https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bart Buyse (CD&V) over de voorbije drie jaar in de oppositie: “Ik ben geen echte politicus”

Bart Buyse, mede-zaakvoerder van De Mennehoek, doet in oktober 2024 weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. (foto FODI) © FODI
Redactie KW

Op 14 oktober 2018 nam Bart Buyse voor CD&V voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ingelmunster. Het leverde hem 574 voorkeurstemmen op: goed voor een zitje in de gemeenteraad, weliswaar bij de oppositie. “Je kan in één jaar niet goedmaken wat in de andere jaren verkeerd liep”, zegt Bart oprecht.

Bart Buyse uit de Zusterstraat, getrouwd met Nathalie Mattan en papa van Laura (21) en Lewie (16), is zaakvoerder van Butcher Buyse in de Oostrozebekestraat, mede-zaakvoerder van frituur De Mennehoek aan de rotonde van de vroegere Aviflora en ook voorzitter van De Mennefeesten.

In 2018 kon CD&V hem strikken om op haar lijst te prijken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen zat CD&V al zes jaar in de oppositie. Ze hoopten die ene verloren zetel weer binnen te halen en opnieuw de meerderheid te behalen, maar helaas draaide het anders uit. Ze kregen klappen. Het aantal zetels verminderde van tien naar vijf.

“Of ik ontgoocheld was? Helemaal niet”, bekent Bart. “Ik deed nog nooit mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en kon dus mijn stemmenaantal niet vergelijken met een vorige verkiezing. Ik behaalde 574 voorkeurstemmen en eindigde zelfs op de veertiende plaats in de top twintig van de voorkeurstemmen in Ingelmunster. Ik was zelfs de vijfde CD&V’er en dus toch ook een beetje een stemmenkanon voor CD&V. Natuurlijk waren er mensen binnen onze partij ontgoocheld. Deze mandatarissen deden al jaren mee. Ik nam een eerste keer deel en zat direct in de gemeenteraad.”

Niet partijgebonden

Voor CD&V was het toch pijnlijk om vijf zetels in één keer te verliezen. “Ik deed mee aan de verkiezingen omdat ik Ingelmunster graag zie en omdat ik iets wil bijbrengen. Dat we verloren, was niet onze schuld, want we pakten met heel wat nieuwe namen uit. Al die oude pionnen binnen CD&V die op de lijst stonden, stopten in één keer. Hadden ze geleidelijk aan jonge gasten erbij genomen, dan was het nooit zo ver gekomen. De mensen hebben ons niet afgestraft, want ze kenden ons niet goed. Ik zag dus die zware nederlaag niet als onze fout, wél als de fout van de vroegere generaties.”

Hoe blikt Bart terug op de voorbije drie jaar in de oppositie? “Ik heb één iets geleerd: ik voel dat ik geen echte politicus ben. Ik zeg het zoals ik het denk. Als de meerderheid iets zegt dat goed is, dan vind ik dat ook goed. Ik ben niet ‘tegen’ om tegen te zijn. We moeten niet averechts zijn in Ingelmunster. We moeten iets doen voor de inwoners van onze gemeente. Gemeentepolitiek mag je niet zien als nationale politiek. Dat wordt veel vergeten.”

“Plaatselijke politiek moet in feite niet partijgebonden zijn. Dat is een droom van mij. Mensen samenbrengen en een verschil maken in Ingelmunster. Hoewel ik de ‘kleur’ draag van CD&V, vind ik het alleenrecht van een partij geen goede zaak. Het is jaren zo geweest in Ingelmunster, maar dat draaide ook fout uit.”

Nieuwe groep

De voorbije jaren deed Bart al heel wat tussenkomsten. “Er werden van mij punten positief onthaald door de meerderheid van De Brug/N-VA & Open VLD, maar die werden nog niet uitgevoerd. De meerderheid moet even worden wakker geschud. Ik denk aan een stopcontact plaatsen aan ’t JOC. Een lift zullen ze wel installeren aan De Cultuurfabriek, want die trap is levensgevaarlijk. Tijdens de gemeenteraad van juni spraken we nog over de problemen met de jeugdverenigingen, die het voetbalfeest op het Marktplein zouden organiseren. We formuleerden de minpunten. De meerderheid had daar oren naar en voerde wijzigingen uit. De tijd dat de meerderheid de oppositie afmaakt of omgekeerd, is voorbij.”

“Ik wil een groep mensen samenbrengen die van de oude politieke stempel afstapt”

“Of ze de hand naar de oppositie reiken? Misschien wel de hand, maar nadien steken ze toch liever de pluimen op hun eigen hoed. Wij zeggen iets, ze houden het in beraad of nemen het mee en enkele maanden later voeren ze het zelf uit. Let op: ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar goed is voor de dorpsgenoten.”

Geen band met Brussel

Bart is van plan om in oktober 2024 opnieuw op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Weer als CD&V’er? “Nu zeg ik ja, maar ik zou willen een groep mensen samenbrengen die van die oude politieke stempel afstapt. Een groep die zich inzet voor onze gemeente en onze burgers.”

“Met CD&V Ingelmunster komen we nog samen, maar sommigen – ook van andere gemeenten – hekelen CD&V op nationaal vlak. Daar loopt het fout en dan krijgen we op gemeentelijk vlak de rekening gepresenteerd. Op nationaal niveau ga ik met veel zaken niet akkoord. Helaas dragen wij als CD&V gemeenteraadsleden de stempel mee van wat er nationaal gebeurt. En daar heb ik geen zin meer in. Ingelmunster is Brussel niet.”

“Ik ken Joachim Coens niet persoonlijk, maar toch had ik liever een jonger persoon aan het roer zien staan. Iemand met jonge ideeën. Daar zitten ook al veel te lang dezelfde mensen op dezelfde plaatsen, zonder vernieuwing aan te brengen. Ook om die reden kreeg CD&V in oktober 2018 een pandoering.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.