Op woensdag 28 juni worden om 16 uur op Campus Kortrijk in het IDC (Industrieel Design Center) de Big Questions Awards uitgereikt. Dat klinkt groot en dat is het in zekere zin ook. Niet het evenement zelf, wel het achterliggende doel en engagement.
Big Questions is een vernieuwingsproject voor onderwijs van de UGent, dat studenten en lesgevers wil stimuleren om als ‘global citizens’ multidisciplinaire oplossingen te vinden voor de grote vragen, voor de grote thema’s van onze tijd. In 2015 hebben wereldleiders afgesproken om tegen 2030 globale doelstellingen (zoals klimaatverandering of de strijd tegen ongelijkheid) te realiseren, we willen daar als onderwijsinstelling daartoe ons steentje bijdragen. Het thema dit jaar was ‘Goede Gezondheid en Welzijn’. Welke technologie kunnen onze ingenieurs in wording bedenken om meer mensen meer gezondheid en welzijn te bezorgen?
Wereldburgers
De UGent wil leerlingen en meesters uitdagen om buiten de boeken te stappen en, over de opleidingen heen, samen te werken om de boeken in de praktijk toe te passen. Zo moeten onze studenten zich als wereldburgers engageren voor de samenleving waarin ze leven en verantwoordelijkheid opnemen. En leren ze theorie en praktijk met elkaar te verzoenen, die worden daar allebei beter van.
Onze studenten moeten zich als wereldburgers engageren voor de samenleving waarin ze leven en verantwoordelijkheid opnemen
De UGent wil niet enkel diploma’s afleveren. Dat is een hele uitdaging, maar het volstaat niet. De samenleving en de studenten zelf leggen de lat terecht hoger. Onderwijsinstellingen moeten zoveel meer zijn dan diplomafabrieken, hoe groot die taak op zich ook moge zijn. Dus wil ook de UGent haar gediplomeerden mee vormen tot onafhankelijk denkende, kritische, creatieve en maatschappelijk geëngageerde burgers. Big Questions gaat over de toepassing van technische kennis op maatschappelijke problemen en op de gevolgen van technologie op de samenleving. Aan lesgevers werd gevraagd om het thema te integreren in de lessen, aan studenten om het mee te nemen in hun projecten. Waar beter dan bij onze ingenieurs in Kortrijk kan zo’n initiatief ontplooid worden?
Pioniers
Dit jaar richtte Big Questions zich niet toevallig op studenten en lesgevers van de UGent-opleidingen industrieel ontwerp, elektronica-ICT en elektromechanica van Campus Kortrijk. Vanaf volgend jaar wordt het project uitgebreid naar alle opleidingen van de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur. Later ook naar de andere faculteiten. Met Campus Kortrijk zijn we dus pioniers, omdat ze daar al jaren leren om goed na te denken over het verband tussen technologie en samenleving.
Erkenning voor creativiteit
We proberen onze ingenieurs in Kortrijk immers niet enkel ondernemend te maken. Dat DNA zit al jaren op de Campus, dankzij Howest dat ter zake een sterke reputatie heeft. Binnen UGent hebben we daarvoor het sterke programma ‘Durf Ondernemen’, waar ook studenten van Campus Kortrijk aan deelnemen, en dat we op de Campus de komende jaren nog zullen versterken. Eerder vermeldde ik hier dat onze ingenieurs ook erkenning krijgen voor hun creativiteit. Wat in een designregio als Kortrijk in het grondwater zit. Naast technische kennis, creativiteit en ondernemerschap, willen we ze ook aanzetten om een rol op te nemen als verantwoordelijke en geëngageerde burgers van de samenleving. Daarvoor dient Big Questions. We zijn daar dus een beetje trots op. Het zijn niet altijd de grote campussen in de grote universiteitssteden die het te volgen voorbeeld zijn. Integendeel, net op onze kleine campus in Kortrijk kunnen dergelijke nieuwe ideeën zich ideaal ontwikkelen.
Onze columnisten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier