Deze West-Vlamingen brengen ook hun stem uit voor de nieuwe Amerikaanse president: The Donald of The First?

Camille Jonckheere

Het einde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nadert. Wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten? Die vraag houdt de hele wereld bezig. Mag Donald Trump voor de tweede keer naar het Witte Huis, of wordt Kamala Harris na de eerste vrouwelijke vicepresident nu ook ‘The First’ vrouw in het Oval Office? Het antwoord kennen we op dinsdag 5 november. Deze West-Vlamingen vertellen hoe zij de verkiezingen meemaken.

Johan van Parys (64) zal resoluut stemmen voor Harris

Johan Van Parys (64) uit Tielt woont al langer in Minneapolis dan hij in België woonde. Het is ondertussen de zevende keer dat hij mag meestemmen voor de nieuwe president. “Ik vind het heel belangrijk om dat te doen, daarom maak ik er de dag zelf tijd voor om naar het stembureau te wandelen. Het is ongelofelijk dat het momenteel nog altijd een nek-aan-nek-race is tussen de twee kandidaten als je bekijkt wat Trump al allemaal heeft gezegd en gedaan. Ik kan niet begrijpen dat hij voor veel Amerikanen nog de nummer 1 is. Ikzelf zal dan ook met 1.000 procent zekerheid stemmen voor Kamala Harris.” (Lees verder onder de foto)

“Het is ongelofelijk dat het momenteel nog altijd een nek-aan-nek-race is. Ik kan niet begrijpen dat hij voor veel Amerikanen nog de nummer 1 is”, zegt Johan
“Het is ongelofelijk dat het momenteel nog altijd een nek-aan-nek-race is. Ik kan niet begrijpen dat hij voor veel Amerikanen nog de nummer 1 is”, zegt Johan © gf

“Harris is een heel intelligent persoon en ook zeer menselijk. Terwijl Trump een fascist is”, gaat Johan verder. “Andere republikeinse presidenten in het verleden kon ik wel accepteren, ook al was ik het niet altijd inhoudelijk eens. Maar als Trump de verkiezingen nu zal winnen, zal ik het niet over mijn lippen kunnen krijgen dat hij mijn president is. Sterker nog, dan zal ik serieus overwegen om halftijds weer in België te gaan wonen. Iedereen heeft hier een angstig gevoel. Het is niet alleen de president van de VS die verkozen wordt, maar ook een van de meest invloedrijke personen ter wereld. Deze verkiezingen zijn een internationale kwestie.”

Johan werkt voor de katholieke kerk en mag zich daarom niet uitspreken voor een kandidaat. “Veel mensen plaatsen bordjes in hun tuin om te tonen wie ze steunen. Dat kan ik niet doen. Ik probeer wel met veel mensen te spreken over belangrijke waarden voor ons geloof, zoals respect en naastenliefde. In de VS heb je een grote beweging van mensen, die tegen abortus zijn en zich pro-life noemen. Die mensen baseren hun stem voor een nieuwe president dan op één enkel punt. Maar als je echt pro-life zou zijn, dan vind je dat er ook initiatieven moeten genomen worden zodat ieder kind een goede opvoeding heeft. En dat laten ze dan weer achterwege.”

“Als Trump wint, overweeg ik om halftijds weer in België te wonen”

“Hoewel veel mensen Trump steunen, probeer ik hoopvol te zijn. Ik hoop en ik verwacht dat Harris zal winnen. Want veel vrouwen en ook veel jonge stemmers spreken zich voorlopig uit in haar voordeel. Ook in Minneapolis zie ik deze editie meer bordjes in de tuinen verschijnen voor Kamala dan ik gewoon ben. Helaas richt Trump zich heel hard op de christenen en speelt hij in op hun wereldbeeld. Hij belooft hen dat de VS blank en christelijk zal blijven. De sfeer is momenteel erg gespannen. Ik vrees dat het dan ook een nagelbijter zal zijn”, besluit Johan.

Luc Van Braekel (66) bracht zijn stem al uit voor Trump

Luc Van Braekel (66) uit Waregem woont al 12 jaar in Austin in de staat Texas en bracht zijn stem al uit via de post. “Eigenlijk kan ik er kort over zijn: ik heb gestemd voor de republikeinen, maar niet omdat ik geloof in Trump”, steekt Luc van wal. “Van nature ben ik liberalistisch ingesteld: voor de vrije markt en economie. Maar een stem voor die kleinere libertaire partij is in de VS een weggegooide stem. Zij maken geen schijn van kans om verkozen te worden.”

“Het is met dichtgeknepen neus dat ik als republikein voor Trump stem”

“Eigenlijk moet je kijken naar wat er fout loopt in de VS en welke kandidaat daar het beste iets aan kan doen. De afgelopen jaren zijn in de meeste staten de misdaadcijfers en het aantal daklozen gestegen. Veel mensen voelen zich nu minder veilig dan vlak na de legislatuur van Trump. En op dat vlak durven de republikeinen harder optreden dan de democraten. Trump heeft destijds ook een belastingverlaging ingevoerd, die Kamala niet zal verlengen als ze wint. Dat betekent veel voor de mensen.”

“Het is met dichtgeknepen neus dat ik dus ook voor Trump heb gestemd, want hij vertegenwoordigt nu eenmaal de republikeinen”, gaat Luc verder. “Zijn persoon spreekt mij helemaal niet aan. Met zijn vele volgers en de slogan Make America Great Again doet hij me ook denken aan een sekte. Het is ongezond dat hij zo verheerlijkt wordt. Ik had liever een totaal andere republikeinse kandidaat gehad zoals Nikki Haley of Ron DeSantis. Een presidentskandidaat moet voor mij waardigheid en ook bekwaamheid uitstralen. Zowel Trump als Kamala doen dat niet. James David Vance, Trumps vicepresidentskandidaat, lijkt me de enige bekwame persoon in deze race.” (Lees verder onder de foto)

“Trump zijn persoon spreekt me helemaal niet aan, maar ik stem voor de republikeinen”, zegt Luc.
“Trump zijn persoon spreekt me helemaal niet aan, maar ik stem voor de republikeinen”, zegt Luc. © gf

“Je merkt dat de verkiezingen nu heel dichtbij zijn. Zeker als je naar het nieuws kijkt, kan je niet meer onder die verkiezingen uit. Ik heb mezelf voorgenomen om er niet meer naar te kijken, want zo vlak voor de stemming maken beide kandidaten grote beloftes die ze niet kunnen waarmaken. De uitslag zal ik pas beginnen volgen als zo goed als alle staten geteld zijn. Hoe dan ook wordt het nipt. Dat maakt het zo moeilijk om nu te voorspellen wie er zal winnen. Ik hoop vooral dat als Trump niet wint, hij niet opnieuw de resultaten in twijfel zal trekken zoals de vorige keer. Dat ondermijnt het geloof van mensen in de democratie”, besluit Luc.

Ook Bastiaan (49) kiest voor Harris in deze onzekere tijden

Bastiaan (49) uit Oostrozebeke verblijft al 26 jaar in de VS en werkt aan de Loyola-universiteit van Chicago. Hij woont samen met zijn vrouw Jenny en drie kinderen net buiten de grootstad in de staat Illinois. Hij kijkt met een bang hart naar de verkiezingen. “In mijn omgeving is iedereen voor presidentskandidaat Kamala Harris, maar ik woon in een progressievere omgeving. Illinois is een staat, die bijna zeker voor Harris zal gaan, dus bij ons wordt er ook minder reclame gemaakt. In andere staten, waar het nog niet duidelijk is welke kant het opgaat, zie je veel meer advertenties en slingeren de slogans je om de oren. Wij staan precies in onze bubbel aan de zijlijn en kijken hoe het zich afspeelt in de rest van het land.” (Lees verder onder de foto)

Bastiaan (49) uit Oostrozebeke woont in Illinois en bracht zijn stem uit voor Kamala Harris.
Bastiaan (49) uit Oostrozebeke woont in Illinois en bracht zijn stem uit voor Kamala Harris. © gf

“Natuurlijk heb ik mijn stem uitgebracht”, zegt Bastiaan standvastig. “Nu zijn ook de plaatselijke verkiezingen en daar telt ook iedere stem. Als professor mediarecht en media-ethiek moet ik de campagnes wel wat volgen. Maar niet iedereen in de VS is zo hard met de verkiezingen bezig als het lijkt op sociale media of in het Europese nieuws. De meeste weten wel dat het verkiezingen zijn, maar weinig mensen volgen het echt op de voet. En dat net terwijl die onbereikbare groep heel belangrijke stemmers zijn.”

Voor Bastiaan kwam de nieuwe kandidate Harris als een opluchting. “Ik was zeer ontstemd dat huidig president Joe Biden eerst naar voor geschoven werd als presidentskandidaat. 82 jaar is veel te oud en het is niet verantwoord dat hij nog voor president zou gaan. Op dat moment dacht ik er oprecht over na om gewoon niet te gaan stemmen. Dus toen Harris als kandidaat opkwam, heeft het me volledig overtuigd om voor de democraten te stemmen.”

“Ik probeer in mijn achterhoofd te houden dat als Trump wint we het nu opnieuw zullen overleven”

De republikeinse kandidaat Donald Trump was geen optie voor Bastiaan. “In 2016 had ik totaal niet verwacht dat Trump zou winnen. Ik was bang voor wat er de komende 4 jaar zou gebeuren. Men voorspelde allerlei negatieve dingen, zoals dat de economie zou instorten. Maar we hebben het overleefd. En voor de gemiddelde Amerikaan leek Trump wel goed; de economie was oké, er was geen internationaal conflict. Onder Biden kregen veel Amerikanen het moeilijk om hun boodschappen of huur te betalen en lijkt er overal oorlog te zijn. Als veel Amerikanen aan Trumps regeerperiode terug denken, vinden ze wellicht dat het nog niet zo slecht was. Ik vrees dat de democraten daarop afgerekend zullen worden. Dus ik probeer nu in mijn achterhoofd te houden dat als Trump wint we het wel opnieuw zullen overleven. Maar het is onmogelijk te voorspellen wat hij zal doen en wat voor gevolgen dat zal hebben voor de maatschappij”, besluit Bastiaan.

Tine Rassalle (39) zou haar stem geven aan de kleinere derde partij

Tine Rassalle (39) uit Geluveld, een deelgemeente van Zonnebeke woont al 10 jaar in North Carolina in de staat Ohio. Met haar green card mag Tine bij haar echtgenoot in de VS blijven, maar het geeft haar geen stemrecht. En dat vindt ze ook helemaal niet erg. “Ik zou echt niet weten voor wie ik moet stemmen, ik voel me nog te veel Europeaan om hier te stemmen. Het grote probleem is dat er in de VS een tweepartijsysteem heerst tussen de republikeinen of de democraten. Maar veel Amerikanen willen voor geen van beide stemmen. Ze zijn allebei even slecht, een keuze maken is je stem geven aan de minst slechte partij. Moest ik kunnen stemmen dan zou ik wellicht kiezen voor de kleinere groene partij, want bij de traditionele partijen zijn er te veel bedrijven in de strijd gemoeid met hun sponsoring. Ik zou mezelf de dag nadien nog in de spiegel wil kunnen kijken en zou mijn stem geven aan de derde partij, die voor de gewone werkmens opkomt.”

“Ik zou mezelf de dag nadien nog in de spiegel willen kunnen kijken en zou stemmen voor de kleinere groene partij”

Ook Tine voelde de afgelopen weken de spanning stijgen. “Iedereen in de buurt heeft een bordje met hun voorkeur uithangen. Het is echt overal: op sociale media, tv, langs de weg. Ook op YouTube krijg je tientallen minuten aan reclame te zien, je kan er niet aan ontsnappen. Het is geen vrolijke tijd voor niemand. De aanloop naar de verkiezingen in België duurt slechts enkele maanden. Maar iedereen is hier al meer dan een jaar mee bezig en velen hebben het er gewoon mee gehad. Het feit dat heel wat campagnes negatief berichten en de tegenstander echt zwart maken, zal daar ook niet aan bijdragen.” (Lees verder onder de foto)

“Ik vind het leuk om hier met mensen over politiek te praten, maar sommigen zijn wel heel uitgesproken aanhangers”, vertelt Tine.
“Ik vind het leuk om hier met mensen over politiek te praten, maar sommigen zijn wel heel uitgesproken aanhangers”, vertelt Tine. © gf

“Ik vind het leuk om hier met mensen over politiek te praten, maar sommigen zijn wel heel uitgesproken aanhangers”, gaat Tine verder. “Als mensen mij zeggen dat ze tegen immigranten zijn, dan wringt dat, want ik ben zelf een immigrant. Het kan wel leiden tot gevoelige discussies en ik probeer net weg te blijven van verkiezingsdrama. Ik heb ook nog geen enkel debat kunnen uitkijken, omdat er zoveel geschreeuw is en er vaak ook nonsens uit hun monden komt. Mensen in België lachen met Trump, maar ze onderschatten hoe gevaarlijk de republikeinse partij onder hem kan worden.”

Deze verkiezingen zal Tine wellicht de resultaten niet live opvolgen. “Bij mijn eerste verkiezingen in de VS in 2016 zijn we met vrienden hier samen gekomen om live te kijken met wat hapjes en popcorn hoe de resultaten per staat binnen druppelen. Maar toen won Trump en was het voor iedereen verrassing. Niemand van de groep wilde dat en de sfeer zat erna helemaal niet goed. Ook de dagen nadien durfden mensen elkaar op straat niet in de ogen kijken. Er heerste een heel donkere sfeer. Daarom zal ik het niet opnieuw doen. Ik zal het wel volgen, maar het is niet zoiets als Eurovision waarvan je een leuke avond kan maken.”

“Ik zal de resultaten volgen, maar deze keer wordt het geen leuke avond met hapjes zoals Eurovision”

Hoe het de komende uren zal uitdraaien, durft Tine niet te voorspellen. “Dag na dag worden er polls gepubliceerd, maar je hebt geen idee hoe betrouwbaar die zijn. Ik heb geen flauw idee wat het eindresultaat zal zijn. Ik maak de verkiezingen hier wel mee, maar ik sta toe te kijken als een toeschouwer. Ik weet wel als Trump wint dat ik daar meer impact van zal voelen in mijn leven dan als Harris wint. Hoe ver kan de situatie tegen immigranten escaleren voor het genoeg is en ik terug naar België ga? Want nu is ‘the land of the free’ helemaal niet het land van diegene die vrij zijn”, besluit Tine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier