Reisbureau

Lectrr

Cartoonist wordt columnist: Steven ‘Lectrr’ Degryse ruilt zijn tekenpen voor een klavier. Een hele zomer lang mogen we hier proeven van zijn schrijfkunsten.

De man tegenover me heeft een hoofd dat eruit ziet alsof hij uit een vulva werd geperst met nauwelijks opening. Ik kan niet ophouden met staren. Z’n aangezicht is weggelopen uit het oeuvre van Modigliani, er is weinig verbeelding voor nodig om me z’n langwerpige schedel in te beelden. Zijn naam is Brendt met dt en hij werkt voor een reisbureau. Met één vinger tikkend zoekt hij bestemmingen voor me op.

“Dus Praag is code rood voor bosbranden en hitte, maar code geel voor corona en zelfs code groen als het aankomt op overstromingsgevaar. Stockholm is dan weer het omgekeerde: code groen voor hitte en code rood voor onweer met zware buien.” Het hele overzicht doet me code mauve uitslaan door besluiteloosheid want ik heb geen idee wat ik van al die kleurtjes moet maken. Reizen moet een hel zijn voor kleurenblinden.

Mijn drang naar onsterfelijkheid is groot. Dat bewijst mijn 7-daagse reis naar een regio met code rood

Het hele gegoochel met kleurcodes doet lijken alsof reizen weer iets voorstelt, alsof ik met Stanley zelve te voet langs de Nijl moet trekken om Livingstone te gaan zoeken, terwijl ik alleen maar op zoek ben naar een zwembad om aan te liggen fermenteren.

“Reizen is opnieuw het terrein van avonturiers, meneer.” Hij zegt het met een uitgestreken gezicht, en dat mag je letterlijk nemen want zijn wezen ziet eruit alsof iemand er met een pletwals overheen is gestreken. “Het vergt weer een portie lef om op reis te gaan. Center Parks zit momenteel vol met het soort mensen dat normaal gezien vol doodsverachting gaat raften in wilde bergrivieren.”

Onvermoeibaar gaat hij door met het opsommen van de meest gevaarlijke plekken op aarde, zonder daarbij nog een onderscheid te maken tussen Angola en Benidorm. De hele wereldkaart is één grote slangenkuil geworden, overal is het wel ergens code rood. Ik heb de keuze tussen al reizend onversaagd ten onder gaan of de zomer schuilend onder mijn bed doorbrengen.

Mijn drang naar onsterfelijkheid is groot, dus boek ik een week vakantie in de wetenschap dat ik ooit in de geschiedenisboeken zal staan als Groot Avonturier, tussen grootheden als Amundsen en Mallory, als de man die vrijwillig in volle code rood zes nachten heeft doorgebracht in Lloret De Mar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.