De nieuwe burgervader van Oostende wordt ook grootvader

Liesbeth, de oudste dochter van Bart Tommelein, is hoogzwanger. "Mijn pa zal een ongelooflijk goede opa zijn." © GF
Hannes Hosten

Bart Tommelein heeft de vraag al meermaals publiek gesteld: zal hij eerst als burgemeester worden voorgedragen of eerst opa zijn? Barts oudste dochter Liesbeth (31) is zwanger en moet volgende week voor het eerst bevallen. Nu de voordrachtsakte door alle raadsleden van de meerderheid getekend is, ziet de familie Tommelein alvast met één grote zorg minder uit naar de baby.

“Eerlijk? Ik heb de Oostendse politiek maar op een afstand gevolgd. Ik ben zwanger, we zijn ook bezig met een verbouwing die nu ongeveer klaar moet zijn en ik moest voor de eerste keer niet in Oostende stemmen, maar in Bredene. Dat was wel raar”, vertelt Liesbeth Tommelein, de oudste van de drie dochters uit het eerste huwelijk van toekomstig burgemeester Bart. Met zijn huidige vrouw Sarah Schotte heeft hij ook nog een dochter en een zoon.

“Ik steun mijn pa natuurlijk. Ik heb altijd in Oostende gewoond en in mijn hoofd is dat nog altijd zo”, aldus Liesbeth, die het management doet van de bekende Bredense strandclub Twins en getrouwd is met Nick De Wannemaeker, brandweerman in Oostende. “Omgekeerd ben ik er zeker van dat mijn pa intrinsiek wel met mijn zwangerschap bezig is. Maar het zijn natuurlijk drukke maanden voor hem. Eens het kindje er zal zijn, zal hij er ongetwijfeld mee bezig zijn.”

Meer tijd

Bart Tommelein weet intussen trouwens dat hij vlak voor de verkiezingen van mei al voor een tweede keer grootvader zal worden. Een rol die hem zal liggen, verwacht Liesbeth. “Mijn pa zal een ongelooflijk goede opa zijn. Daar twijfel ik geen seconde aan. Als burgemeester zal hij meer in Oostende zijn en toch wat meer tijd hebben voor de kleinkinderen. Hij zal met heel veel plezier met hen gaan wandelen en ze met veel trots aan iedereen tonen. En ik vrees een beetje dat hij ze ook ongelooflijk zal verwennen.” (lacht)

Ik vrees dat hij zijn kleindochter ongelooflijk zal verwennen

“Wij zien elkaar elke zondagavond”, weerlegt Liesbeth het beeld van de afwezige vader-minister. “Dan maakt hij even tijd om het niet over politiek te hebben en met mijn zussen en de rest van de familie aan tafel te zitten. Die zondagavonden, daar staat hij enorm op. Het is de enige dag waarop het haalbaar is om zijn agenda vrij te maken. En het gebeurt maar heel zelden dat daarvan wordt afgeweken. Ook niet zondag laatst, net nadat het bestuursakkoord rond was. Rond 18 uur zaten de onderhandelingen er op en om 19 uur was onze familie-afspraak.”

Grootse plannen

“Burgemeester van Oostende, daar heeft mijn vader altijd van gedroomd”, weet zijn oudste dochter. “Ook al heeft hij het als viceminister-president eigenlijk nog verder geschopt. Aanvankelijk begreep ik niet zo goed waarom hij dan toch zo graag burgemeester wou worden. Maar het is iets wat hij echt heel graag wil doen. Omdat hij als burgervader dichter bij de mensen staat. Hij is heel enthousiast en optimistisch. En hij heeft grootste plannen. Ik ben heel trots op hem en hij zal dat heel goed doen.”

Liesbeth zelf is intussen aan de laatste loodjes toe. “Die zijn zoals bij iedereen het zwaarst. De baby is uitgerekend voor eind volgende week, maar natuurlijk is het afwachten wanneer ze echt zal komen. Ze, ja, want het is een meisje. Daar maken we geen geheim van. Het is tot nu toe een goede zwangerschap geweest, hopelijk gaat alles ook vlot bij de bevalling.”