OPINIE – Deze week staan Florian, Marvin en Michèle op onze voorpagina: “Schenk aandacht aan wie het écht verdient”

We zetten deze week Florian Van Acker, Marvin Odent en Michèle George in de kijker. © HATIM KAGHAT BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wie zetten we groot op onze voorpagina? Die vraag was deze week niet zo moeilijk. En dat komt – eerlijk is eerlijk – door Wim Opbrouck… Zijn geest waart nog rond op de redactie sinds zijn passage hier een paar jaar geleden.

Onze gasthoofdredacteur heeft het er toen goed ingepompt: geef een podium aan mensen die nooit een podium krijgen. Als iedereen naar links kijkt, kijk eens naar rechts. Schenk ook aandacht aan wie het écht verdient.

Daarom staan deze week Florian Van Acker, Marvin Odent en Michèle George in de etalage van onze krant. Zij zijn de drie West-Vlamingen die naar de Paralympische Spelen trekken. In Parijs proberen zij na Remco en co nu ook te schitteren voor Team Belgium.

Als iedereen naar links kijkt, kijk eens naar rechts

En beperking of niet: ook zij zijn atleten die prestaties afleveren om U tegen te zeggen. Florian won met zijn tafeltennistalent al goud in Rio en brons in Tokio. Met zijn ‘poef’ veroverde hij ook de harten van Vlaanderen. Amazone Michèle heeft maar liefst vijf gouden medailles in haar prijzenkast en ze was ooit in de running om – mooi toeval – Wim Opbrouck op te volgen als West-Vlaams Ambassadeur.

Marvin neemt dan weer voor de allereerste keer deel aan de Paralympics. Toen de andere twee al eremetaal verzamelden, was hij nog een schrijnwerker die niet bezig was met goud maar hout… tot Marvin viel, vijf meter diep, in het kasteel van Elverdinge. Een noodlottig ongeluk waardoor hij verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Een drama waarvan velen nooit zouden bekomen, maar Marvin is ‘voor de vooruit’. Dankzij handfietsen werd hij een kampioen die nu wil uitpakken op het hoogste podium.

En het podium, dat verdienen Florian, Michèle en Marvin. Niet alleen door hun prestaties, maar vooral ook voor hun inspirerende verhaal. Wat er ook gebeurt in Parijs: het zijn en blijven voorbeelden voor iedereen. West-Vlaanderen mag preus zijn met zo’n olympiërs.