Lieven Vanbelleghem: “We respecteren de wil van de kiezer met deze grote coalitie”

Lieven Vanbelleghem met zijn echtgenote Marijke en zijn kinderen Emiel, Arthur en Marie. (Foto pco)
Redactie KW

Lieven Vanbelleghem (CD&V) wordt vanaf 2019 de nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle. “Het zijn emotioneel erg geladen uren en dagen geweest”, blikt Lieven terug op de voorbije dagen waarin hij plots de burgemeesterssjerp toegeworpen kreeg.

“Thuis heb ik de kinderen rond de tafel gezet om mijn nieuwe opdracht kenbaar te maken. Eerst dachten ze slecht nieuws te aanhoren, maar achteraf waren ze heel blij voor mij”, vertelt Lieven Vanbelleghem. “Een van de jongens zei zelfs tegen onze hond Spike dat hij vanaf nu de hond van de burgemeester is. Dat vond ik heel prettig. Mijn gezin vormt voor mij een echte steunpilaar en thuishaven. Ik ben bereid om hard en gedreven te werken. Daarnaast ben ik van nature meelevend en oprecht begaan met elke inwoner van onze gemeente. Iedereen die een uitvoerend mandaat bekleedt, weet dat hij vaak neen moet zeggen. Dat is niet gemakkelijk, want eigenlijk zou je iedereen willen helpen. Maar de tijd en de middelen zijn daarvoor niet altijd voorhanden. De bagger die ik over me heen krijg, neem ik als emo-mens mee naar huis. Mijn echtgenote Marijke is een luisterend oor en erg belangrijk voor mij. Zij zet me terug op de weg vooruit.”

Gedurfde keuzes

Ook voor Lieven Vanbelleghem kwam het nieuws over afscheid van huidig burgemeester Alain Wyffels onverwacht. “Toen Alain mij voorstelde om hem op te volgen, heb ik er nog bij hem op aangedrongen om aan te blijven. Wij komen goed overeen. Hij is ook mijn kapstok en mijn copain de route. Maar voor hem stond het belang van de partij en de gemeente onverwoestbaar voorop. Ik wil alvast heel duidelijk zeggen dat we met Alain een heel sterke inhoudelijke burgemeester verliezen. De mensen hebben CD&V gesteund en N-VA beloond. Met deze grote coalitie respecteren we volledig de wil van de kiezer. De CD&V is niet afgestraft voor de gedurfde keuzes die gemaakt werden. We gaan vooruit in stemmen, maar achteruit in zetels. De meeste van de schepenen gaan er zelfs op vooruit. We hadden de tijd tegen ons.”

“Mijn echtgenote Marijke is een luisterend oor en erg belangrijk voor mij”

De bouw van het sociaal huis aan het bestaande gemeentehuis zorgde de voorbije jaren voor heel wat discussies in Langemark-Poelkapelle. De nieuwe burgemeester blijft echter achter het project staan. “Ik heb het gevoel dat het tij aan het keren is. De meesten zien nu dat daar geen verschrikkelijk bouwsel neergepoot is. Het zal een plek worden van ontmoeting, waar de dienstverlening kan geoptimaliseerd worden en kosten gedrukt. We hebben de jongste jaren te veel in een verdedigende rol ons beleid moeten opnemen en dat heeft ons parten gespeeld.”

Cijfers beslissen

“Het is mijn oprechte bedoeling om als team te kunnen werken en de groep samen te houden. Ik besef ook wel dat het niet voor iedereen van CD&V evident was om samen in zee te gaan met N-VA. De klip is genomen en we moeten verder. Er is meer wat ons bindt dan ons scheidt. Ja, de toekomst van de kerk van Poelkapelle is een punt van discussie.” CD&V wil er graag een buitenschoolse kinderopvang in onderbrengen, N-VA is een rabiaat tegenstander. “We moeten die situatie verder bekijken en op basis van cijfers gaan we beslissen welke richting het uitgaat. Je kan een dossier zodanig stigmatiseren dat het onbespreekbaar wordt. Ik ben een positief ingestelde mens en ga voor oplossingen.”

“Met de coalitiepartners hebben we een eerlijke start genomen. We hebben open en vertrouwelijk kunnen spreken. Met Peter Vantomme heb ik destijds in de KSA nog leiding gegeven en met Dominique Cool zat ik samen in de studentenclub. We zijn echt geen onbekenden voor elkaar. De neuzen wijzen in dezelfde richting. Ook wij zitten op dezelfde lijn met N-VA om bijvoorbeeld het gebruik van feestzalen en verhuringen te herbekijken of de methodiek van het organiseren van inspraak.”

Geen grote beloftes

“Wij hebben als CD&V tijdens de verkiezingscampagne niet te veel grote beloftes gemaakt. De jeugd-infrastructuur zal een kostprijs kennen. Ik zal het departement Financiën niet beheren. We staan voor een gezond financieel beleid. Ik ben geen boekhouder. Maar Dominique Cool (N-VA) heeft de voorbije jaren bewezen dat cijfers wel degelijk zijn dada zijn. Hij zal die bevoegdheid dan ook op zich nemen. Zelf zal ik mijn bevoegdheid Openbare Werken, waarvoor ik al verantwoordelijk was als schepen, verder opvolgen. Ik ken daar al het klappen van de zweep. Verder wil ik me nu verdiepen op de specifieke bevoegdheden van een burgemeester, zoals veiligheid, politie, brandweer, noodplanning, Westhoekoverleg…”

(pco)

Bio

Privé: Lieven Vanbelleghem (47) groeide op in Poelkapelle in een arbeidersgezin van drie kinderen. Hij is ondertussen al negentien jaar gehuwd met Marijke Augustyn (47) en vader van de drieling Arthur, Emiel en Marie (16). De kinderen lopen school in Ieper en volgen er respectievelijk de richting industriële wetenschappen in het VTI, sociale en technische wetenschappen in het Immaculata en handel in de Heilige Familie. Het gezin woont in de Peperstraat in Sint-Juliaan.

Loopbaan: Lieven werkt als bediende in het Keuringsbureau Motorvoertuigen. Marijke werkt als zelfstandig medisch pedicure. Lieven is bestuurslid bij de contactgroep bloedgevers en het kermiscomité van Sint-Juliaan. Deze engagementen zal hij stopzetten. Het is momenteel zijn tweede legislatuur als schepen.