In de provincieraad van februari 1996 werd besloten tot de oprichting van de Gebiedsgerichte Werking. Op vandaag is die werking, gevestigd in vijf streekhuizen, een van de kroonjuwelen van het provinciebestuur.
Vrij kort na de oprichting van de Gebiedsgerichte Werking was het eerste streekhuis van de provincie al een feit : het Esenkasteel in Diksmuide, waar niet alleen de gebiedswerkers voor de Westhoek werden gegroepeerd, maar ook een aantal instanties waarmee heel nauw werd samengewerkt, zoals o.m. Toerisme Westhoek. Datzelfde principe van het samenbrengen van mensen die zich focussen op de ontwikkeling van een bepaalde regio, werd ook toegepast voor de oprichting van de streekhuizen in Kortrijk, Brugge, Roeselare en Oostende.
Op vandaag is het provinciebestuur via zijn Gebiedsgerichte Werking de promotor van heel wat samenwerkingsprojecten tussen diverse instanties. Daaronder heel vaak ook de West-Vlaamse gemeentebesturen, die de kennis en de drive van de gebiedswerkers best weten te waarderen. “De burgemeesters kennen die mensen bij de voornaam”, zegt gedeputeerde Guido Decorte hierover deze week in een interview met Krant van West-Vlaanderen. Hij is er ook rotsvast van overtuigd dat de Gebiedsgerichte Werking een sleutelrol zal spelen in de nieuwe roeping van de provincies, die vanaf volgend jaar heel uitdrukkelijk op het domein ligt van de grondgebonden materies.
Vijf thema-avonden
In elk van de vijf regio’s wordt 20 jaar Gebiedsgerichte Werking in de aandacht gebracht met een avond rond een kernthema uit de werking in die specifieke regio.
Op woensdag 24 februari bijt de regio Noord-West-Vlaanderen de spits af in Beernem, met het thema ‘Landschapsparken als methodiek voor streekontwikkeling’. Op 8 maart volgt de Westhoek met ‘Werken aan leefbare dorpen in een landelijk gebied’, op 14 april Midden-West-Vlaanderen met ‘Economische dynamiek en omgevingskwaliteit’, op 18 mei de Kust met ‘Duurzaam kustbeheer’, en op 14 juni tenslotte pakt Zuid-West-Vlaanderen uit met ‘Groenblauwe netwerken : slim verbinden in een complexe omgeving’.
Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier