“Trump kan niet zomaar zijn zin doen”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Vrijgezel Luc Van Braekel is 59 en afkomstig van Waregem. Sinds 2012 woont hij in Austin, de hoofdstad van Texas.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Ik ben burgerlijk ingenieur en werk als zelfstandig softwareontwikkelaar”, vertelt Luc. “Ik wou al heel lang naar de VS, maar wou ook als zelfstandige blijven werken. De makkelijkste manier om naar de VS te emigreren is je visum laten sponsoren door een werkgever die je wil aanwerven, maar ik wou niet voor een baas gaan werken, dus zo’n werknemersvisum was geen optie. Elk jaar nam ik deel aan de loterij waarbij de Amerikaanse overheid jaarlijks 50.000 permanente green cards verloot onder mensen uit landen die weinig immigranten naar de VS sturen. En na negen jaar deelnemen, won ik. Toen moest ik nog kiezen waar ik precies zou gaan wonen. Ik had veel favoriete plaatsen, zoals San Diego in Californië of Orlando in Florida, maar uiteindelijk is het Austin geworden in Texas, een plaats die ik al kende omdat ik er jaarlijks deelnam aan de SXSW (South By SouthWest)-conferentie. Het bevalt me hier in de VS. Ik hou van de optimistische can-do-mentaliteit van Amerikanen en van hun zin voor zelfredzaamheid.

Impact federale staat is beperkt

“Nee, ik heb nog geen enkel verschil ondervonden in mijn dagelijks leven sinds Donald Trump president is. De meeste aspecten van het dagelijks leven worden dan ook bepaald door de overheid van de stad en de staat waarin je woont. De impact van de federale regering, waarvan Trump aan het hoofd staat, is beperkt tot een aantal domeinen zoals belastingen, sociale zekerheid of de controles waaraan je onderworpen wordt bij binnenlandse vluchten of bij het binnenkomen van de VS vanuit het buitenland. Het belangrijkste verschil zullen de meeste Amerikanen waarschijnlijk pas volgend jaar ondervinden bij hun belastingaangifte. Enerzijds zouden de tarieven verlaagd worden, anderzijds zouden mensen de belastingen die ze aan de stad en de staat hebben betaald, niet meer als kosten kunnen aftrekken op hun federale belastingaangifte, wat tot nu toe wel kon.

Anti-Amerikaanse gevoelens in Europa

“Al van toen ik nog in België woonde, vond ik dat er in Europa vrij veel anti-Amerikaanse gevoelens zijn. We aanvaarden cultuurverschillen van de meest diverse volkeren in de wereld, maar van de Amerikanen verwachten we blijkbaar dat ze op dezelfde manier denken en reageren als wij. Soms heb ik de indruk dat Europa zich slechts een eigen identiteit kan aanmeten door zich hevig af te zetten tegen Amerika. Dat is volgens mij niet de goede manier.”

“De media in Europa zetten graag de armoede en de sociale ongelijkheid in de VS in de verf, om zo te suggereren dat het Europese maatschappijmodel beter is. Maar ze schetsen daarbij een eenzijdig beeld, en gaan voorbij aan de nadelen van het Europese sociale model, denk bijvoorbeeld aan de werkloosheidsval.”

“Ik heb geleerd meer aandacht te besteden aan wat Trump doet dan aan wat hij zegt”

Over Trump is de berichtgeving in de Europese media vooral op sensatie gericht. Dat is enigszins begrijpelijk, omdat Europese media nu eenmaal niet zo gedetailleerd over Trump kunnen berichten als de Amerikaanse, en omdat hij met zijn uitspraken natuurlijk ook zelf bijna dagelijks aanleiding geeft tot sensatie.”

“Zelf heb ik de voorbije maanden geleerd om minder aandacht te schenken aan wat Trump zegt, maar meer aan wat hij doet. Op wat hij zegt kun je niet bouwen, hij drukt zich zeer onnauwkeurig uit en is nogal wispelturig.

Checks & balances

“Ik volg het nieuws vrij intens. Maar in de dagelijkse omgang wordt er weinig over gesproken. Ik vermoed dat de gewone Amerikaan er maar zal over spreken als hij er de praktische gevolgen van ondervindt: meer of minder belastingen betalen, meer of minder betalen voor de ziekteverzekering, enzovoort. Dat zal allemaal nog moeten blijken.”

“De verkiezing van Trump heeft mijn houding tegenover de VS niet veranderd. Het karakter van een land wordt in de eerste plaats bepaald door de mensen die er wonen, in de tweede plaats door de grondwet die vorm geeft aan het bestuur, en pas in de derde plaats door het concrete beleid van de overheid. Wat dit laatste betreft, valt op dat Trump sinds zijn verkiezing een aantal onrealistische beloften en krasse uitspraken heeft moeten inslikken. Dat vind ik al positief. Het toont aan dat het politieke systeem in de VS, met zijn checks and balances, bestand is tegen een wispelturige, ondiplomatische populist als Trump. Hij kan niet zomaar zijn zin doen. Wat ik het meest negatief vind, is dat Trump via Twitter en in interviews allerlei ondoordachte uitspraken blijft doen.”

Liever andere Republikein

“Als rechts-liberaal heb ik meer sympathie voor de Republikeinen, die een ondernemingsvriendelijk beleid voorstaan, dan voor de Democraten, die het meer over herverdeling en belastingen hebben. Ik was dan ook blij dat de Republikeinen de verkiezingen wonnen, maar had liever een andere Republikein dan Trump als president gezien, bijvoorbeeld Marco Rubio of Ted Cruz.”

“Of ik me vooral Belg of toch Amerikaan voel? Allebei. Ik zit in de procedure om de Amerikaanse nationaliteit te verwerven. Ik zeg altijd: België is het land van mijn geboorte en Amerika het land van mijn keuze. Ik hou van de Amerikaanse mentaliteit. Maar cultureel en via mijn opvoeding ben ik natuurlijk wel Vlaming, Belg, Europeaan. Dat aspect blijft hoe dan ook bestaan, en het is zelfs zo dat je pas vanop enige afstand de waarde van een cultuur echt kunt waarderen.”