Raadslid Eric De Keyser (SP.A-Open) opperde tijdens de gemeenteraad van Diksmuide het idee om gesloten terrassen toe te laten op de Grote Markt. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Deprez (Idee Diksmuide) is dat niet zo vanzelfsprekend. Het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed is namelijk bindend.
“De horeca heeft het ontzettend moeilijk momenteel”, nam Eric De Keyser het woord. “Het schepencollege treft geen schuld dat gesloten terrassen in het centrum niet mogen, want het advies van Onroerend Erfgoed is bindend. Binnen de erfgoedcontext moet de horeca extra mogelijkheden krijgen om het leefbaar te houden. In Veurne, Ieper en Brugge kunnen gesloten terrassen wel. In Brugge mogen de terrassen de volledige winter blijven staan. Diksmuide moet dus dringend rond de tafel met Onroerend Erfgoed om die onrechtvaardigheid te stoppen. Het stadsbestuur kan ook starten met een bevraging van de lokale horeca. Misschien zullen meer mensen interesse hebben om te investeren in een horecazaak op de Grote Markt als gesloten terrassen toegelaten zijn. Het mag geen kakofonie worden. In een stedelijke verordening moet duidelijk vermeld staan in welke kleuren en materialen de constructie moet opgetrokken zijn.”
Een luifel kan een optie zijn
Schepen Marc Deprez stak zijn licht op bij Veurne en Brugge en kwam tot volgende conclusies. “In Veurne en Brugge laten ze geen nieuwe gesloten terrasconstructies toe. De vergunde mogen, net zoals in Diksmuide, blijven staan. Onroerend Erfgoed geeft een ongunstig advies voor vaste terrasconstructies. In Veurne werken ze met seizoensgebonden terrassen. Een aanpassing van het terrasreglement is in de maak. Bedoeling is om permanente, open terrassen mogelijk te maken. Windschermen en luifels zijn een optie voor Onroerend Erfgoed. In Brugge zijn de paar vaste constructies niet aan de gevel bevestigd en kunnen ze ‘s winters afgebroken worden.” (GUS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier