De coronacrisis heeft de Brugse financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) enkele slapeloze nachten bezorgd. De impact op de stadskas bedraagt immers 23 miljoen euro.
Mercedes Van Volcem (Open VLD) diende maandagavond een jaarrekening met een negatief resultaat – 14,3 miljoen euro verlies – voor te leggen aan de Brugse gemeenteraad. Al bij al valt dit mee, want de pandemie woog zwaar op de stadsfinanciën.
De diverse corona steunmaategelen hebben Brugge al 5,3 miljoen euro gekost. Maar de stadskas ontving ook 17,7 miljoen euro minder aan ontvangsten: de musea (- 4,3 miljoen euro) en de parkings (-5,2 miljoen euro) kregen minder bezoekers, er waren minder taksen uit de bootjes (-2,2 miljoen euro), er was nauwelijks verblijfstaks bij gebrek aan toeristen (-3,1 miljoen euro). Er werden zelfs 1, 1 miljoen euro minder parkeerboetes uitgescheven.
Hoe kon Brugge het financiele verlies beperkt houden? “Tijdens de tweede lockdown viel het leven stil. Bijgevolg waren er ook voor de stad minder exploitatie-uitgaven. Bovendien bleven onze personeelsuitgaven binnen het budget”, stelt Mercedes Van Volcem. Die bedragen maar liefst 111 miljoen euro. De schepen wijst erop dat de Stad er doelbewust voor koos om geeen enkele ambtenaar tijdelijk werkloos te maken tijdens de pandemie.
Toekomst
Oppositieraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) waarschuwde: “Blijf die personeelskosten onder controle houden, want ze beslaan 40 procent van het totaal exploitatiebudget. De voorbije vijf jaren zijn die uitgaven met 8 procent gestegen.”
Raf Reuse (Groen) laakte dat er te weinig geïnvesteerd werd: “Dat is nochtans de weg om uit de crisis te geraken.”
Stefaan Sintobin (VB) wees op de stijgende kinderarmoede en vereenzaming: “Daarmee moet de stad Brugge in de toekomst rekening houden. We moeten lessen treken uit deze pandemie en onze woon-zorgcentra wapenen tegen nieuwe virussen. En we moeten ons concept van massatoerisme herdenken en meer inzetten op toerisme uit eigen land.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier