Waarom zijn stijgende lonen een probleem voor onze welvaart? En hoe versterkt de automatische indexering van de lonen deze gevolgen?

© iStock
Voka

Een nieuwe enquête van Voka toont aan dat vandaag 8 op de 10 ondernemingen problemen kent met de toelevering van grondstoffen en de gestegen grondstofprijzen. De hoge grondstofprijzen zorgen ervoor dat ook de prijs van de eindproducten stijgt. Inflatie – of stijgende prijzen – leidt in België tot een automatische indexaanpassing en dus ook tot een stijging van de lonen. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is er nochtans al een hoge druk op de lonen. Een extra snelle loonstijging is dan ook geen goed nieuws voor onze economie aangezien dat het concurrentievermogen van onze bedrijven tegenover onze buurlanden aantast.

Hogere inflatie dan verwacht

Vorige week gaf het Federaal Planbureau aan dat voor 2021-2022 een stijging van de gezondheidsindex van maar liefst 3,7% verwacht wordt. Daarnaast is er ook nog de afgesproken loonmarge van 0,4% waardoor de lonen in totaal met meer dan 4% zullen stijgen: een onverwachte extra kost voor de werkgevers in ons land. Extra kosten zoals deze zorgen ervoor dat onze Belgische producten duurder worden dan die van concurrenten in onze buurlanden. Op die manier is de loonstijging een bedreiging voor de groei van de West-Vlaamse economie en dus ook van onze welvaart.

Hoewel de indexering van de lonen in principe is ingevoerd ter bescherming van de medewerkers, tonen deze cijfers aan dat het wel eens het omgekeerde effect kan hebben. Inderdaad, op korte termijn komt er op het einde van de maand meer geld op de rekening. Maar terzelfdertijd zorgt de grote impact van de indexering voor een enorme rem op de economische activiteit. Op lange termijn is de automatische aanpassing van de lonen dus een serieuze bedreiging voor zowel bestaande als toekomstige jobs.

Grondstoffenprijzen

Een combinatie van verschillende oorzaken zorgt voor de nu voelbare inflatie. Een eerste grote oorzaak is de toegenomen energiekost. Ten tweede is er het sterke economische herstel na de coronapandemie, wat zorgt voor een enorme vraag naar grondstoffen. Deze vraag gaat dan weer gepaard met heel wat moeilijkheden bij de toelevering. Deze vertraagde levering alsook de stijgende importkosten worden daarna doorgerekend in de prijzen.

Onze recente enquête bij 750 ondernemingen bevestigde de enorme gevolgen van de toeleveringsproblemen. De helft van de bedrijven zegt op vandaag al omzet te hebben verloren door de schaarse en dure grondstoffen. Meer dan 1 op 8 vreest hierdoor zelfs klanten te verliezen terwijl 10 procent van de bedrijven verwacht dat hun klanten schadevergoedingen zullen eisen.

De automatische loonindexering is een vergiftigd geschenk voor onze ondernemingen. Maar op lange termijn is het dat dus ook voor alle consumenten en medewerkers. Als Voka West-Vlaanderen vrezen we dat een te sterke loonstijging ons land op termijn zal opzadelen met een grotere concurrentiehandicap tegenover de buurlanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier