Bieke Moerman (32) zag hoe SP.A in oppositie belandde: “Grote teleurstelling”

Bieke trok na haar politieke carrière naar Hotelschool Ter Duinen: “Ik ben nu heel gelukkig.” © MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Bieke Moerman (32) behaalde vanuit haar lijstduwersplaats 758 voorkeurstemmen voor SP.A Diksmuide in 2018. Een mooie score voor Bieke met 310 stemmen meer dan in 2012, maar niet voor de partij… Die zakte van 19,8 procent naar 16 procent en belandde met vier zetels op de oppositiebanken.

Nadat de oppositiepartijen klacht hadden ingediend bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen over de vermeende dubbele voordrachtakte tussen de nieuwe coalitie CD&V en Idee Diksmuide volgde een lange periode van onzekerheid. Voor Bieke was dat moeilijk.

“Ik ben in de politiek gestapt in 2012 en wilde de SP.A-lijst steunen. Dit omdat heel wat jongeren die zich politiek engageerden toen vaak uitspraken deden die van weinig solidariteit getuigden”, blikt ze terug. “Het voelde als mijn plicht om als tegengewicht een verhaal van gelijke kansen te brengen. Waar je wieg staat, mag de rest van je toekomst nooit bepalen. Onverwacht werd ik verkozen, maar ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen en ging zetelen in de gemeenteraad.”

Dag en nacht werken

“Ik ben ook dankbaar dat ik twee jaar later een uitvoerend mandaat kreeg toegewezen. Ik heb mijn bevoegdheden ontzettend graag uitgeoefend. Het was hard werken om mij in te lezen in de materie. Ruimtelijke ordening, vergunningen, rioleringswerken, het was allemaal nieuw. Ik was ook vaak de enige vrouw op werfvergaderingen en moest mijn mannetje leren staan en geloofwaardigheid afdwingen. Maar in 2018 was ik ineens schepen af.”

“Ik zag als schepen soms het lelijkste in mensen naar boven komen”

“Na vier jaar hard werken als schepen stond ik te popelen om dat opnieuw te doen. Ik besefte dat mijn leven er plots helemaal anders zou uitzien. Na de verkiezingen waren er geen spanningen meer binnen onze partij. Karline Ramboer ging als onafhankelijke zetelen. Eric De Keyser, Kurt Vanlerberghe en ikzelf waren allen even teleurgesteld in onze vorige coalitiepartner. Dat schept een band.”

“De periode tot de uitspraak van de Raad van State was moeilijk. Jaren heb je dag en nacht gewerkt, wekelijks zit je samen als schepencollege in het belang van Diksmuide en plots is er niets meer. Die teleurstelling moet je een plaats geven en zolang er geen uitspraak was, kon dat niet volledig.”

Carrièreswitch

“Mijn ervaringen in de politiek hebben zeker mijn carrièreswitch beïnvloed”, vervolgt Bieke. “Ik zag in die vier jaren als schepen soms het lelijkste in mensen naar boven komen. Mensen met wie ik zo nauw had samengewerkt herkende ik plots niet meer. Ook het plotse overlijden van mijn moeder speelde een grote rol. Ik trok naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde om kok te worden.”

“Al snel ging ik elk weekend werken bij topchef Willem Hiele in Koksijde. Aanvankelijk als verkoopster van afhaalgerechten. Van dag één wist ik: hier wil ik werken! Ik droomde ervan om er ooit in de keuken te staan. Vandaag is het een feit en ben ik een ontzettend gelukkig mens. Over drie jaar zal ik sowieso mijn tijd en energie spenderen in een omgeving waar ik mij thuis voel, groei en omringd ben door mensen met dezelfde passie.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.