GBA en Tandem stellen Avelgems schepencollege voor, twee wissels liggen nu al vast

Sandra Platteau, Annicq Verschuere, Eric Vandereecken, Tom Beunens, Lut Deseyn, Stijn Decraene, Caroline Valck, Liesje Cartreul en Jules Lampole. © GBA
Redactie KW

In Hangaar 157, een unieke en symbolische locatie, werd dinsdagavond het schepencollege voorgesteld dat zal starten in januari 2019. Van de kiezer kregen Gemeentebelangen (GBA) en Tandem, de twee winnaars, de verantwoordelijkheid om Avelgem te besturen. Beiden staan voor zaken die ze samen willen veranderen.

Het bestuur wil bijvoorbeeld fors inzetten op de leegstand, het zwaar verkeer en de mobiliteitsproblemen, de armoede en de ondermaatse luchtkwaliteit. “Veel jongeren zijn verkozen, een derde van de gemeenteraad is 35 of jonger“, aldus Tom Beunens van Tandem. “Met hen willen we die verandering bewerkstelligen.”

De verkozen burgemeester Lut Deseyn wist er nog aan toe te voegen: “GBA Avelgem wil samen met Tandem de Scheldegemeente besturen op een warmere manier met nieuwe en hedendaagse invalshoeken, met een frisse kijk en een andere insteek.”

Liesje voor Jules, Sandra voor Annicq

Burgemeester Lut Deseyn (GBA) zal de bevoegdheden veiligheid, mobiliteit, economie en landbouw, water- en grachtenbeheer, nutsbedrijven en personeel voor zich nemen.

Eerste schepen wordt Tom Beunens (Tandem), die tevens de rechterhand van Lut zal zijn. Hij zal de hoedanigheden ICT, openbare werken, ruimtelijke ordening en stedenbouw onder zijn verantwoordelijkheid nemen. De eerste vier jaar neemt hij ook nog jeugd erbij.

Jules Lampole (GBA) wordt schepen van vrije tijd, sport, cultuur en onderwijs. Na vier jaar zal hij zijn schepenambt doorgeven aan Liesje Cartreul die er dan meteen ook jeugd zal bijnemen.

Eric Vandereecken (Tandem) wordt klimaatschepen, onder andere bevoegd voor milieu, natuur, recyclagepark, groenvoorzieningen, luchtkwaliteit, open ruimte en dierenwelzijn.

Caroline Valck (GBA) neemt de financiën en burgerzaken onder haar hoede.

Annicq Verschuere (Tandem) wordt schepen van Gelijke Kansen en Gezondheid met onder meer welzijn, wonen, lokaal sociaal beleid, emancipatie, diversiteitsbeleid en internationale samenwerking. Na vier jaar wordt hij opgevolgd door Sandra Platteau.

Huisarts Stijn Decraene (GBA) zal als voorzitter van de gemeenteraad de zittingen in goede banen leiden.

Na de voorstelling werd er ook verteld dat men binnenkort een oproep zal lanceren om een ‘nieuw logo’ te vinden voor Avelgem 2019-2024 met een duidelijke verwijzing naar vernieuwing. De bedoeling is om dat logo voor te stellen op de nieuwjaarsreceptie van 13 januari 2019 en op dat moment ook een charter voor te stellen dat zal ondertekend worden door het bestuur en iedere bezoeker. (GBA)