Telewerk, na de crisis
Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, schrijft tweewekelijks een opiniestuk in De Krant van West-Vlaanderen en op KW.be.
Na het Overlegcomité van vorige vrijdag is het duidelijk: de mondkapjes blijven nog even rondhangen, maar de meeste andere coronamaatregelen verdwijnen vanaf 1 september uit het sociale leven. Een applaus aan uzelf, want het is door u zo massaal te laten vaccineren, dat we – in Vlaanderen en Wallonië – de vruchten hiervan nu eindelijk kunnen plukken. Het coronagevaar mag dan misschien nog niet helemaal geweken zijn, het geeft ons tenminste wel al enige vrijheid. Iets waar we zo lang op hebben moeten wachten.
Naast het versoepelen van de coronaregels in de horeca, sport en op events, wordt volgende woensdag ook de aanbeveling tot telewerk opgeheven. Wat niet betekent dat thuiswerk niet meer toegelaten is. De keuze voor telewerk rust nu volledig bij de bedrijven en hun medewerkers. Hierover bestaat op heden geen juridisch kader, al is het wel mogelijk om via een collectieve arbeidsovereenkomst bindende afspraken hierrond te maken. Zo is het voor iedereen duidelijk hoeveel dagen men op de werkvloer verwacht wordt en tegelijk ook hoeveel dagen men van thuis kan werken.
Telewerk bij vier op de tien West-Vlaamse kmo’s
Uit een grote telewerkenquête van SD Worx en Voka West-Vlaanderen is alvast gebleken dat bijna vier op de tien West-Vlaamse kmo’s zijn medewerkers – waar mogelijk – de kans zal geven om vanaf aanstaande woensdag deels thuis te werken. Telewerk zal dus met andere woorden ook post corona deel blijven uitmaken van de werkcultuur van vele ondernemingen, al is het daarmee niet gezegd dat iedereen hier per se beroep op wil doen. Bijna de helft van alle medewerkers geeft namelijk aan dat ze de werkomgeving verkiest boven de thuisomgeving om effectief te werken.
De kunst bestaat erin om een evenwicht te vinden tussen thuiswerk en een terug-naar-kantoorbeleid
In het economische landschap dat West-Vlaanderen kenmerkt, is het bovendien duidelijk dat deze nieuwe werkcultuur, waar telewerk een belangrijk deel van uitmaakt, niet voor alle bedrijven weggelegd is. Zo geeft 42% van de West-Vlaamse kmo’s te kennen dat hun medewerkers onmogelijk van thuis kunnen werken en dát simpelweg door de aard van hun job.
Voor- en nadelen
Alhoewel het duidelijk is dat telewerk niet voor iedereen kan of hoeft, kunnen we wel stellen dat deze manier van werken ook voordelen met zich meebrengt. Het zorgt bijvoorbeeld voor het wegvallen van de pendeltijd alsook voor een grotere focus bij sommige taken binnen bepaalde jobs. Anderzijds is thuiswerk nefast voor de sociale cohesie tussen collega’s. De bedrijfsomgeving is namelijk broodnodig om de cultuur en het DNA binnen het bedrijf te bewaken en bewaren. De kunst bestaat er dus in om een structureel evenwicht te vinden tussen thuiswerk en een terug-naar-kantoorbeleid, dat werkt voor het bedrijf én haar medewerkers.
Wie een duidelijk telewerkbeleid uitwerkt, kan dit bovendien gebruiken als belangrijke troef bij het aantrekken van nieuw talent. De mogelijkheid om af en toe eens thuis te kunnen werken, blijkt namelijk voor een derde van alle medewerkers in de top drie van bepalende factoren te staan om te kiezen voor een nieuwe werkgever. Gezien de war for talent in West-Vlaanderen, is het uitwerken van een aangepaste telewerkregeling dus geen overbodige luxe.
Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier