruchten over een mogelijke fusie met Nieuwpoort doen nu ook de ronde, al ontkennen vader en zoon Dedecker dit stellig. Toch blijft er volgens Descheemaecker “te veel rook” rond dit onderwerp hangen, “en waar rook is, is er vaak vuur”, wat doet vermoeden dat er mogelijk toch enige waarheid achter schuilgaat. “Desondanks denk ik dat een fusie tussen een financieel zwakke gemeente en een andere altijd nadelig uitpakt voor de betrokken partijen.”

Schuldenpositie: een tikkende tijdbom?

Descheemaecker legt de nadruk op de schuldenlast die Middelkerke momenteel torst en waar volgens hem dringend iets aan gedaan moet worden. Hij wijst erop dat de problemen met de hoge schulden niet zomaar kunnen worden afgedaan met de uitspraak “onze autofinancieringsmarge is goed dus we kunnen ze betalen.”

Dit noemt hij een defensieve redenering die geen hout snijdt. “Het zou er maar bijkomen dat we ze niet meer kunnen betalen, dan is de gemeente failliet”, waarschuwt hij.

Een schrijnend voorbeeld dat Descheemaecker aanhaalt, is de gemeente Landen, die ooit onder toezicht van de Vlaamse regering werd geplaatst omdat ze haar schulden niet meer kon afbetalen. Hij stelt dat Middelkerke verre van dat punt is, maar waarschuwt wel dat de situatie ernstig is en een doordachte aanpak vereist. Het casino-project, dat door Dedecker als een goede investering wordt gepresenteerd, zou volgens Descheemaecker een te rooskleurig beeld schetsen.

Een gemeente met toekomst?

Het is duidelijk dat de spanningen tussen Descheemaecker en Dedecker niet snel zullen verdwijnen. Terwijl Descheemaecker blijft hameren op de urgentie van het schuldenprobleem en pleit voor een verantwoord beleid, lijkt Dedecker vast te houden aan zijn strategie van grote investeringen met langetermijnvoordelen. Descheemaecker vreest echter dat Middelkerke met deze aanpak uiteindelijk met de gebakken peren zal zitten: “De Silt-constructie heeft de gemeenschap al minstens 100 miljoen gekost, en de inkomsten zullen dat nooit op tijd goedmaken. Onze kinderen en kleinkinderen zullen die moeten afbetalen! Laten we niet vergeten dat er binnenkort nog een uitspraak komt in het lopende proces, en daarmee ook de verwijlinteresten die nog boven ons hoofd hangen. Daarnaast hoor ik steeds vaker over de bijkomende kosten, die gemaakt zijn bij de afwerking van het project, dat Middelkerke nu de enige gemeente in Vlaanderen is die stelt dat schulden geen probleem vormen. Van de 300 Vlaamse gemeenten zijn er 299 die actief proberen hun schulden te verminderen en onder controle te houden. Middelkerke lijkt de uitzondering te zijn. Dat soort rekenkunde, laten we het de ‘Deckeriaanse’ rekenkunde noemen, daar kan ik mij niet in vinden. Begrijp me niet verkeerd: ik wil niemand beledigen, maar dit soort financiële logica brengt ons alleen maar verder in de problemen”, besluit Marc Descheemaecker.

Dedecker reageert

“Wat Marc Descheemaecker beweert is klinkklare onzin en hij weet dat maar al te goed. De man die niet eens de treinen op tijd kon laten rijden bij de NMBS en daar een schuldenput achterliet, moet niet denken dat hij hier de burgers van Middelkerke kan ophitsen met halve waarheden en loze kreten. Middelkerke is financieel een van de best bestuurde gemeenten van Vlaanderen. Met een begrotingsoverschot van 20% en een autofinancieringsmarge van 718 euro per inwoner, staan we aan de top van West-Vlaanderen”, reageert Dedecker.

“Ja, de schuld per inwoner is hoog, maar dat is logisch als je kijkt naar de investeringen die we hebben gedaan, zoals het Silt-project. Dat is gebouwd op basis van 90 miljoen euro aan ontvangsten, tegenover een investering van 70 miljoen euro. Met andere woorden: we hebben een gezonde financiële basis om onze gemeente verder te laten bloeien. En laten we niet vergeten: Middelkerke heeft ook 23.000 tweedeverblijvers die bijdragen aan onze inkomsten. Wat Descheemaecker zegt, is puur populisme. Wij hebben geen fusie nodig en we hebben al helemaal geen lessen nodig van iemand die er zelf zo’n potje van heeft gemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier