Vrijdag legt Brecht Warnez (30) uit Wingene zijn eed af als nieuw Vlaams parlementslid. Hij volgt binnen CD&V Hilde Crevits op die vice-ministerpresident wordt in de nieuwe Vlaamse regering.
11.164 stemmen haalde CD&V’er Brecht Warnez (30) uit Wingene tijdens de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Toen al stond in de sterren geschreven dat er een mooie politieke toekomst weggelegd was voor de docent bestuursrecht aan de UGent. Toch was het voor hem tot gisterenavond laat afwachten of hij zijn mooie score als opvolger ook beloond zag met een zitje in het Parlement. “Hilde (Crevits, red.) had voor zichzelf blijkbaar al uitgemaakt dat ze zich niet kandidaat zou stellen als partijvoorzitter. Maar zelf was ik daar nog niet van op de hoogte”, aldus Brecht Warnez. “Pas om 1 uur vannacht was ik finaal zeker dat zij minister zou worden en dat ik haar zou opvolgen in het het Vlaams parlement. Vrijdag mag ik de eed afleggen.”
Brecht Warnez werd geboren op 17 januari 1989 in Tielt als zoon van Peter Warnez en Mieke Coopman. Hij woont in Wingene samen met Karlien Coppens. “Ik word van thuis volop gesteund in mijn politieke ambities. Gelukkig maar, want het wordt nu nog vroeger opstaan en het zal ‘s avonds regelmatig nog iets later zijn. En de telefoon rinkelt ook iets meer. Gisteren was al een goede test. Het was een hele korte nacht.”
Warnez blijf wel schepen in Wingene waar hij onder meer de bevoegdheden Milieu, klimaat, communicatie en IT onder zijn bevoegdheid heeft. “Ik vind die lokale verankering heel belangrijk. Ik ben heel actief in het verenigingsleven en ben veel tussen de mensen. Het is voor mij belangrijk om lokaal actief te blijven.” Om voldoende tijd te maken voor zijn politieke carrière zal hij zijn activiteiten op de Gentse Universiteit gedeeltelijk afbouwen. “Concreet moet ik dat nog afspreken met mijn werkgever, maar ik ga ervan uit dat ik de toekomst maar enkele uren meer op de universiteit zal vertoeven.”
De commissies in het Vlaams Parlement zijn nog niet verdeeld, maar Warnez richt wel zijn pijlen op bestuurszaken. “Het was een van mijn speerpunten in de campagne en een van de zaken die ik mee heb mogen onderhandelen in het bestuursakkoord. Het is voor West-Vlaanderen belangrijk dat de gemeenten extra middelen krijgen. Met een extra budget van 400 miljoen euro zal de financiële armslag van de lokale besturen veel groter worden. Belangrijk voor wegen, verkeersveiligheid, beslissingen die dicht bij de burger genomen worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier