Afgelopen weekend werd er in de Ziggo Dome in Amsterdam een testevenement op poten gezet voor zo’n 1.350 muziekfans. Bedoeling was om uit te zoeken hoe grote concerten en bij uitbreiding festivals veilig georganiseerd kunnen worden. Een nieuwe stap in het zo snel en veilig opstarten van grote events. Bij ons blijft het opvallend stil. Maar misschien ligt de oplossing wel bij… Niels Destadsbader.
De populaire zanger zou vorig najaar een concertreeks op poten zetten, als compensatie voor de uitgestelde Sportpaleisconcerten. Het plan was om enkele optredens te geven in de Ghelamco Arena, onder de naam ‘Het Dak Eraf’. Er was zoveel vraag naar tickets dat er extra concerten werden bijgeboekt. Uiteindelijk stond de teller al snel op negen concerten, die in een mum van tijd uitverkocht waren. Maar toen de coronacijfers opnieuw de verkeerde richting uitgingen, werd er besloten om de reeks te verplaatsen naar april. Volgende maand dus. Vanaf woensdag 14 april staat het eerste optreden in die reeks gepland, op donderdag 29 april de laatste in de rij. Tot nader order vinden die nog altijd plaats. Per concert kunnen er zo’n 1.200 mensen aanwezig zijn.
Enfin, u kan zelf al de link leggen. De concertreeks ‘Het Dak Eraf’ lijkt in eerste instantie de geschikte kandidaat als proefproject, gelijkaardig aan dat van Nederland. Voor onze overheid de uitgelezen kans om zo snel mogelijk de noodlijdende sector mee te ondersteunen door perspectief te bieden aan concertorganisatoren, artiesten én publiek.
Hoe pakten ze het aan in Nederland, vraagt u zich af? De bezoekers werden voor aanvang van het concert getest en daarna ingedeeld in vijf bubbels van 250 personen, met daarnaast ook nog een extra groep van 50 mensen. Elke bubbel werd zijn eigen regels opgelegd. De ene bubbel moest een mondmasker dragen, de anderen werden net aangespoord om zoveel mogelijk te juichen, om zo het vrijgekomen speeksel te meten. Met een bewegingssensor werden ook de bewegingen gemonitord om te zien hoeveel onderling contact er precies was. De organisatoren gaan nu met die data aan de slag.
Bij ons staan er overigens nog geen gelijkaardige initiatieven concreet op stapel, bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Cultuur, Jan Jambon. Ze staan naar eigen zeggen wel in nauw overleg met Nederland voor de testresultaten in kwestie. Als ze al zelf een project opstarten of mee ondersteunen, dan kunnen die cijfers aanvullend werken. In een reactie uit het kamp van Niels Destadsbader is te horen dat hij zich momenteel volop focust op ’24 uur live’, waarbij zijn goede vriend Miguel Wiels meer dan honderd artiesten 24 uur lang laat optreden in het Sportpaleis.
Toch durven we vooral in de richting van de overheid kijken. De kans is overigens klein dat het effectief zo ver komt, want de overheid zal in deze wel héél snel moeten schakelen. Bovendien zijn er wel voldoende sneltesten beschikbaar, maar ontbreekt er nog altijd een duidelijk wettelijk kader. Het is fijn als de overheid extra data opvraagt bij onze noorderburen, maar extra anticipatie is meer dan welkom, in plaats van een afwachtende houding. Speeltijd heette het debuutalbum van Destadsbader. Wel, beste overheid, die speeltijd is duidelijk voorbij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier