OPINIE Hoe kon ik zo dom zijn?

Nancy Boerjan

Mij overkomt het niet. Als er niets te rapen valt, breken ze niet in. Fout, dat doen ze wel. Die keer incasseerde ik met rode wangen de laconieke opmerking van de opgeroepen agent die vaststelde dat mijn achterdeur nochtans prima beveiligd is: “Als u dat veiligheidsslot nu nog sluit ’s nachts, mevrouw, dan komt dat pas écht tot zijn recht.” We checken sindsdien die achterdeur elke avond voor het slapen gaan.

Dieven komen nu echter ook via het web bij je binnen, zoals nog maar eens blijkt uit de pakkende getuigenis in onze krant deze week. Dat wist ik natuurlijk al lang. Toch liet ik er ook langs die weg eentje binnen. Het gevoel dat daarmee gepaard ging, sneed nog dieper dan die keer van het veronachtzaamde veiligheidsslot: ik voelde me dom. Niet zo’n beetje oenig, maar dom als in: ‘hoe kán iemand zó dom zijn?’

Maar dat ik bij lange na niet de enige ben, troostte de agent. Ze stelt tegenwoordig het ene proces-verbaal na het andere op voor mensen zoals ik. Online oplichting is booming business. Ze stuurde me naar huis met een lijstje tips. Dat het om te beginnen al verdacht is als iemand binnen de minuut reageert op de schoenen die je op tweedehands.be zet. Ik dacht gewoon dat het inderdaad mooie schoenen waren.

Ik ben er twee keer goedkoop van afgekomen, op een gedeukt ego na

Sindsdien overkwam het een vriendin, die voor haar studerende dochter last minute een kot in Parijs huurde via het net en x maanden voorschot moest betalen. Er was geen kot. Het gebeurde ook een andere vriendin, die inging op een online aanbieding die te mooi was om waar te zijn en dat ook bleek te zijn. Domweg in de val gelopen.

Ik ben er twee keer goedkoop van afgekomen, op een gedeukt ego na. Een voorproefje van wat had kunnen gebeuren, maar het smaakte bitter. Wie op deze laffe manier wél veel kwijt geraakt, houdt daar behalve de financiële kater ook psychisch veel meer leed aan over. Het heeft het slachtoffer uit onze getuigenis zelfs letterlijk gekraakt. Het net is er en blijft er. Er gebeurt ook heel veel positiefs. Maar weerbaarheid blijkt ook online een noodzaak. Lezen dus, die preventieve veiligheidstips. Volg een cursus, praat erover, stel vragen. Ook domme.