“We worden verweten zakkenvullers te zijn, maar je moet appelen met appelen vergelijken. Ik verdien inderdaad goed mijn boterham als burgemeester, maar in de vorige legislatuur was dat als schepen 500 euro per maand meer omdat ik mijn mandaat combineerde met een job.” Aan het woord is Youro Casier, de burgervader van Wervik, die voor 2015 acht bezoldigde mandaten aangaf.
De Wervikse burgemeester Youro Casier (SP.A) heeft het zowat gehad met de heisa rond de (bezoldigde) mandaten die veel politici en politiek verwanten uitoefenen. Zelf heeft hij voor 2013, 2014 en 2015 telkens acht bezoldigde mandaten aangegeven, plus een aantal (zes of zeven) onbezoldigde. “Ik ben het een beetje beu dat iedereen met een politiek mandaat over dezelfde kam wordt geschoren“, legt Youro (48) uit. “De cijfers die op de website van Cumuleo worden aangehaald, maken niet het totale plaatje duidelijk.”
4,79 euro per uur
“Ik verdien inderdaad goed mijn boterham. In 2015 kreeg ik als burgemeester van Wervik een bezoldiging van 61.967,40 euro bruto of 37.657,32 euro netto. Daarnaast had ik dat jaar mandaten bij Gaselwest (3.020 euro afgerond), Leiedal (2.976 euro afgerond) en Intermixt (673 euro afgerond). Dat zijn mandaten die voortvloeiden uit mijn functie van burgemeester. Ook heb ik nog een aantal onbezoldigde mandaten.”
Youro Casier rekende intussen zelf uit hoeveel hij in 2015 verdiende. “Ik kom aan een nettoloon van 4,79 euro per uur”, vertelt hij. “En daar moet dan nog 10 procent vanaf, want dat is voor de partijkas van SP.A bestemd. Zo kom je aan 4,3 euro netto per uur. Ik weet heel goed dat dit niet klopt, maar ik heb dat wel bewust gedaan. De gouverneur zei me bij mijn aanstelling namelijk dat je 24 uur op 24, 7 dagen op 7 burgemeester bent.”
Meer als schepen
De 48-jarige Wervikaan stelde wel iets opmerkelijks vast over zijn verloning… “In de vorige legislatuur was ik schepen en dat mandaat combineerde ik met een job als directeur van het kantoor Bond Moyson in Wervik. Een mooie functie inderdaad. In die periode verdiende ik zowat 500 euro meer per maand dan de afgelopen drie jaar. Omdat ik dan ook nog een job had.”
“Ik heb eind 2012 het geluk gehad dat mijn werkgever ermee instemde om me zes jaar loopbaanonderbreking te gunnen, zodat ik burgemeester kon worden. Maar op het einde van deze legislatuur loopt die termijn af. Als ik mezelf dus in 2019 als burgemeester kan opvolgen, zal ik daar niet meer kunnen terugkeren. Een beslissing die ik overigens goed begrijp. Alleen… In 2024 word ik 56 jaar. Wat zullen dan de vooruitzichten zijn op nieuw werk?”
Twijfel
Het lijkt erop dat Youro Casier twijfelt over zijn politieke toekomst, al houdt hij de boot wel af. “2018 is nog veraf. Of ik toch twijfel? Ja. Dat komt omdat we als beroepspolitici bestempeld worden als zakkenvullers en profiteurs. Dat stuit me tegen de borst. Ik zeg het nog eens: veel mandaten zijn verbonden aan de functie van burgemeester.”
“2018 is nog veraf. Of ik twijfel over mijn toekomst in de politiek? Jazeker”
“Onze partijvoorzitter John Crombez stelt dat we moeten streven naar één job, één mandaat. Daarover hebben we in juni vorig jaar op het partijcongres gestemd en ook ik heb dat voorstel gesteund.”
Youro Casier pleit daarom voor politieke bezinning. “Ik ben burgemeester van Wervik, een stad met 18.500 inwoners. Aan de hand van het aantal inwoners wordt de verloning van de burgemeester verrekend. Ik verdien dus zeker niet zoveel als de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.”
“Ik ben heel graag burgemeester, maar er zijn ook nadelen aan deze functie. Het mandaat weegt op je sociale en gezinsleven, want ik ben vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aan het werk. Je moet dus het volledige plaatje zien”, besluit Youro Casier, die hoopt dat zijn collega-burgemeesters dezelfde transparantie aan de dag leggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier