Diksmuidse schepenen mogen gewoon aanblijven

Het Diksmuidse schepencollege. © MVQ
Redactie KW

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft de klacht van de Diksmuidse oppositie verworpen.

Op 11 maart sprak de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een arrest uit over de zaak waarbij de oppositie (S.pa-Open, N-Va en Groen) een klacht had ingediend tegen de benoeming van de mandatarissen (schepenen, voorzitter gemeenteraad en voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst) van de nieuwe meerderheidscoalitie van Diksmuide omdat er een dubbele voordrachtsakte zou ondertekend zijn naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Het beroep tot nietigverklaring van die benoemingen werd afgewezen. Teleurstelling bij de oppositie, tevredenheid bij burgemeester en schepenen…

Burgemeester Lies Laridon reageert: “Het bezwaar van de oppositie werd ontvankelijk verklaard maar ongegrond en volledig verworpen. Duidelijker kan het arrest niet zijn wanneer er letterlijk staat: ‘Op geen enkel moment is er sprake van het ondertekenen van een tweede voordrachtsakte’. Ik doe hierbij een oproep aan de oppositie om de strijdbijl te begraven en om ons allemaal in te zetten voor de belangen van Diksmuide. Het is een democratisch recht om tegen ons in beroep te gaan, maar uiteindelijk zijn wij ook democratisch verkozen en dient de verkiezingsuitslag te worden gerespecteerd. Wij stellen ons de vraag of N-VA en Groen bereid zijn om met S.pa, de motor achter deze klacht, verder te gaan, of dat zij de voorrang geven aan het goed besturen van onze gemeente.”

In naam van de oppositiepartij S.pa stuurde Bieke Moerman een persbericht uit waarin zij de uitspraak bevestigen dat het plegen van woordbreuk wordt met andere woorden juridisch niet als woordbreuk aanzien. Maar daar laat de oppositie het niet bij, en zij zullen in beroep gaan: “De beroepstermijn tegen deze afwijzende uitspraak bedraagt 8 dagen. Het beroep wordt behandeld door de Raad van State, die uitspraak dient te doen binnen de 60 dagen. De Raad van State heeft hierbij volheid van bevoegdheid, wat wil zeggen dat zij de zaak onderzoekt van nul af aan en dus niet voortbouwt op de beoordeling door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In eerdere gelijkaardige geschillen in de gemeenten Boechout en Zaventem werden afwijzende beslissingen van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen hervormd en anders beoordeeld door de Raad van State.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier