Dit heeft het Overlegcomité beslist: binnenactiviteiten vanaf zondag verboden, sport zonder publiek en strenger in winkelstraten en op kerstmarkten

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Geen lockdown, maar wel een stuk strenger dan de voorbije weken. De bioscopen, theaters en concertzalen gaan vanaf zondag dicht, winkelen doen we opnieuw met z’n tweeën en het voetbal en het veldrijden moeten het zonder publiek doen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het Overlegcomité woensdag neemt. Voor de horeca en de contactberoepen verandert er niets, ook van contactbubbels tijdens de eindejaarsfeesten is geen sprake.

Woensdagmiddag verzamelden de federale topministers en vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen voor een nieuw Overlegcomité. Het vraagstuk dat er moest worden beantwoord: grijpen we nu al in of wachten we nog wat af hoe de omikronvariant zich in ons land manifesteert? De beslissingen die zijn genomen, komen ergens in het midden te liggen. Zoals vooraf duidelijk werd gesteld, is er van een lockdown naar Nederlands voorbeeld geen sprake. Maar het Overlegcomité wilde de eindejaarsperiode niet ingaan zonder de rem al wat in te duwen.

De beslissingen in een notendop

– Alle genoemde maatregelen gaan in vanaf zondagochtend 26 december en blijven een maand van kracht. Ze komen bovenop de al bestaande coronamaatregelen

– De meeste binnenactiviteiten zijn verboden. Bioscopen, theaters en concertzalen gaan dicht, net als subtropische zwembaden, paintballs, bowlings en de indoorhallen van dierenparken. Musea, bibliotheken en zwembaden blijven wel open. Indoorsporten kan ook nog.

– Sportwedstrijden kunnen doorgaan, zowel binnen als buiten, maar moeten het zonder publiek stellen. Dat geldt ook voor het eersteklassevoetbal en het veldrijden.

– Jeugd- en sportkampen kunnen niet langer met overnachting plaatsvinden tijdens de kerstvakantie.

– In de winkelstraten moet aan crowd control gedaan worden. In de winkels zelf mag je maximaal met twee personen samen en geldt een beperking van één klant per tien vierkante meter.

– Kerstmarkten en buitenluchtactiviteiten kunnen doorgaan, mits de nodige crowd control. Overkappingen en tenten mogen niet gebruikt worden.

– De regels rond telewerk en de mondmaskers blijven zoals ze zijn. Er komt ook geen beperking op het aantal contacten, maar wel wordt aangeraden om met niet te veel mensen samen te vieren tijdens de eindejaarsperiode. Zelftesten en ventilatie zouden een rol moeten spelen.

Binnenactiviteiten verboden

Uiteindelijk klopten de topministers een strenger pakket omikronmaatregelen af die de circulatie van het virus op bijeenkomsten moet tegengaan. De meest ingrijpende maatregel is het verbieden van alle binnenactiviteiten. Ook de zittende evenementen met maximaal 200 aanwezigen sneuvelen. Concreet betekent dat dat bioscopen, theaters en concertzalen de deuren moeten sluiten. Ook subtropische zwembaden, de indoorstukken van dierentuinen en bowlings gaan eveneens dicht.

Alle maatregelen gaan vanaf zondagochtend 26 december in en blijven een maand van kracht, tot 28 januari. Musea en bibliotheken kunnen wel open blijven, terwijl ook indoorsporten, zwemmen in een gewoon zwembad en fitnessen mogelijk blijft.

© BELGA

Sport zonder publiek

Verder moeten alle sportwedstrijden zoals het voetbal en het veldrijden het zonder publiek doen. Ook die regel is vanaf zondagochtend van kracht, wat betekent dat er dit weekend geen supporters in de voetbalstadions meer binnen mogen. Cercle Brugge zal voor de stadsderby tegen Club Brugge dus niet kunnen rekenen op het groen-zwarte supporterslegioen. Ook KV Kortrijk en KV Oostende spelen komende zondag een thuismatch, tegen respectievelijk Antwerp en Genk. Uitsupporters waren door de beslissing van de Pro League na verschillende incidenten begin december sowieso al niet meer welkom.

Ook de vele veldritten tijdens de eindejaarsperiode zullen het zonder fans langs het parcours moeten stellen. Op 4 januari is er de cross in Gullegem, op 8 en 9 januari het Belgisch kampioenschap in Middelkerke en op 10 januari de veldrit in Otegem. De organisatoren zullen nu moeten bekijken of en hoe de cross zonder publiek kan plaatsvinden.

Op een vorig Overlegcomité was al beslist dat meerdaagse jeugdkampen niet met overnachting kunnen plaatsvinden. Ook voor sportkampen zal dat tijdens de kerstvakantie niet kunnen. Jeugd- en sportkampen kunnen dus enkel buiten en zonder overnachting.

Winkelen met maximum twee personen

Ook in de winkelstraten komen er vanaf zondagochtend 26 december strengere maatregelen: vanaf zondag mag winkelen nog maximaal met twee personen tegelijk, minderjarige kinderen daarbij niet meegerekend. In een winkel mag ook slechts één klant per 10 vierkante meter meer binnen om zo de nodige afstand tussen de nieuwjaarsshoppers te kunnen waarborgen. Ook moet het aantal mensen dat zich door de winkelstraten begeeft, gecontroleerd worden.

Kerstmarkten in open lucht zoals die in Oostende of Winter in Kortrijk kunnen wel nog plaatsvinden, maar moeten aan crowd control doen. Vanaf 100 bezoekers moet er een eenrichtingsverkeerplan komen, met afzonderlijke in- en uitgangen. Alle stukken van de kerstmarkten of andere evenementen die onder een tent of een overkapping worden georganiseerd, moeten sluiten.

Geen veranderingen voor horeca en contactbubbels

Voor de horeca verandert er na het Overlegcomité niets. Het sluitingsuur blijft dus op 23 uur te liggen, aan één tafeltje mag je maximaal met zes mensen zitten, tenzij je gezin groter is. Ook in de privésfeer grijpt de politiek niet in: er komt geen beperking op het aantal mensen dat je mag zien of met wie je de eindejaarsfeesten mag vieren. Het aantal gasten dat naar een trouwfeest mag komen of het aantal mensen op een begrafenis, wordt evenmin door het Overlegcomité beperkt.

Nog hetzelfde gebleven: de regels rond telewerk en de contactberoepen en de richtlijnen wat het dragen van de mondmaskers betreft. Die laatste blijven verplicht voor iedereen vanaf zes jaar. Begin januari komt het Overlegcomité opnieuw samen.

Premier Alexander De Croo: “We moeten voorzichtiger zijn dan ooit”


“In ons land hebben we sinds drie weken een stabiel pakket aan maatregelen, bedoeld in de strijd tegen de deltagolf. Die maatregelen helpen, het aantal besmettingen daalt”, opende premier Alexander De Croo (Open VLD) zijn persconferentie. “Dat is belangrijk want dit zorgt ervoor dat de druk bij de huisartsen en in de ziekenhuizen vermindert.”


“Maar er is een kaper op de kust, de omikronvariant. Er zijn een aantal zaken die we wel weten en dat is geen goed nieuws. De omikronvariant is een stuk besmettelijker dan de deltavariant”, aldus Alexander De Croo nog. “Een iets zeker: we moeten voorzichtiger zijn dan ooit tevoren, in een periode waar er veel onzekerheid is. We willen de verspreiding van deze variant afremmen om de scholen na de kerstvakantie weer te kunnen openen.”


De boostervaccinatie is volgens de eerste minister het allerbelangrijkste vandaag: alle kwetsbare personen hebben de kans gekregen, acht op de tien 65-plussers is een derde keer geprikt en bijna 40 procent van de inwoners kreeg een booster. “We moeten de komende weken op dit elan verder gaan”, klonk het. “Toch hebben we nood aan extra beschermingsmaatregelen. Vandaar dit pakket bijkomende maatregelen die we preventief nemen. De doelstelling is de druk in de zorg beheersbaar te houden en ervoor zorgen dat op 10 januari de scholen weer open kunnen gaan.”


Uiteraard wordt de situatie omtrent de omikronvariant nauwgezet in het oog gehouden, zowel in eigen land als in het buitenland. “We zien dat er een aantal landen zijn die vandaag al meer besmettingen met omikron hebben. We volgen de impact van zeer nabij op. De vraag zal zijn: heeft het een invloed op de ziekenhuizen of niet? Als het nodig is, zullen we schakelen en extra maatregelen nemen. Als dat nodig is”, benadrukte premier De Croo.


“We hadden allemaal op een andere kerst gehoopt, maar als we terugdenken aan die van vorig jaar… Dat was een kerst waar de restaurants gesloten waren, waar de winkels gesloten waren en waar de kappers gesloten waren. Vorig jaar konden we elkaar bijna niet zien. Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn”, aldus de eerste minister nog. “Maar beperk het aantal mensen met wie je viert, doe een zelftest voor je samenkomt, ventileer maximaal en heb extra aandacht voor kwetsbaren. Zorg voor uzelf en zorg voor uw naasten.”


De premier sloot zijn persconferentie af met een uitgebreide bedanking voor het zorgpersoneel en de duizenden vrijwilligers van de vaccinatiecentra. “Een woord van dank aan iedereen die in de frontlinie stond in de strijd tegen het virus. Er zijn enorme inspanningen geleverd”, aldus premier De Croo. “Laten we ook niet vergeten te denken aan de zovele mensen die op een andere manier werden getroffen. Zelfstandigen die moesten sluiten, mensen die in de cultuur werken, jongeren die hun dromen stil hebben moeten leggen.”


“Dit is een humane crisis geworden. Daarom is het zo belangrijk dat we solidariteit gezien hebben. Die heeft geholpen om ons erdoor te sleuren. Ook ik heb moeilijke momenten, momenten van vertwijfeling en zware teleurstelling gehad. Het is een bijzonder moeilijk jaar geweest en het eindigt moeilijker dan wat we deze zomer hadden gehoopt. Ik ben ervan overtuigd dat we ons erdoor kunnen slaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier