Sinds zondag verblijft er een Belgische delegatie van parlementairen in China. Onder hen ook Roeselarenaar Brecht Vermeulen (N-VA) en Wouter De Vriendt (Groen) uit Oostende. Ze bezorgden ons dit tussentijds reisverslag.
“De luchtvervuiling in Beijing is legendarisch”, melden ze. “Maar bij aankomst bleek de luchtvervuiling erger dan anders. Waar de Europese norm overschreden wordt bij 30 ppm, was er daar 600 ppm fijn stof in de lucht. Twintig keer de norm dus. De lucht was dan ook met een dikke grijze smog bedekt, de zon achter een waas verscholen en de buildings die op enkele honderden meters afstand lagen, nauwelijks nog zichtbaar. Twee dagen later had de wind alle grijsheid weggeblazen en kregen we een azuurblauwe hemel.”
“Veel Chinezen lopen met een mondmasker rond. Er zijn twee soorten : een gewoon masker dat vooral gedragen wordt door mensen met een verkoudheid, die de anderen niet willen besmetten, en een masker met een filter die dient om de ongezonde lucht van buiten toch op een min of meer aanvaardbare manier te kunnen inademen.”
“Tijdens een onderhoud op de Belgische ambassade wist de ambassadeur mee te delen dat er twee posten op de ambassade vrij zijn, maar niet ingevuld raken. Blijkbaar is de grote luchtvervuiling in Beijing de grote reden waardoor jonge medewerkers van Buitenlandse Zaken er voor kiezen om niet naar China te komen werken.”
Economische groei
“In de laatste 30 jaar heeft China een gemiddelde economische groei van 9,8 procent gekend. De verantwoordelijken van het Ministerie van Financiën erkenden dat ze voor die hoge economische groei een zware prijs van de grote luchtvervuiling hebben betaald. De economische groei bedraagt momenteel minder dan 7 procent en men verwacht voor de toekomst 6,5 procent. Maar men wil voortaan streven naar een harmonieuze groei: naast de economische groei ook een milieugroei, duurzaamheidsgroei en sociale groei.”
“China is niet langer meer de leverancier van de goedkoopste lonen. Een aantal bedrijven heeft de productie ondertussen al verplaatst naar Maleisië, Laos, Bangladesh of Vietnam. Maar niet iedereen heeft er een succesverhaal mee geboekt. Want in tegenstelling tot in China zijn de logistiek, de bevoorrading en de onderlinge samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid er niet altijd aanwezig.”
Vrijheid van meningsuiting
“In China zijn zaken als Google, Facebook en Twitter niet toegankelijk. Verschrikkelijk voor een politicus om dit te beleven! Er zijn door de Chinese overheid gecontroleerde initiatieven zoals Baidu en Weibo, maar daar kunnen wij niet mee aan de slag. Jonge Chinezen omzeilen dit met een VPN, een virtual private network. In besloten kring durven jonge mensen vrijer spreken, maar van zodra ze in het publieke domein komen, is er een grotere terughoudendheid.”
Terrorisme
“Uiteraard kwamen de aanslagen in Parijs en de anti-terreur dikwijls ter sprake. Maar ook China heeft ook last gehad van moslimterrorisme, met bomaanslagen en pogingen daartoe tot op het Tien-an-Menplein. Er zijn gebieden in China met een moslimbevolking, die naar meer autonomie streven. Volgens de overheidsinstanties gebruiken deze ‘rebellen’ de religie om hun andere verzuchtingen te camoufleren. De veiligheidsmaatregelen op het Tien-an-Menplein en de overheidsgebouwen in de omgeving zijn dan ook indrukwekkend. Aan de hoofdingang van het Nationaal Museum nabij het Tien-an-Men plein staan twee bestelwagens opgesteld van de Anti-Explosion Security Inspection, met duidelijk opgestelde bewakingscamera’s die iedereen filmen die passeert.”
Communistische Partij
“De Communistische Partij is parallel georganiseerd met de regering. We kregen een uitgebreid onderhoud met aansluitende lunch met Assistent Minister Li Jun van het Centraal Comité van de Chinese Communistische Partij. Een Assistent Minister is een soort van inkomend minister. We konden met hem in debat gaan over (moslim-)terrorisme, vluchtelingen, de economische crisis in het Westen…”
“‘s Middags volgde een lunch bij de directeur van het Bureau voor West-Europa van het Internationaal Departement van de Chinese Communistische Partij. Met hem gingen we dieper in op de Chinese zienswijze om zo weinig mogelijk buitenlandse mogendheden militair te laten interveniëren in binnenlandse of regionale conflicten, zoals in Syrië, Irak, Afghanistan of Libië, omdat dit een zeker evenwicht verstoort zonder een zekerheid te hebben op een beter nieuw evenwicht.”
“Dinsdagavond hadden we een bijzonder gesprek met Yang Shaolin, algemeen directeur van het kantoor voor internationale financiële samenwerking (Ministerie van Financiën), en zijn twee directeuren. Hij had het onder andere over het feit hoe de aandelenmarkt merkelijk zakte na het devalueren van de Yuan. Dit was opmerkelijk vermits een devaluatie in principe een gunstig effect op de export heeft. Nieuw China vanaf 1949, startte met 500 miljoen mensen die vooral in armoede leefden. Belangrijkste doel : hoe de bevolking voldoende voeding geven.”
“Woensdagvoormiddag was er een onderhoud met het Development Research Center, iets wat lijkt op ons Planbureau en onderzoek doet naar de economische en sociale ontwikkelingen en dat op basis daarvan adviezen verleent aan de uitvoerende macht. Daar werden we te woord gestaan door Zhang Liaming, vice-minister van het DRC, en vier van zijn medewerkers. Zij verklaarden hoe de Chinese Volksrepubliek in haar beginjaren de werkwijze van een planeconomie had overgenomen van de USSR. Zelfs al kwam de opening naar het Westen er later, ze bleef vasthouden aan vijfjarenplannen. Maar ze erkent dat die vijfjarenplannen goed onderbouwd moeten zijn, en gebaseerd op een ‘voortschrijdend inzicht’.
Buitenlandse Zaken
“Op woensdagnamiddag volgde ook een gesprek met de vice-voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Nationale Volksvergadering, Chi Wanchun. Hij had in het verleden al regelmatig deelgenomen aan bilaterale vergaderingen met de Franse assemblées. Ook opvallend : André Flahaut is bijzonder goed bekend bij de Chinese politici. Zowel als Minister van Defensie, als in zijn hoedanigheid als Parlementsvoorzitter, bracht hij bezoeken aan China. Daarenboven zijn zowel de Chinese President Xi Jingping in 2014 als enkele ministers de jaren ervoor al op officieel bezoek in België geweest.”
“We staan nu klaar op de luchthaven van Beijing voor een binnenlandse vlucht naar Xi’an, de stad vanwaar de president afkomstig is. Het moet een sleutelgebied worden in de toekomstige ontwikkeling van het Westen van China. Daar staat ook een bezoek gepland aan enkele dorpen. De kloof inzake economische en sociale ontwikkeling tussen de steden en het platteland is groot in China. Het wordt een grote uitdaging om die te verbeteren. In de buurt van Xi’an is daar al mee gestart.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier