Na de ophef over Beaufort-stoelendans: wat is kunst?

Deze gestapelde stoelen blijven voor commotie zorgen in Wenduine. © Foto Kurt
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Wat is kunst? Goeie vraag, toch… Want wanneer mag een creatie officieel gepromoveerd worden tot Kunst?

Eerlijk? Wij kunnen er niet meteen een deftig antwoord op verzinnen… Maar wat we wél weten: het ene kunstwerk is het andere niet. Dat zagen we deze week aan onze kust.

In Oostende kuste burgemeester Bart Tommelein er ‘Dikke Mathille’, onder luid applaus dan nog. Het bronzen beeld – officieel ‘De Zee’ genaamd – was terug! Na opsmukwerken die zes maanden duurden, mocht Mathille weer wulps wezen aan het Leopoldpark. En de burgemeester had nog goed nieuws: de populaire naakte vrouw krijgt voortaan elk jaar een waxbeurt. Iedereen blij.

In De Haan waren er dan weer weinig mensen blij. Burgemeester Wilfried Vandaele kreeg er geen handgeklap, maar wel ‘een vinger’. Reden? Een kunstwerk, jawel. Geen bloot, maar wel brons. Op een rondpunt in Wenduine werd er voor Beaufort een beeld gezet… van een stapel stoelen.

Het leven is meer dan slapen, werken en eten om te overleven. Toch?

Eerlijk? Ik vind het wel wat hebben. De Finse kunstenares Sara Bjarland maakte het als aanklacht tegen wegwerpgedrag… maar het zorgde in Wenduine vooral voor wegwerpgebaren. “Dit hoort op het containerpark!”

Die reactie doet denken aan de commotie met de Rock Strangers in Oostende, ergens in 2012. De rode blikken van Arne Quinze kregen er toen geen kusjes… En de kost – een klein half miljoen euro – vond de gemiddelde Oostendenaar al helemaal een ramp.

Ook de prijs van de gestapelde stoelen zorgt nu voor rumoer. De gemeente De Haan en de provincie betalen er elk 100.000 euro voor. Niet weinig, akkoord. Een discussie waard, absoluut. Maar totaal onverantwoord? Dat weten we nog zo niet. Het leven is meer dan slapen, werken en eten om te overleven. Toch?

De emotionele ‘stoelendans’ van deze week is alvast een opvallende start van een ongezien kunstjaar. Niet alleen de kust heeft in 2024 zijn Triënnale, dat is ook het geval in Brugge én in Kortrijk. Maar hét artistieke epicentrum van West-Vlaanderen ligt op dit moment dus wel in De Haan… Goed gezien van de burgemeester daar.