Columnist Stefaan Kempynck uit Diksmuide geeft een korte chronologie van de IJzeroverstroming.
Korte chronologie van de IJzeroverstroming.
Vorige week woensdag: ik sta op en kijk door de vensters van het huis naar de broeken, die voor een klein deel zijn ondergelopen. Dat zijn we wel gewoon hier.
Woensdagavond: ik krijg de bevestiging dat de IJzer aan de Knokkebrug overstroomt. Dat is synoniem voor niet zoveel later water tegen onze winterdijk. Een paar uur later is het al zover en stijgt het water tussen de dijk en ons huis in de binnengracht snel. Net zoals in december 2021 eigenlijk.
Donderdagnacht staan mijn vrouw en ik elk een paar keer op, omdat het water aan twee kanten van het huis snel nadert.
Vrijdag: eerst het bericht dat ik geen zware pomp kan krijgen, dan overweeg ik die te huren, maar tegen de middag is er een bevrijdende telefoon dat er toch één op komst is. Geruststelling 1! Intussen blijft het peil in de IJzerzee schrikwekkend stijgen.
“Deze overstroming is hallucinant. Nooit eerder meegemaakt!”
Zondagmorgen: ik meld aan de hulpdiensten dat het water aan de bovenkant van de dijk staat. Een dik uur later is de brandweer daar. 2.500 zandzakjes worden gelegd, meteen hebben we plus 20 cm… Geruststelling 2.
Maandag: nauwelijks regen, maar een strakke wind die het water over de dijk en zandzakken doet spatten. Lichte paniek.
Dinsdag: zware regen en het bericht dat we aan 4,78 meter op een nieuwe recordhoogte op en rond De Blankaart zitten, de IJzer zelfs 4,89 meter alarmpeil. Het kruispunt De Kippe en verschillende plaatsen in Diksmuide-Stad en Merkem-Dorp staan onder water. Hallucinant! Nooit meegemaakt!
Woensdagavond: deze man vertrekt nu ook. Met grote tegenzin en ongeloof. Maar ik begrijp dat ze het niet zullen kunnen tegenhouden. Ik zie het water nog steeds stijgen in het Blankaartbekken. We trekken naar familie in Veurne.”
Opinies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier