Burgemeester van Damme Joachim Coens: “Een fusie wellicht maar in 2030”

Joachim Coens: “Met alle gegevens bij de hand vergelijken we een fusie met ofwel Knokke-Heist, Beernem of Brugge.” © BELGA
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Een fusie van Damme met een andere stad of gemeente zit er nog niet direct aan te komen, als we burgemeester Coens mogen geloven. “Om in 2025 van start te gaan met een fusie moeten de gemeenteraden daarover tegen eind 2023 beslissen en dat lijkt me niet haalbaar.” Coens kijkt dan ook eerder richting 2030.

Eind november kwam de gemeenteraad in besloten zitting bijeen voor een ‘verkennende bespreking’ over de mogelijke fusiemogelijkheden van de Stad Damme. Zoals bekend is de Vlaamse regering voorstander van grotere steden en gemeenten om de ‘bestuurskracht’ te vergroten. Daarbij wordt de wortel van de schuld-overname voor de neus van de lokale besturen gehouden.

“Onze administratie heeft, met input van andere mogelijke fusiepartners, een lijvige nota opgemaakt met daarin een vergelijking van de gemeenten op vlak van onder meer demografie, geografie, budgettaire situatie, samenstelling van de beroepsbevolking en participatie aan het verenigingsleven”, legt burgemeester Joachim Coens (CD&V+) uit. “Met al die gegevens bij de hand vergelijken we een fusie met ofwel Knokke-Heist, Beernem of Brugge.”

Uit al die gegevens blijkt dat Damme en Beernem een erg gelijkaardig profiel hebben als landelijke stad/gemeente. Puur op vlak van schuldovername in absolute cijfers zou een fusie met Brugge het meest interessant zijn – met 500 euro per inwoner, geplafonneerd op 50 miljoen euro in totaal. Relatief gezien, ten opzichte van het schuldenplaatje op 1/1/2022, werkt een fusie met Beernem – dat dus veel kleiner is dan Brugge – een derde van de schuldenlast weg, terwijl dit in een fusie met Brugge slechts over 22,9 procent gaat en in een fusie met Knokke-Heist over 19,1 procent.

Burgemeester Coens wijst er wel op dat het nog te vroeg is om een bepaalde voorkeur uit te spreken. “Alle gemeenteraadsleden hebben deze uitgebreide nota gekregen om het dossier met kennis van zaken te kunnen opvolgen en het was zeker interessant de nota al eens te kunnen bespreken”, klinkt het.

Volksbevraging

En dan is er nog de kwestie van de timing van zo’n eventuele fusie. Om met een nieuwe fusiegemeente van start te gaan, en de financiële bonus van de Vlaamse overheid te krijgen, moeten de betrokken gemeenteraden daarover uiterlijk tegen eind 2023 hun officiële goedkeuring geven.

“Als er zo’n operatie zou komen, wil ik toch zeker een bevraging van de bevolking kunnen organiseren, met een informatie- en participatietraject, en dat lijkt me heel moeilijk haalbaar tegen eind 2023. Dus het lijkt me dat we eerder richting 2030 moeten kijken daarvoor. Natuurlijk is het mogelijk dat de financiële stimuli vanuit de Vlaamse overheid dan minder royaal zullen zijn, en dat moeten we ook mee in overweging nemen, maar sowieso moeten we de tijd hebben om de bevolking mee te krijgen in zo’n fusieproject.”

Oppositie: “Verkennen om Damme op te splitsen”

Bij oppositiefractie Damse Belangen willen ze al iets meer kwijt. “Voor ons mag alles eigenlijk behouden blijven zoals het is, want wat zal er nog van de eigenheid van Damme overblijven in zo’n groot fusieverhaal?” vraagt gemeenteraadslid Kelly De Sutter zich af. “Langs de andere kant merken we ook wel dat Damme vaak middelen en knowhow mist om grote dossiers aan te pakken. Maar als er dan toch een fusie moet koen, willen we ook wel eens de mogelijkheden verkennen om vanuit een ‘defusie’ naar een andere stad of gemeente te gaan. Een opsplitsing van Damme dus, want als je wat rondvraagt neigt de ene kant (kleine polderdorpjes als Hoeke, Lapscheure en in zekere zin ook Oostkerke, red.) meer naar Knokke-Heist en dan de andere kant (met onder meer het wat verstedelijkte Sijsele) eerder naar Brugge.”

Voor burgemeester Coens is zo’n defusie geen optie. “Los van het feit dat ik zo’n opsplitsing spijtig en onnodig zou vinden, blijkt het ook technisch-administratief een erg complexe zaak te zijn. Een ‘gewone’ fusie is al ingewikkeld en tijdrovend, laat staat ook nog eens opsplitsing. Er zijn ook geen precedenten van zo’n defusie. Dat er geruchten zijn dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist hierin sterk geïnteresseerd is? Die hoorde ik ook en ik heb dit bevraagd bij de Knokse burgemeester Piet De Groote en die zegt dat dit niet de intentie is.”

N-VA wil voorlopig niets kwijt over zijn visie op mogelijke fusies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier